Отидете към основна версия

6 485 46

СЗО се провали

  • ваксинация-
  • сзо-
  • държави-
  • темп

Няма да бъде изпълнена набелязаната цел за 40% ваксинация на населението на планетата до края на 2021 година

Снимка: ЕРА/БГНЕС

Световната здравна организация (СЗО) няма да успее да изпълни целта си 40% от населението във всяка държава да бъде ваксинирано срещу коронавирус до края на текущата година, като изоставането ще е най-сериозно в Африка. Близо половината от 194-те страни членки на СЗО няма да изпълнят тази цел. В близо 40 държави не са ваксинирани и 10% от населението.

Презапасяването с ваксини е сред основните причини целта да не бъде достигната и масивното прилагане на бустерна доза от страна на някои по-богати държави. Към днешна дата в световен мащаб са поставени над 8.6 милиарда ваксинни дози. Голяма част от тях обаче са били приложени най-вече в по-богати държави, които имат ресурси да си осигуряват договори с компаниите производители.

Десетки страни са зависими от доставки по линия на подкрепяната от ООН програма КОВАКС за споделяне на ваксини, насочена към имунизиране на хора от по-бедни държави. Богатите държави са остро критикувани за това, че не правят достатъчно за осигуряване на равен достъп до ваксини в глобален мащаб чрез КОВАКС. През последните седмици обаче доставките на ваксини по тази схема се увеличиха. По данни отпреди няколко дни КОВАКС е доставила 722 милиона дози ваксини. Докато в Германия са били поставени около 171 дози на 100 души население, в Мадагаскар този показател е под 2.7, а в ДР Конго – 0.32. В повечето африкански държави това число не излиза от ниския двуцифрен диапазон.

Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 31 гласа.

Свързани новини