Отидете към основна версия

5 057 37

САЩ създават ключово партньорство

  • сащ-
  • асеан-
  • среща-
  • спорадумение-
  • климат-
  • сигурност

Заедно с АСЕАН ще решават проблемите на климата и сигурността

Снимка: ЕРА/БГНЕС

САЩ и членовете на Асоциацията на нациите от Югоизточна Азия (АСЕАН), като част от разширяването на сътрудничеството, стартират всеобхватно стратегическо партньорство, под егидата на което, наред с други неща, ще се занимават с проблемите на климата и сигурността, както и създаване на инфраструктура за електрически превозни средства в региона. „Днес ние правим още една важна стъпка, достигайки ново ниво на нашето сътрудничество със стартирането на всеобхватно стратегическо партньорство между САЩ и АСЕАН“, каза президентът на САЩ Джо Байдън преди началото на срещата на върха с лидерите на страните от АСЕАН.

Според Байдън САЩ и АСЕАН ще работят заедно за решаване на проблеми, свързани с климата, проблеми със сигурността, заплахи за световния ред и т.н. Байдън припомни, че през последната година Съединените щати обявиха нови инициативи с АСЕАН на стойност над 250 млн. USD.

Освен това президентът на САЩ отбеляза, че като част от Инициативата за развитие на инфраструктурата за електрически превозни средства, САЩ и АСЕАН ще работят заедно за изграждането на интегрирана екосистема за електрически превозни средства в Югоизточна Азия, която ще позволи на региона да постигне икономическо развитие, преход към чиста енергия и цели за намаляване на емисиите.

Говорейки за темите на предстоящата среща, Байдън също отбеляза, че би искал да обсъди ситуацията около Украйна с представители на ръководството на страните от АСЕАН.

Байдън пристигна в Пном Пен, за да присъства на срещата на върха САЩ-АСЕАН и на срещата на върха в Източна Азия. На 13 ноември се очаква той да проведе двустранни срещи с японския премиер Фумио Кишида и президента на Република Корея Юн Сок Йол. Байдън ще проведе и тристранна среща с японския премиер и южнокорейския президент за по-нататъшно укрепване на сътрудничеството в Индо-тихоокеанския регион.

Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 25 гласа.

Свързани новини