Отидете към основна версия

1 279 18

В Тбилиси протестираха срещу възстановените полети между Грузия и Русия

  • грузия-
  • тбилиси-
  • протест-
  • полети-
  • русия

Участниците в шествието настояват властите да отменят директните полети до Москва

Няколкостотин жители на грузинската столица Тбилиси преминаха снощи в шествие през центъра на града от сградата на парламента до Площада на героите с искане за отмяна на директните полети с Русия. Демонстрацията беше предавана пряко от местни телевизии, предаде ТАСС.

Протестиращите започнаха шествието два часа след началото на акция край сградата на грузинския законодателен орган.

След като стигнаха до Площада на героите, който се намира на около 2,5 км оттам, протестиращите обиколиха мемориала на загиналите грузински военнослужещи във войните за териториалната цялост на страната.

Полицията ескортираше демонстрантите, но не пречеше на придвижването им по платното, а само регулираше движението.

Участниците в шествието настояват властите да отменят директните полети до Москва, както и да освободят граждани, задържани по-рано вчера в област Кахетия.

Задържаните се противопоставиха на настаняването в местен хотел на дошли на сватба руски граждани, за които се предполага, че са роднини на руски министър.

По-късно президентът на Грузия Саломе Зурабишвили обяви, че гражданите на Руската федерация са напуснали страната и сватбата няма да се състои. По данни на грузинското МВР са били задържани 16 души.

На 10 май руският президент Владимир Путин подписа указ за премахване на визовия режим за грузински граждани, считано от 15 май. С друг указ той отмени забраната, в сила от 2019 г., за полети на руски авиокомпании и продажбата на екскурзии до Грузия.

В петък руската авиокомпания "Азимут" извърши първия полет по маршрут Москва-Тбилиси. Вчера грузинският превозвач „Джорджан еъруейс“ започна да извършва полети от Тбилиси до Москва. От юни руската авиокомпания „Ред уингс“ ще започне да лети до Грузия.

Източник: БТА

Поставете оценка:
Оценка 2.4 от 17 гласа.

Свързани новини