Отидете към основна версия

7 934 88

Ген. Джеймс Хекър: Не очаквайте внезапни подвизи от Киев, F-16 няма да обърнат хода на войната

  • генерал джеймс хекър-
  • сащ-
  • украйна-
  • ф-16

В момента оръжията, които им даваме, трябва да бъдат адаптирани за използване на МиГ-29, Су-27 или нещо подобно, заяви представителят на Военновъздушните сили на САЩ

Снимка: United States Air Force

Генерал Джеймс Хекър от Военновъздушните сили на САЩ изрази увереност, че изтребителите F-16, които Западът ще достави на Украйна, няма да обърнат хода на военните действия, и призова да не се очакват "внезапни подвизи“ от военните на Киев. По думите му руснаците се адаптират бързо към новите системи, доставени на Украйна – и американските изтребители няма да бъдат изключение, цитира думите му изданието Business Insider.

По-рано тази седмица САЩ потвърдиха намерението си да разрешат доставките на ВСУ на изтребители F-16 от Дания и Нидерландия, след като украинските пилоти завършат обучението си. Това, според Business Insider, може да позволи на Киев да започне да използва изтребители американско производство още през следващата година.

Въпреки че управляващите в Украйна многократно настояваха за предаването на F-16, САЩ призовават да се отслабят очакванията, че предаването на изтребителите ще позволи на ВСУ да поемат инициативата на бойното поле. Според Хекър F-16 ще дадат на военните на Украйна допълнителни възможности, но няма да се справят с противовъздушната отбрана на Русия. Който очаква обратното, според него "ще бъде разочарован“

Хекър е уверен, че докато украинските МиГ-29 са "сравнително способни“, F-16 биха били по-подходящи за боеприпаси западно производство, доставени на Украйна, като ракети AGM-88 HARM.

"В момента оръжията, които им даваме, трябва да бъдат адаптирани за използване на МиГ-29, Су-27 или нещо подобно“, казва Хекър добавяйки, че F-16 са "вече съвместими“ с тези оръжия, "така че ще помогнат и ще им дадат допълнителни възможности“.

В същото време генералът отбеляза, че F-16 все още ще имат ограничена стойност за Украйна поради мощните руски системи за противовъздушна отбрана. Той посочи, че руските войски бързо ще се адаптират към западните оръжия, доставени на Украйна, и също така ще се адаптират към американските изтребители. Дори с F-16 украинските военни няма да могат да се приближат достатъчно близо до целта, тъй като тези изтребители могат да свалят руски ракети земя-въздух, обясни американският генерал.

Копенхаген и Амстердам приветстваха решението на Вашингтон да одобри доставката на F-16 на Киев, което ще позволи на украинските пилоти да започнат обучение. Нидерландският външен министър Вопке Хьокстра благодари на американския държавен секретар Антъни Блинкен за сътрудничеството, като отбеляза, че решението "бележи важен крайъгълен камък за Украйна в защитата на нейния народ и нейната страна“.

Хекър обаче смята, че F-16 няма да се появи в Украйна поне до следващата година, тъй като обучението на пилотите ще отнеме време. По думите му обучението е започнало с "млади летци, които почти нямат летателни часове и не участват във войната". Тези пилоти са на езикови курсове в Обединеното кралство, след което ще преминат допълнително обучение на витлови самолети, преди да отлетят до Франция за полети на учебния самолет Alpha Jet.

Източник: ФОКУС

Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 41 гласа.

Свързани новини