Отидете към основна версия

1 442 27

Западът загърби конфликта в Судан поради ситуацията в Украйна и Газа

  • судан-
  • европа-
  • позиция-
  • украйна-
  • ивицата газа

През осемте месеца, изминали от изостряне на кризата в Судан, Байдън не е изпратил специален пратеник в страната, както са направили предшествениците му

Снимка: ЕРА/БГНЕС

Вниманието на западните страни към конфликта в Судан значително отслабна на фона на напрегнатата ситуация в Украйна и Ивицата Газа, пише вестник Guardian.

Според него, представителите на суданската диаспора във Великобритания и международните хуманитарни организации са наясно, че проблемите на суданския народ се „конкурират с кризите в Газа и Украйна“. Според ръководителя на британската изследователска организация Shabaka, Башаир Ахмед, суданците виждат отслабването на вниманието на международната общност и се чудят защо тя „забравя за тях“ и се фокусира само „върху Украйна или други ситуации“.

Вестникът отбелязва, че през осемте месеца, изминали от изостряне на кризата в Судан, американският президент Джо Байдън не е изпратил специален пратеник в страната, както направиха неговите предшественици. Както каза пред изданието бившият началник на кабинета на американския посланик в Судан Камерън Хъдсън, такъв назначен може да формулира отговора на американските власти на кризата в африканската държава и да запълни празнината, оставена от евакуацията на американското посолство от суданската столица след избухването на военните действия. Според Хъдсън оказването на помощ на Судан на фона на кризите в Газа и Украйна едва ли би било „твърде трудна задача“ за ръководството на САЩ.

Световната здравна организация съобщи на 18 декември, че по време на конфликта в Судан са загинали над 12 500 души, 24,7 милиона се нуждаят от хуманитарна помощ, а повече от 1,45 милиона жители са напуснали страната.

През последните месеци на сблъсъци воюващите страни проведоха серия от консултации в Джеда. Многократно беше обявено, че ще бъде въведено примирие между армията и специалните части, но нито едно от постигнатите споразумения не беше изпълнено напълно. Според портала Sudan Tribune посредниците в непреките преговори между суданската армия и силите за бързо реагиране (специалните сили), представлявани от Саудитска Арабия, Съединените щати и Междуправителствената организация за развитие, са решили да ги прекратят за неопределено време.

Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 3 гласа.

Свързани новини