Отидете към основна версия

3 923 56

Войната в Украйна приключва? Бразилия и Китай имат общ план за мир

  • русия-
  • украйна-
  • китай-
  • бразилия-
  • война-
  • лула да силва

Бразилският президент Луис Инасио Лула да Силва заяви, че е разговарял по темата с руския лидер Владимир Путин, но не даде повече подробности

Снимка: БГНЕС/ЕРА

Бразилия и Китай предлагат план от шест точки за започване на преговори между Русия и Украйна за прекратяване на конфликта между тях, съобщава Ройтерс.

Бразилският президент Луис Инасио Лула да Силва заяви, че е разговарял по темата с руския лидер Владимир Путин, но не даде повече подробности.

По време на откриването на общото събрание на ООН той предупреди, че конфликтът в Газа се разширява опасно към Ливан. Лула призова за прекратяване на огъня в Близкия изток. Правото на защита се превърна в право на отмъщение, което пречи на споразумение за освобождаване на заложници и отлага прекратяването на огъня, смята той.

Бразилският президент отново отправи апел за реформа на ООН. Лула да Силва подчерта, че глобалната организация не си върши работата, представлявайки света и спирайки войните. Той критикува милиардите долари, хвърляни всяка година за оръжия. По думите тези средства трябва да се използват за премахване на бедността и борба с изменението на климата.

Прекратяването на глада е най-спешният ангажимент на моето правителство, поясни той. Лула призова за преразглеждане на Хартата на ООН, за да се съживи ролята на Общото събрание в насърчаването на мира и реформата на многостранната институция. Изключването на Латинска Америка и Африка от постоянните места в Съвета за сигурност на ООН е неприемливо отражение на колониалното минало, каза още той.

Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 28 гласа.

Свързани новини