Отидете към основна версия

3 505 32

Предвиждат глоби и спиране на помощи за нарушителите на карантината

  • глоби-
  • помощи-
  • карантина-
  • нарушители-
  • томислав дончев

Извънредното положение ще продължи, докато почне да дава резултати, заяви вицепремиерът Томислав Дончев

Снимка: БГНЕС

Министеският съвет още днес ще предложи на Народното събрание да въведе извънредно положение, заяви вицепремиерът Томислав Дончев

Където е необходимо, ще бъдат направени и законодателни промени. Ще бъдат ограничени пътуванията на български граждани до рисковите страни, както и пътуванията на граждани от тези страни към България. За неспазване на карантината ще бъдат налагани глоби и спиране на социални помощи. Нощните заведения и дискотеките също ще бъдат затворени.

"Извънредно полжение не означва ограничения на граждански права. Никой не трябва да прави спекулации по тази тема. Единственото ограничение ще е правото на свободно придвижване по очевидни причини. Не може някой, който е под карантина, да обикаля страната и да пренася заразата. Няма място за паника. Искаме да запазим здравето на хората и икономиката", заяви Томислав Дончев.

Той добави, че ограничителния списък за пътуванията в чужбина ще се обновява и прецизира всеки ден от две министерства. Същото ще важи и за идващите у нас чужденци, както и дали българите, намиращи се в рискови райони, ще могат да се приберат у нас.

"Не съветвам никой български гражданин да пътува до рисковите дестинации. Забраната за пътувания не означава затваряне на границите. Това ще навреди много на икономиката. Извънредното положение ще продължи докато почне да дава резултати. Нека видим 14 дни как ще се развият нещата", допълни вицепремиерът Дончев.

Дончев не подмина и темата за родителите, които трябва да гледат децата си след затварянето на детските градини.

"Това напрактика може да означава прекратяване на работния процес за някой родител. Ще се прецизира дали всички детски градини да бъдат затваряни или да останат някои, които да приемат сборни групи", каза вицето на Борисов.

Поставете оценка:
Оценка 2 от 4 гласа.

Свързани новини