Отидете към основна версия

17 Март, 2020 16:15, обновена 17 Март, 2020 16:15 2 202 32

Външният министър: Спрете да пътувате!

  • екатерина захариева-
  • мвнр-
  • транспорт-
  • пътувания-
  • коронавирус

Една от основните задачи пред Външно министерство е да подпомага сънародниците ни зад граница, увери Екатерина Захариева

Снимка: БГНЕС

Вицепремиерът Екатерина Захариева призова българските граждани да спрат с излишните пътувания в чужбина. Външният ни министър и вицепремиер направи изявление в сградата на Министерски съвет заедно с транспортният министър Росен Желязков. Призивът е с оглед разпространението на заразата с COVID-19 по света.

„Една от основните задачи пред Външно министерство, освен да следи ситуацията по границите, е да подпомага сънародниците ни зад граница. Искам да ги призова да не пътуват. Въпреки призивите много от тях не спират да пътуват, като не попадат в графата неотложен случай“, подчерта Екатерина Захариева и призова за анулиране на организираните екскурзии.

"30 км е опашката от автомобили и автобуси в Австрия. Искам да уверя българите в Унгария, че около 9 ч. вечерта ще бъде пусната колоната и кортеж за преминаване през Унгария и Румъния, преминаването ще продължи цяла нощ. По отношение на намиращите се на екскурзии: в Мароко от три дни сме в постоянна връзка с групата", допълни външният министър Екатерина Захариева.

"Нашето посолство прави всички възможно за да бъдат прибрани. "Търкиш Еъруейс" ще ги прибере, едва днес разрешиха прибирането им. Тази вечер те ще се приберат, още 49 граждани са заявили прибиране".

"Имаме наши сънародници и в други краища на света. Нека се преустановят организираните екскурзии. Дори да не е с висока зараза на коронавируса, за да се предпазят. Важно е да се самоограничаваме и да бъдем отговорни. Българската държава няма да гарантира, че няма да се затвори сухопътната граница", допълни тя.

"Утре ще се проведе извънреден съвет на министрите на транспорта, с цел как да се гарантира свободното движение на стоки в рамките на съюза, дори с цената на това да бъде ограничено свободното движение на пасажерски транспорт и лични автомобили. Когато пристигат доставки от рискови страни, те трябва да разтоварят стоката си в рамките на 24 часа и да напуснат. Ще има осигурени транзитни коридори за доставки. Ще инспектираме ГКПП-тата, България има отворени входни точки. В момента няма други ограничения освен за пристигащи от Италия и Испания", заяви пък транспортният министър Росен Желязков.

Поставете оценка:
Оценка 2.4 от 5 гласа.

Свързани новини