Отидете към основна версия

17 Март, 2020 16:24, обновена 17 Март, 2020 16:24 9 802 44

Преустановиха туризма в България със заповед

  • туризъм-
  • николина ангелкова-
  • пътувания-
  • екскурзии

Тежко ми е да кажа това като министър на туризма, но то е много важно за здравето на хората, което е на първо място, заяви министър Николина Ангелкова

Снимка: БГНЕС

"С оглед променливата ситуация по отношение на разпространението на коронавируса и динамичното ѝ развитие е изключително безотговорно да се пътува с цел туризъм и осъществяване на екскурзия". Това заяви на брифинг в сградата на Министерски съвет министърът на туризма Николина Ангелкова.

"Тежко ми е да кажа това като министър на туризма, но това е много важно за здравето на хората, което е на първо място".

"Издадох заповед от днес до 13 април да бъдат преустановени всички действия по закона за туризма. Основно вътрешен туризъм, изходящ туризъм с цел екскурзии и организирани пътувания, както и входящ туризъм", заяви Ангелкова пред медиите.

"Разчитаме на отговорното поведение на всички, за да можем заедно да се борим, за да се предпазим и да продължим в тази тежка ситуация. Очевидно с добра воля и добра дума не се получава", каза министърът на туризма.

"Към момента 483 български граждани са на организирани екскурзии в чужбина по данни на туроператори. Те са в Египет, Мианмар, Турция, Мароко, Танзания, Аржентина (Буенос Айрес), Нова Зеландия, Германия (Франкфурт). Заминали са по различно време през март. Предстоят им връщания днес, утре, след няколко дни. Предстои да получим още информация дали има още наши съграждани на екскурзии в чужбина. Всичко това е много безотговорно", допълни Ангелкова.

Министърът не даде конкретен отговор дали работещите в бранша ще бъдат компенсирани финансово след драстичния ход, заявявайки, че още се водят преговори, за да се намери баланс и да се продължи напред.

Провеждането на летния туристически сезон остава под въпрос.

Поставете оценка:
Оценка 2.9 от 12 гласа.

Свързани новини