Отидете към основна версия

11 467 27

Коронавирус: Швейцарските болници са пред колапс

  • коронавирус-
  • колапс-
  • швейцария-
  • здравна система

Швейцарската здравна система може да се срине до края на месеца, ако новият коронавирус продължи да се разпространява с текущите темпове, предупреди служител на правителството във вторник. Това предаде Reuters.

Швейцарските власти изчислиха, че до вчера 2650 души са дали положителни тестове за коронавирус и заявиха, че 19 са починали, прогнозирайки, че случаите на заразените вероятно ще се покачи през следващите седмици.

Не са предоставени точни цифри. Даниел Кох, ръководител на отдела за заразни болести на Федералната служба по здравеопазване, заяви, че бързото разпространение на вируса е надминало способността на държавата да регистрира нови случаи в реално време.

Той призова жителите да спазват строгите извънредни мерки, наредени тази седмица, тъй като те ще ограничат щетите и ще предпазят болниците от потенциален колапс.

„Хората, които са заразени днес, ще ни ударят след 10 дни. Трябва да сме сигурни, че още днес скоростта на разпространението на вируса ще спадне, защото, в противен случай, след 10 дни швейцарските болници няма да могат да се справят“, каза Кох на пресконференция.

Швейцария мобилизира близо 8000 военни, които да помагат на властите и медицински персонал.

8,6 милионната страна може да организира между 1000 и 1200 легла за интензивно лечение, въпреки че Кох заяви, че има ограничен персонал, който може да оперира с животоспасяващо оборудване като вентилатори, които сега в дефицит в съседна Италия, където повече от 2100 души са загинали.

Тази седмица Световната здравна организация призова всички държави да засилят тестовете, за да забавят разпространението на пандемията. Също така, СЗО подкани компаниите да увеличат производството на жизненоважно оборудване, за да преодолеят недостига.

В опит да се справят с нарастващия брой на евентуални случаи на коронавирус, бе издигната голяма синя палатка пред Университетската болница в Женева, където да се изследват и тестват болните. Здравното заведение заяви, че планира да удвои капацитета си за интензивно лечение, като добави още легла към съществуващите стаи.

Кох защити политиката на Швейцария, която фокусира тестването на хора, които са най-застрашени и които може да се нуждаят от хоспитализация, вместо да се изследва всеки човек с леки симптоми.

Правителството призовава младите и здравите да се изолират вкъщи и да преустановят контакта с по-възрастни.

Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 11 гласа.

Свързани новини