Отидете към основна версия

6 288 101

Екатерина Захариева: Фалшива новина е, че Европейският съюз ни е изоставил

  • екатерина захариева-
  • мвнр-
  • българи

Тя припомни, че ЕС е помагал на Китай, тогава когато е имал нужда от лекарства и лекари

Снимка: БГНЕС

''Планът "Маршал" ще бъде следващият европейски бюджет, след като се овладее първата вълна от епидемията. В еврозоната дебатират помощта, за разлика отпреди 12 години, вече има създадени механизми. ЕК също реагира – 812 млн. лева много бързо са осигурени от европейския бюджет, тези средства сега са на наше разположение. Зелените коридори работят'', това заяви вицепремиерът и министър на външните работи на България Екатерина Захариева в предаването ''Панорама'' по БНТ.

Според вицепремиера България следва най-добрите световни практики, а в някои случаи ги създаваме. ''Идеята за подпомагане на бизнеса 60:40 е била анонсирана от България и Германия, впоследствие заимствана от другите държави и ЕК'', каза Захариева.

''Абсолютните цифри трябва да се сравняват с БВП. Сравнено с нашия, помощта е доста относима с други държави. Не мисля, че изоставаме'', изрази мнение тя.

По думите ѝ всяко едно правителство следи психическото състояние на хората, за никого не е лесно, но колкото по-стриктни са мерките, толкова повече ще съкратим периода.

Захариева заяви, че цел на МВнР е да съдейства за прибирането на тези българи, които искат. Срещаме трудности на европейско ниво за това да получим разрешение да кацне самолет от Европа. Все още има проблем в някои държави в Латинска Америка. ''Има все още хора, по-малко са в трети страни, работим за това те да се приберат координирано'', довери вицепремиерът Захариева, а след това поясни: "Много е важно да се знае, че се препоръчва да останат там, където живеят за постоянно. Но те са български граждани и тогава, когато имат нужда, ние помагаме. У нас ще бъдат поставени в много сериозна карантина.''

Според Захариева е фалшива новина, че ЕС е немощен и ни е изоставил. Тя припомни, че ЕС е помагал на Китай, тогава когато е имал нужда от лекарства и лекари. ''Германия, Франция, Австрия са изпратили много повече маски в Италия, отколкото Китай, каза още Захариева.

Поставете оценка:
Оценка 1.6 от 24 гласа.

Свързани новини