Отидете към основна версия

8 867 43

Немски учен: Заразете младите и изолирайте застрашените

  • германия-
  • ограничения-
  • александър кекуле

Професор Александър Кекуле представи плана си за слагане на край на блокадата

Снимка: БГНЕС/EPA

Водещ немски епидемиолог, който прогнозира коронавирусната криза в Европа, призовава правителствата да прекратят блокирането. Проф. Александър Кекуле предупреди, че вирусът е на път да погълне Европа и публично призова правителството на Ангела Меркел да започне скрининг на международни пътници още през януари.

Но сега той вярва, че е опасно блокирането да продължи твърде дълго и да причини повече щети от вируса, и състави план за това как може безопасно да бъде премахнато. "Невъзможно е да чакаме ваксина", заяви проф. Кекуле пред The ​​Telegraph.

„В най-добрия случай това може да стане след шест месеца. Въз основа на опита, бих казал, че реално от това ни дели по-скоро година. Не можем да останем в заключен режим от шест месеца до една година. Ако направим това, обществото и културата ни ще бъдат съсипани. " Проф. Кекуле, ръководи катедрата по микробиология в университета в Хале.

Още на 22 януари той призова пътниците да бъдат тествани за вируса на летищата и границите. Той дори се появи по националната телевизия, но предупрежденията му попаднаха на нечуващи уши. Сега светът е в хватката на пандемия.

„Ако бяхме започнали да тестваме и следваме веригите на инфекцията през януари, бихме могли да задържаме епидемията тук, без да прибягваме до блокиране“, казва той. „Ако можете да стигнете до хора, заразили 20 души, можете да го спрете. Но когато станат 400, няма шанс.

" До март, когато вирусът обхвана Германия, той призова границата да бъде затворена и училищата да се опразнят. „На този етап блокирането беше единствената възможност да се забави разпространението и да се предотврати пренаселването на болниците“, казва той.

„Но сега трябва да разгледаме възможността, при която дългото блокиране може да донесе повече вреда от вируса.“ Ангела Меркел заяви тази седмица:

„Не трябва да сме безразсъдни сега. Много бързо бихме могли да унищожим постигнатото. “ Не за първи път в тази криза проф. Кекуле се озовава на противоположната страна в спора с г-жа Меркел. Когато той призова правителството ѝ да направи повече за вируса през януари, тя избра да изчака, за да види какво ще стане. Сега той казва, че блокирането може да бъде премахнато безопасно, като се следва обикновен триточков план. Първо, казва той, възрастните хора и хората с предшестващи състояния, които са най-уязвими към вируса, трябва да останат в изолация.

„Трябва да ги убедим да стоят вкъщи и това означава, че трябва да намерим начини да го направим поносимо за тях, като например с приложения, които ще им позволят да поръчват покупки или да продължат социалния си живот“, казва той. „Ако са решени да излязат, добре - но трябва да носят пълни медицински стандартни FFP маски.“

Това ни отвежда до втория момент в плана на проф. Кекуле: преминаване от социално дистанциране към това, което той нарича „интелигентно дистанциране“. „Трябва да адаптираме дистанцирането към ситуацията. Касиер при напускане в супермаркет, например, ще бъде изложен на инфекция през целия ден. Той трябва да носи маска, има нужда от подходящи хигиенни мерки. Таксиметровият шофьор трябва да се научи да не пипа лицето си, след като борави с пари.

" По принцип всички трябва да свикнем да носим маски за лице, казва проф. Кекуле. „Ако погледнете Хонконг, те успяха да избегнат голямо огнище там. Те са много близо до Гуандун в континентален Китай, където положението беше много сложно. Една от ключовите разлики беше, че в Хонконг започнаха да носят маски за лице още в началото" "Обикновена хирургическа маска е достатъчна за тези, които не са особено уязвими, казва той, и няма нужда да я носите, докато ходите на разходка.

„При разходка на открито маската не е толкова ефективна. Но при всякакви помещения, когато има други, всички трябва да ги носим. " Той дори измисли лозунг, за да убеди хората „Kein Held ohne Maske“ - „Бъди маскиран супергерой“. Трето и най-противоречиво - проф. Кекуле казва, че трябва да оставим на младите да се сдобият с вируса. „Хората под 50 години е много, много малко вероятно да умрат или да се разболеят сериозно от коронавирус“, казва той.

„Трябва да ги оставим да се заразят, за да могат да развият имунитет.“ По същество това е връщане към плана за стаден имунитет, подкрепен някога от Обединеното кралство и широко считан за дискредитиран. Но проф. Кекуле твърди, че след като огнището е под контрол и болниците не са претрупани, има място за това. Децата са най-малко изложени на риск, така че блокирането трябва първо да бъде премахнато в училищата и детските градини, казва той - план, вече приет от Дания, където планират да отворят училищата след Великден. Германия спечели награди за тестване повече от други европейски страни, като провеждаше около 100 000 теста на ден, но проф. Кекуле казва, че това не е достатъчно

. Той казва, че тестовете трябва да се увеличат до 500 000. Той признава, че някои по-млади хора се разболяват сериозно и умират от коронавирус. „Това, което се случва при тези случаи, е че имунната им система реагира и атакува собственото си тяло“, казва той. „Но това се случва само при много малък брой хора. Знам, че звучи безсърдечно, но може да се наложи да живеем с това. „Стадният имунитет е единствената ни възможност сега. Не можем да чакаме ваксина. Трябва да намерим начин да живеем с този вирус за напред"

Поставете оценка:
Оценка 4.6 от 37 гласа.

Свързани новини