Отидете към основна версия

11 553 38

Атакуват Covid-19 с нова ваксина, започват тестовете върху хора

  • ваксина-
  • коронавирус-
  • учени-
  • оксфорд-
  • университет

Ще се окаже ли тя „сребърният куршум“ в битката с коронавируса?

Снимка: ЕРА/БГНЕС

Учени от Оксфордския университет, които работят върху коронавирусна ваксина, твърдят, че ако тя се окаже ефективна, може да се произведе в милион дози до септември 2020 г., пише Индипендънт. Групата, ръководена от професор Сара Гилбърт, планира първите изпитания върху хора още за следващата седмица.

Служители на Световната здравна организация по-рано предупредиха, че дори 80 групи по цялата планета да работят едновременно и с възможно най-голяма скорост, то такава ваксина няма как да бъде разработена през следващите 18 месеца.

Експерти, запознати с дейността на екипа на Оксфорд, са все по-уверени и обнадеждени, че това все пак е възможно и може да се окаже "сребърният куршум" в битката с коронавируса.

От своя страна проф. Гилбърт каза, че е на 80% сигурна, че ваксината ще бъде ефективна. Групата вече предприема действия за масово производство на ваксината, ако тя се окаже ефективна.

„Целта е да има поне милион дози около септември и след като се знаят резултатите от ефикасността на ваксината, да започне още по-усилено производство“, казва професор Адриан Хил, който ръководи института на Дженър в университета. „Съвсем ясно е, че светът ще се нуждае от стотици милиони дози, в идеалния случай до края на тази година, за да се прекрати тази пандемия и да се спасим от заключването.“ В реч пред Би Би Си той описа милион дози като „скромна цел“.

В отделно интервю за ITV Хил каза: „Обикновено ваксините се нуждаят от години. Това се налага в търсене на перфектното производство, което да отговаря на всички регулаторни изисквания. Има много подробности в това отношение, но ние нямаме време". Той добави, че резултатите от тестовете за ефективността на ваксината трябва да бъдат налични до края на лятото.

Екипът е успял да напредне бързо, защото се готви за такава пандемия от години. Използвайки информация за други респираторни заболявания, учените вече бяха създали генетично разработен вирус, който сега ще бъде в основата на новата прото-ваксина.

Поставете оценка:
Оценка 4.1 от 26 гласа.

Свързани новини