Отидете към основна версия

18 458 22

И виенето на свят е симптом на коронавирус

  • covid-19-
  • коронавирус-
  • симптоми-
  • заболяване-
  • световъртеж-
  • пръсти-
  • посиняване

Лекари откриват нови и нови симптоми на COVID-19

Снимка: shutterstock

Отдавна вече знаем, че сухата кашлица, високата температура и треската са най-явните и често срещаните симптоми на коронавирус. Но учените постоянно откриват нови и нови симптоми - стомашна болка, обриви, загуба на вкус и др.

Лекарите, лекуващи пациенти с COVID-19, сега казват, че пурпурните или сини лезии, които се появяват по пръстите на краката, могат да бъдат начин за диагностициране на инфекцията. Медиците забелязали, че това посиняване се забелязва както при тежко болните, така и при пациентите с нетипични симптоми на заболяването.

Макар досега да няма категорични доказателства за валидиране на явлението, лекарте са му измислили име, наричайки го „COVID пръсти“.

„Обикновено пръстите са болезнени при допир и могат да се усещат като горещо изгаряне“, каза пред USA Today д-р Ебинг Лаутенбах, началник на клиниката по инфекциозни болести в Училището по медицина на Университета на Пенсилвания.

Според Лаутенбах за този симптом има две възможни обяснения: Възможно е локализиран възпалителен отговор на инфекция, който се появява в ходилото и краката или може да е съсирек на кръвоносните съдове.

Друго, наскоро излязло твърдение е, че главоболието и виенето на свят също може да са признаци за заразяване с COVID-19. Китайски учени са установили, че над една четвърт от заразените имат симптоми като главоболие и замайване, пише британският вестник Sun, позовавайки се на резултатите от ново проучване, публикувано в медицинския журнал JAMA Neurology.

Били са изследвани 214 пациенти, които имат положителен тест за коронавирус. Освен традиционните симптоми, 36% от тях изпитвали и неврологични симптоми. При 13% от заразените имало главоболие, а при 17% - виене на свят. 19% казали, че имат възпаление на мускулите и болка.

В колкото по-лошо състояние били пациентите, толкова повече изпитвали неврологични симптоми. Някои споделят, че усещали объркване, имали пристъпи, припадъци.

Поставете оценка:
Оценка 2.2 от 10 гласа.

Свързани новини