Отидете към основна версия

8 247 23

Огласиха основната версия за смъртта на д-р Иванова от Сливен

  • илияна иванова-
  • коронавирус-
  • сливен

Загиналата лекарка вероятно се е инфектирала от придружител на пациент

Снимка: Архив

43-годишната д-р Илияна Иванова, която изгуби битката с коронавируса, вероятно се е инфектирала от придружител на пациент. Това е основната версия на здравните власти в Сливен за причините, довели до трагичния край на лекарката от инфекциозното отделение на областната болница, пише "Труд".

От началото на април д-р Иванова е била под домашна карантина. При проверките по случая се е установило, че тя е осъществила недостатъчно обезопасен контакт с придружител на пациент, каза д-р Петя Балулова, директор на РЗИ – Сливен. Преди изтичането на карантината ѝ е направен PCR-тест, който е дал отрицателен резултат.

Въпреки това до края на месеца отново е останала у дома, извън отделението. Състоянието ѝ рязко се е влошило на 30 април, когато е била приета като пациент. За съжаление, реанимационните действия, усилията на колегите ѝ и извършените консултации със столични специалисти не са повлияли. Клиничната картина се е влошила бурно, с фатален край.

„На всички много ни е мъчно за д-р Иванова“, каза разстроена д-р Балулова. Сред инфектираните са съпругът на лекарката – д-р Радостин Иванов, който е лекар в същото отделение. Положителни са пробите и на родителите му. Лечението им продължава, състоянието им е добро. Инфектирани са били още пет медицински сестри и една санитарка от отделението, които също като двамата лекари са работили на първа линия с болни от коронавирус. Те са приети в инфекциозното отделение.
В момента в отделението има само един лекар – завеждащата д-р Милена Ченкова. От началото на епидемията тя е с най-голяма натовареност по отношение на пациентите. Всички тестове, които са ѝ извършвани периодично, са с отрицателни резултати, както и на останалия персонал.

Заради усложнената епидемична обстановка областният управител Чавдар Божурски свика извънредно заседание на кризисния щаб. „От 30 април е преустановен приемът на нови пациенти в инфекциозното отделение, но то продължава да работи“, каза Божурски. Продължава лечението на 14-те пациенти с Ковид-19 в него. Още двама души – контактни на инфектирани, са в болницата.

Преди инфекциозното отделение да възстанови дейността си в целия си капацитет, ще бъде извършена пълна дезинфекция. Изп.директор на областната болница д-р Васислав Петров съобщи, че са командировани двама лекари, които ще работят там – специалист по фтизиатрия и лекар-доброволец от отделението по ендокринология. Командировани са допълнително и четири медицински сестри. Очаква се инфекциозното отделение да започне отново работа на 18 май.

През този период ще бъде извършено обучение от епидемиолозите от болницата и от РЗИ на командированите лекари и здравни специалисти за специфичните мерки за безопасност, които трябва да се спазват в условията на Ковид-19.

Засега новите пациенти се насочват към МБАЛ – Сливен, която е структура на Военно-медицинската академия. Военната болница в града разполага с 20 легла, в момента лекува 12 пациенти, работи на екипен принцип. Разполага с обучен персонал, включително и с двама лекари-инфекционисти. В готовност за прием на пациенти са и две частни болници в града, които са осигурили общо 15 легла за заразени от коронавирус.

Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 7 гласа.

Свързани новини