Отидете към основна версия

2 090 7

500 000 заразени с ХИВ могат да починат в Африка заради кризата

  • африка-
  • спин-
  • коронавирус-
  • пандемия

Има и информации, че хората със ХИВ не могат или не искат да отидат в клиники заради ограниченията и страха от Ковид-19

Снимка: БГНЕС/ЕРА

Над половин милион души в субсахарна Африка могат да починат от заболявания, свързани с вируса на СПИН тази и следващата година като резултат от това, че работата на здравеопазването е нарушена заради пандемията от коронавируса, предупредиха днес агенции на ООН, предаде ДПА, цитирана от БТА.

Световната здравна организация и Съвместната програма на ООН срещу ХИВ/СПИН са преценили това евентуално увеличение на броят на допълнителните смъртни случаи в региона от свързани с вируса на СПИН заболявания въз основа на това, че доставките на медикаменти, използвани от такива пациенти, ще са прекъснати за 6 месеца.

В Камерун например има проблеми с веригата за доставки, в Ботсвана запасите са изчерпани. Заради изолацията пък здравните работници не могат да си вършат работата в Република Конго. Има и информации, че хората със ХИВ не могат или не искат да отидат в клиники заради ограниченията и страха от Ковид-19, предупреждава говорителката на програмата на ООН Софи Бартън-Нот.

В около 10 страни от субсахарна Африка програмите за раздаване на презервативи и за превенция на предаване на ХИВ от майките на децата не работят нормално.

През 2018 г. около 470 000 души починаха от СПИН в страните южно от Сахара, което е 61 процента от смъртните случаи от СПИН по света.

Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 3 гласа.

Свързани новини