Отидете към основна версия

1 756 13

Кристалина Георгиева: Германия можеше да направи повече за стабилизирането на ЕС

  • мвф-
  • кристалина георгиева-
  • германия-
  • коронавирус-
  • ес-
  • криза-
  • коронабондове

Генералният директор на МВФ споменава така наречените "коронабондове"

Според Кристалина Георгиева, Германия е предприела големи стъпки за стабилизирането на Европа и еврото по време на коронависуната криза. Въпреки това, шефът на Международния валутен фонд смята, че Федералната република е могла "със сигурност" да направи повече. Това каза Кристалина Георгиева в интервю за "Handelsblatt", предаде Reuters.

Тя споменава издаването на съвместен европейски дълг под формата на "коронабондове", чиято цел е финансирането на икономиките на страните от блока след последиците от пандемията. "Смятаме, че е разумно да се разгледат всички варианти, които могат да помогнат за намаляване на въздействието на шока. Коронабондовете са възможен инструмент, но не и единствения“, каза българката. Към момента Германия е скептична към подобни облигации.

Георгиева не пропусна да похвали начина, по който Федералната република се справя с пандемията. "Германия действа много бързо и добре използва финансовия си обхват. Благодарение на широкото тестване и отлична здравна система немците успяха да задържат смъртността далеч под тази в другите големи европейски страни“, обясни генералният директор на Международния валутен фонд.

Георгиева предупреди държавите да внимават, когато рестартират икономиките си. "Връщането към ограничителните мерки срещу коронавируса може да е необходимо по всяко време", каза тя.

Най-актуалната икономическа прогноза на МВФ за април, която предвижда три процента спад на световната икономическата продукция, ще трябва да бъде коригирана отново. "Данните показват, че през 2020-а световната икономика вероятно ще се срине дори повече от нашите вече песимистични очаквания“, допълни Кристалина Георгиева.

Поставете оценка:
Оценка 1 от 2 гласа.

Свързани новини