Отидете към основна версия

2 447 7

Кафето намалява риска от рак

  • кафе-
  • рак-
  • предпазва-
  • здраве-
  • злокачествени заболявания

Причината за защитния ефект на кафето все още не е напълно изяснена

Снимка: shutterstock

За много хора денят започва едва, след като са изпили първата си чаша кафе. Любителите на кофеиновата напитка вероятно ще се радват да научат, че горещата, събуждаща течност може да допринесе за намаляване на риска от няколко вида рак, пише в. Mirror.

Според нови проучвания, публикувани от Американското онкологично дружество, консумацията на кафе може да намали риска от рак на черния дроб и ендометриума, както и рак на устата, фаринкса, ларинкса и кожата. Допуска се също, че кафето понижава опасността и от някои злокачествени заболявания на храносмилателната система.

"Дали консумацията на кафе понижава или повишава риска от различни видове рак е предмет на активни изследвания. Някои проучвания предполагат, че употребата на кафе намалява риска от чернодробен и ендометриален рак. Съществуват доказателства, че напитката понижава опасността и от злокачествени заболявания на устата, фаринкса и ларинкса, базално-клетъчен карцином (вид рак на кожата) при мъжете и жените, и меланом при жените", казва д-р Шерил Рок, ръководител на екипа, изготвил насоките.

Изследователите отбелязват, че причината за защитния ефект на кафето все още не е напълно изяснена.

"Стотици биологично активни съединения като кофеин, флавоноиди, лигнани и други полифеноли се откриват в печеното кафе. Установено е, че те, както и други съединения в напитката, увеличават разхода на енергия, потискат клетъчното увреждане, регулират гените с роля в ремонта на ДНК, имат противовъзпалителни свойства и/или възпрепятстват метастазите", обясняват специалистите.

Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 7 гласа.

Свързани новини