Обикновеният черен пипер се оказва способен да потисне активността на коронавируса, съобщи БТА, позовавайки се на резултатите от индийско проучване. На алкалоида пиперин подправката дължи способността си да се свързва и инхибира вируса, който причинява COVID-19. Въпросният алкалоид придава характерните аромат и пикантност на черния пипер.
В проучването специалисти от Индийския технологичен институт са съставили компютърен модел за взаимодействие на коронавируса с различни подправки. Оказало се, пиперинът инхибира най-ефективно коронавирусната активност.
Количеството на пиперина зависи от това къде е отглеждана подправката. Например, пиперът от Шри Ланка съдържа 15 на сто алкалоид, а от Виетнам, Индия и Малайзия - от 2 до 7 процента. Според учените пиперинът се свързва и инхибира някои области на SARS-Cov-2, включително тези, които отговарят за проникването на патогена в тялото и по-нататъшното му размножаване.