Отидете към основна версия

10 283 20

Подправка, използвана масово у нас, унищожава COVID-19

  • пипер-
  • черен пипер-
  • подправки-
  • коронавирус-
  • лекарства

Ново индийско проучване показва ползите от тази подправка

Снимки: Shutterstock

Обикновеният черен пипер се оказва способен да потисне активността на коронавируса, съобщи БТА, позовавайки се на резултатите от индийско проучване. На алкалоида пиперин подправката дължи способността си да се свързва и инхибира вируса, който причинява COVID-19. Въпросният алкалоид придава характерните аромат и пикантност на черния пипер.

В проучването специалисти от Индийския технологичен институт са съставили компютърен модел за взаимодействие на коронавируса с различни подправки. Оказало се, пиперинът инхибира най-ефективно коронавирусната активност.

Количеството на пиперина зависи от това къде е отглеждана подправката. Например, пиперът от Шри Ланка съдържа 15 на сто алкалоид, а от Виетнам, Индия и Малайзия - от 2 до 7 процента. Според учените пиперинът се свързва и инхибира някои области на SARS-Cov-2, включително тези, които отговарят за проникването на патогена в тялото и по-нататъшното му размножаване.

Поставете оценка:
Оценка 4.5 от 14 гласа.

Свързани новини