Отидете към основна версия

2 031 38

Доц. Кунчев: Втората фаза от ваксинацията може да започне още тази седмица

  • ангел кунчев-
  • доц. ангел кунчев-
  • ваксини-
  • ваксинация

Само тази доставка е съкратена наполовина, оттук нататък влизаме в график, отбеляза държавният здравен инспектор по повод получаването на по-малкия брой серуми на Pfizer/BioNTec

Снимка: БГНЕС

Още тази седмица в някои области в страната може да започне втората фаза от националния план за ваксиниране. Това каза главният държавен здравен инспектор доц. д-р Ангел Кунчев на брифинг след пристигането на нова пратка от ваксини на Pfizer/BioNTec.

"18 720 ваксини получихме, което е наполовина на предварително обявения график. Идеята е с една реконструкция на тяхното производство и допълване на капацитета да могат да задоволяват нуждите на страните с по-големи доставки. Само тази доставка е съкратена наполовина. Оттук нататък влизаме в график", увери доц. Кунчев, цитиран от Българската национална телевизия.

"В някои области приключиха с първата фаза и още тази седмица в областите Пловдив и Бургас могат да започнат с втората фаза в някои от домовете за възрастни хора, както и с първите училища, където имаме списъци с желаещи. Това ще стане малко по-късно в София – след около седмица или 10 дни, защото броят на колегите е много по-голям. В София някъде наполовина са обхванати желаещите от здравната система", каза доц. Кунчев.

"При наличие на ваксини ще започнем и в София паралелно изпълнението и на втората фаза. Тази ваксина ще се използва паралелно и за втората фаза в области, където са приключили с първата", допълни той.

Следващата седмица се очаква да пристигнат нови количества от ваксината на "Модерна". След това в началото на февруари ще пристигнат още около 35 000 дози от ваксината на "Пфайзер". Доставка от същия препарат ще има и в средата на февруари, когато ще пристигнат и количества, които ще компенсират тези, които не пристигнаха днес. Това съобщи маг. фарм. Богдан Кирилов, изпълнителен директор на Агенцията по лекарствата.

"Очакваме, че втората половина на февруари и дори март ще получим компенсация с по-големи от вече договорените доставки. Ако дотогава получи разрешение и ваксината на "Астра Зенека", броят на ваксините, с които разполагаме, ще бъде много по-голям", допълни и доц. Кунчев.

"Пролетния сезон мисля, че ще можем да започнем ваксинирането на всички желаещи. Личните лекари имат данни за хората, които активно са потърсили ваксина. Списъкът трябва да се прави до 2-3 седмици преди имунизацията, за да бъде актуален, но всеки, който поиска, ще бъде ваксиниран. Би следвало да се започне от хората в най-висок риск - хората с хронични заболявания, със специфични белодробни заболявания, които се стремим да предпазим най-бързо", допълни той.

Поставете оценка:
Оценка 1.5 от 8 гласа.

Свързани новини