Отидете към основна версия

5 399 105

Проф. Мутафчийски: Като медици сме длъжни да извадим цялата истина пред българите

  • венцислав мутафчийски-
  • проф. венцислав мутафчийски

Тази седмица имаше добри новини, че заболеваемостта трайно спада под 100 на 100 000 на 14-дневна база, оповести председателят на Националния оперативен щаб за справяне с коронавируса

Снимка: БГНЕС

Трябва да се намери баланс между естественото желание на хората да живеят нормално живота си и да бъдат защитени. Това каза в предаването „Неделя 150“ по БНР председателят на Националния оперативен щаб и началник на ВМА генерал-майор проф. д-р Венцислав Мутафчийски.

„Ние като медици сме длъжни да извадим цялата истина пред българските граждани, да активираме техните рационални разсъждения по този въпрос, включително и рационални страхове. Рационалният страх може да ни предпази съвсем съзнателно да не се излагаме на ситуации, които биха ни застрашили. Не говоря за ирационалния страх, където е паниката и ирационалните действия, които биха довели до хаос. Виждате, че в цяла Европа се срещат остри сблъсъци с решенията, които правителствата взимат“, допълни той.

Генерал Мутафчийски посочи, че днес се навършва една година от регистрацията на първия пациент в Германия, т.нар. нулев пациент.

„Тази седмица имаше добри новини, че заболеваемостта трайно спада под 100 на 100 000 на 14-дневна база. В някои дни отиваше на 90-95. Тази тенденция и към момента се запазва, включително и за днес. На този фон хората наистина губят търпение да започнат нормалния си живот, като че ли всичко е свършило, а нямаме такива данни в света“, допълни той.

Поставете оценка:
Оценка 1.7 от 64 гласа.

Свързани новини