Отидете към основна версия

2 666 52

Ударна ваксинация с ваксината на "AстраЗенека" у нас

  • ваксина-
  • aстразенека-
  • коронавирус

Така ще бъдат обхванати по-големи групи от населението и ще се ускори имунизационният процес

Снимка: Shutterstock

Всички доставени количества от ваксината срещу COVID-19 на "AстраЗенека" (AstraZeneca) и на Оксфордския университет ще се използват за поставяне на първа доза, реши Съветът на Националния ваксинационен щаб.

Така ще бъдат обхванати по-големи групи от населението и ще се ускори имунизационният процес, се казва в съобщение на Министерството на здравеопазването.

От щаба ще препоръчат на медицинските специалисти да поставят втората доза от ваксината 10 седмици след първата, съгласно възможностите, които дава кратката характеристика на продукта.

Членовете на ваксинационния щаб изразиха мнение, че оксфордската ваксина може да бъде използвана за ваксиниране на всички български граждани на и над 18-годишна възраст.

Забавената заради лоши метеорологични условия днес доставка от ваксината на Pfizer/BioNTech се очаква да стане в средата на седмицата.

Имунизирането на попадащите във втора и трета фаза лица от Националния план за ваксиниране срещу Covid-19 ще се извършва паралелно.

На членовете на Централната и на районните и на секционните комисии, с които стартира трета фаза на Плана, ще бъде предложена ваксината на Pfizer/BioNTech.

Застъпването на фазите дава възможност българските журналисти, оператори и фоторепортери да бъдат имунизирани в трета фаза от Плана за ваксинация. Тази фаза ще продължи със служители на АЕЦ "Козлодуй", ВиК-дружествата, заети в секторите транспорт и комуникации, работещите на първа линия полицейски служители и други.

Поставете оценка:
Оценка 1.8 от 21 гласа.

Свързани новини