Отидете към основна версия

7 963 141

COVID-19: Ваксинацията в България е пред провал

  • ваксина-
  • българия-
  • коронавирус

По-фундаменталната причина за малкия брой ваксинации обаче е в това, че българите са най-консервативните, най-наивните, най-недоверчивите, най-слабо образованите, най-податливите на фалшиви новини, най-безотговорните или обобщено - най-задръстените граждани на Европейския съюз

Снимка: БГНЕС

Както прогнозирах, ваксинацията срещу коронавируса в България вече не е медицински и логистичен, а социално-психологически проблем. Вече има достатъчно ваксини, но броят на поставените дози за ден стига връхна точка на 13 май и от тогава постоянно намалява. До сега напълно ваксинирани са 7,8% от българите, а частично - още 3,6%. Или общо с поне една доза - 11,4%. В повечето страни от ЕС този процент е около и над 40. Моята прогноза е, че България никога няма да достигне дори и нивото от една трета ваксинирани граждани. Това коментира във "Фейсбук" Пламен Димитров Петров.

Първата причина за този провал е почти пълната липса на рекламна и маркетингова кампания за ваксините. В Ню Йорк, например разиграват лотария сред ваксинираните тийнейджъри и на 50 от тях им плащат пълната 4-годишна такса за колеж. А на ваксинираните в мобилни пунктове дават безплатна седмична карта за метро. А в България има само някакви кратки рекламни послания по БНТ и поток от фалшиви новини от анонимни сайтове тип "помийни ями" и във Фейсбук.

По-фундаменталната причина за малкия брой ваксинации обаче е в това, че българите са най-консервативните, най-наивните, най-недоверчивите, най-слабо образованите, най-податливите на фалшиви новини, най-безотговорните или обобщено - най-задръстените граждани на Европейския съюз.

Някои мислят, че темпът на ваксинация в България ще се ускори по чисто прагматични причини - необходимостта от безпрепятствено пътуване в чужбина. Според мен това не е точно така - поне половината българи никога не са ходили в чужбина през последните десетина години и нямат намерение да го правят.

Въвеждането на задължителна ваксинация не е възможно, а от правителството не можем да очакваме чудеса по отношение на рекламната кампания, така че единствената малка стъпка, която може да се направи, е поне неваксинираните да си плащат болничното лечение от коронавирус. Но не вярвам и това да се случи - все пак политиците се нуждаят от гласове, а неваксинираните избиратели са повече от ваксинираните.

* Заглавието е на ФАКТИ

Поставете оценка:
Оценка 1.9 от 80 гласа.

Свързани новини