Отидете към основна версия

3 198 75

Кацаров: Зелените сертификати ще паднат, когато страната ни влезе в зелената зона

  • стойчо кацаров-
  • нови мерки-
  • не принуждават хората-
  • да се ваксинират

Мерките не принуждават хората да се ваксинират, смята здравният министър

Снимка: БГНЕС

Купуваме 3000 дози моноклонални антитела за лечение на коронавируса, реши Министерският съвет.
Става въпрос за лекарствен продукт, който не е разрешен за употреба в страната ни. В момента тече процедура за разрешаване на употребата му в рамките на Европейския съюз."Законът ми дава право да разреша използването на такъв продукт. Издал съм съответната заповед", каза на брифинг здравният министър Стойчо Кацаров, цитиран от bTV.

Това е лекарствен продукт, който ще бъде втора възможност на лекарите да лекуват болни с коронавирус. Досега единствената възможност бе с препарата ремдесивир.

Първите доставки се очакват до края на този месец.„Надяваме се прилагането на този продукт да помогне за лечението на болни, в това число за намаляване на смъртността“, каза Стойчо Кацаров.

По отношение на мерките той уточни, че те засягат само дейностите, които изрично са посочени в заповедта.

„Чух интерпретации как ще се влиза в църквите или в администрацията. Тези дейности, сгради, мероприятия не са засегнати от мерките“, поясни здравният министър.
Той заяви още, че това не са мерки, които принуждават хората да се ваксинират, а мерки, които намаляват риска от разпространението на вируса. "Зелените сертификати падат, когато страната ни влезе в зелена зона", обяви още министър Кацаров пред журналисти.

„Зеленият сертификат се издава за хора, които са преболедували, за хора, които са ваксинирани, както и за такива, които са си направили антигенен или PCR тест през последните съответно 48 и 72 ч", каца още той.
„Нашият ангажимент е да осигурим присъствено обучение, но без да рискуваме живота на учителите и учениците. В момента актуализираме насоките съгласно заповедта от вчера”, заяви министърът на образованието Николай Денков, който също присъства на брифинга. Спирането на присъственото обучение ще бъде решавано на общинско ниво.

Поставете оценка:
Оценка 1.9 от 28 гласа.

Свързани новини