Last news in Fakti

4 Юли, 2023 11:03 1 477 12

Стойчо Кацаров: Българското здравеопазване няма да оздравее скоро, няма нагласа за промени

  • стойчо кацаров-
  • здравеопазване-
  • нагласа-
  • промени

Много неща липсват в здравеопазването, липсва ясна визия за това какво трябва да се направи. Няма особен смисъл мантрата болниците да не са търговски дружества, това няма общо с икономическата ефективност и просто отклоняване на вниманието от сериозните проблеми, коментира бившият здравен министър 

Стойчо Кацаров: Българското здравеопазване няма да оздравее скоро, няма нагласа за промени - 1
Снимка: Euronews Bulgaria

Дали парите за здраве ще стигнат, зависи от това как се харчат. По-скоро имаме достатъчно данни, че не се харчат ефективно. От 2012 до 2022 парите са се увеличили два пъти, а основни показатели - предотвратимата смъртност и смъртността от лечими заболявания - не са се променили. Това означава, че допълнителните средства са похарчени неефективно, защото не са дали резултат. Системата не е добре изградена и средствата не са обвързани с резултата от функционирането.
Много неща липсват в здравеопазването, липсва ясна визия за това какво трябва да се направи. Няма особен смисъл мантрата болниците да не са търговски дружества, това няма общо с икономическата ефективност и просто отклоняване на вниманието от сериозните проблеми. Това коментира в ефира на Euronews Bulgaria бившият здравен министър Стойчо Кацаров.

От гледна точка на НЗОК сигурно е по-добре да няма повече болници. По отношение на съществуващите лечебни заведения е по-добре да няма нови, защото са конкуренти. От гледна точка на пациента обаче е по-добре да има повече, за да има избор. За него е по-добре да има и повече здравни каси, коментира още д-р Кацаров.

Българското здравеопазване няма да оздравее скоро, няма нагласа за промени, адаптирахме се към правилата и усвояването на пари и няма желание за промяна, смята бившият здравен министър.

10% ръст на заплатите в здравеопазването са заложени в бюджета. Не е работа на бюджета да се занимава със заплатите, те се договарят между работодателя и работника, държавата не е работодател.

Казвам „да“ на пазарни мерки в сферата на здравеопазването: дерегулация, освобождаване, навлизане на лечения за извънболнична помощ, включително първична, приватизация на болници, премахване на монопола на здравната каса.Не е нужно откриването на болница да става с разрешение на Министерския съвет. Частният инвеститор, ако даде свои пари няма да загубят пациентите и данъкоплатците, коментира още д-р Кацаров.


Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 10 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Евъла стойчу

    7 0 Отговор
    Евалъ ковидаревъ
  • 2 Голям зор

    11 1 Отговор
    Според мен никога няма да се постигнат нещата на ниво Австрия, Швейцария, Испания и др бели страни.Всичко е така не само здравеопазването.

    Коментиран от #4

  • 3 Така така

    9 0 Отговор
    Такае докато болниците сатърговски дружества, докато има здравни каси и лични лекари, както и лошо медицинско образование надежда няма да има
  • 4 Така така

    1 1 Отговор

    До коментар #2 от "Голям зор":

    За Швейцария недей не ги хвали толкова
  • 5 НЯКОЙ

    7 1 Отговор
    50% от българските лекари са с ниска квалификация, голям мързел, неетично поведение и изнудват болните за пари като измислят ненужни процедури! Какво здравеопазване, те ни разболяват!
  • 6 Тома

    7 1 Отговор
    Най много милиарди се крадат от здравето на хората защото аз съм прост и вие сте прости е казал боко тиквата
  • 7 Роза

    4 0 Отговор
    Изхождайки от личния си опит,мога да кажа ,че лекарите се справят, когато става въпрос за леки и безобидни заболявания.Но от мои близки хора съм чувала,че когато става въпрос за нещо сериозно,започва ходенето по мъките и скубането на пари.А всички сме хора и не сме застраховани от болести.Понякога сам болният си е виновен,че е отишъл на лекар в късен стадий на болестта,но в други случаи и медиците са виновни.Да не говорим за фармацевтичната мафия,които станаха милиардери в световен мащаб!
  • 8 Красимир Петров

    6 1 Отговор
    Видяхме те и теб докато беше министър.Който и да е министър на здравеопазването,той е подчинен на бялата мафия.
  • 9 Търпението не е безкрайно!

    4 0 Отговор
    Когато се върне контролът върху парите, когато има осъдени и лишени от лекарски права мърльовци, когато болният стане център на стистемата на здравеопазването и системата се грижи за него... Системата убива, а обществото се грижи това да продължава. Бялата мафия убива дори човечните си колеги.
  • 10 Опа

    3 3 Отговор
    Ако имаше свестен министър, това е Стойчо Кацаров. Беше прекалено малко време, обаче сме осетили. Здравната каса лапа пари и нищо прави. Всичко се плаща, като ходиш на лекар.
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 този

    4 1 Отговор
    Юда да си трае!