Отидете към основна версия

12 277 20

ДПС: Първите три дни от болничния да се поемат от НОИ

  • дпс-
  • три дни-
  • болничен-
  • нои

Предлагат и запазване на максималния осигурителен доход на 3 хил. лв.

Снимка: БГНЕС

Да отпадне задължението на работодателите да изплащат първите три дни от болничните и те да се поемат от Националния осигурителен институт. Това предлага ДПС между първо и второ четене на проектобюджета на Държавното обществено осигуряване за 2022 година. От Движението искат и запазване на максималния осигурителен доход на 3 хиляди лева, съобщават от БНР.

Във внесеното от Движението предложение за промени минималният осигурителен доход на земеделските стопани и на тютюнопроизводителите се повишава на 460 лева, а не на 710, както предвижда приетият на първо четене проектобюджет на Държавното обществено осигуряване.

От ДПС искат минималният осигурителен доход на самоосигуряващите се да се запази на 650 лева, а обезщетението за смърт на осигурено лице да се повиши от 540 на 600 лева.

Друго предложение на Движението е пенсиите да се повишат по променено съотношение на така нареченото Швейцарско правило и то да не е 50% от ръста на инфлацията и 50 на сто от ръста на осигурителния доход, а съответно 75 и 25 процента от тези показатели.

Движението предвижда 100 милиона лева за увеличаване на размерите на социалната пенсия за инвалидност според вида и степента на увреждането.

Крайният срок за внасяне на предложения от парламентарните групи за промени в текстовете изтича в понеделник.

Поставете оценка:
Оценка 2.9 от 25 гласа.

Свързани новини