Last news in Fakti

12 Февруари, 2022 08:10 12 271 20

ДПС: Първите три дни от болничния да се поемат от НОИ

  • дпс-
  • три дни-
  • болничен-
  • нои

Предлагат и запазване на максималния осигурителен доход на 3 хил. лв.

ДПС: Първите три дни от болничния да се поемат от НОИ - 1
Снимка: БГНЕС

Да отпадне задължението на работодателите да изплащат първите три дни от болничните и те да се поемат от Националния осигурителен институт. Това предлага ДПС между първо и второ четене на проектобюджета на Държавното обществено осигуряване за 2022 година. От Движението искат и запазване на максималния осигурителен доход на 3 хиляди лева, съобщават от БНР.

Във внесеното от Движението предложение за промени минималният осигурителен доход на земеделските стопани и на тютюнопроизводителите се повишава на 460 лева, а не на 710, както предвижда приетият на първо четене проектобюджет на Държавното обществено осигуряване.

От ДПС искат минималният осигурителен доход на самоосигуряващите се да се запази на 650 лева, а обезщетението за смърт на осигурено лице да се повиши от 540 на 600 лева.

Друго предложение на Движението е пенсиите да се повишат по променено съотношение на така нареченото Швейцарско правило и то да не е 50% от ръста на инфлацията и 50 на сто от ръста на осигурителния доход, а съответно 75 и 25 процента от тези показатели.

Движението предвижда 100 милиона лева за увеличаване на размерите на социалната пенсия за инвалидност според вида и степента на увреждането.

Крайният срок за внасяне на предложения от парламентарните групи за промени в текстовете изтича в понеделник.


Поставете оценка:
Оценка 2.9 от 25 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Бреййй ,

    18 5 Отговор
    че хитрини , бе ?! Че то най - голям процент от болничните са за 3 дни ( обикновено с диагноза мързел ), при това най - често от такива , които са на държавна служба ! Сега данъкоплатците да поемат и тоя масраф , ли ?

    Коментиран от #7, #18

  • 2 456

    18 7 Отговор
    Предлагам първите 6 седмици да се поемат от РАБОТОДАТЕЛЯ и след това от НОИ. Защо работодателите не плащат болнични, както би трябвало да бъде? Защо работодателят няма това задължение в България?
  • 3 мдаа

    19 5 Отговор
    ДПС имат само лоши предложения.
  • 4 реалност

    24 2 Отговор
    Работодателите и ДПС да не се правят на хитри, а да си поемат отговорността. То не може само печалби и облаги в този живот.
  • 5 A1a1a1по

    18 2 Отговор
    ДПС то са факири само по кражбите.
  • 6 Бай Онзи

    9 4 Отговор
    Няма да стане !
  • 7 Зззз

    6 2 Отговор

    До коментар #1 от "Бреййй ,":

    Добре,че ти прочетох коментара иначе щях да го дублирам, абсолютно съм съгласен с теб.
  • 8 Аничка

    0 3 Отговор
    За 30 годишна партия, това социално предложение е малко закъсняло! Не мислите ли госпожа Ефремова?
  • 9 Ицо

    9 1 Отговор
    ДПС е турска партия и не трябва да предлага нищо а да събират багажа и през Капитана в тяхната майка родина
  • 10 Монк

    8 3 Отговор
    Болничния за 3 дни е най лесния начин да кръшнеш от работа, учение или друго. Издава се често без преглед и само чрез обаждане по телефона. Контрол никакъв. При това положение не е редно държавата да плаща 100% от първите 3 дни. Така само стимулира тарикатите, които не искат да работят

    Коментиран от #15

  • 11 Мамул

    10 4 Отговор
    Когато работодателят заплаща най-често ползвания болничен от три дни контрола е голям. Ако се заплаща от НОИ, работодателя дори може да влезе във сговор с работника и умишлено да се ползват тридневни болнични с най-различна цел.

    Коментиран от #17

  • 12 Факт

    5 1 Отговор
    Популизъм и демагогия.
  • 13 Забрана

    5 1 Отговор
    За етническата партия .Да гледаха за България ще кажа евала ,но те 100% гледат да изпълняват поръчки от Анкара а и гласовете им идват от там което е срамно
  • 14 Лудница

    5 2 Отговор
    Искат повишение на и валидните пенсии, ами едно общество от мургави хора повечето са с такива пенсии и случайно са техни гласоподаватели. Случайност не
  • 15 Ами сътрудниците в МВР

    2 2 Отговор

    До коментар #10 от "Монк":

    Вместо да гледат какво прави комшията и доносничат, ще трябва да почнат да работят наистина!
  • 16 Усеща се

    4 1 Отговор
    Агонията на една провалена либерална партия...
  • 17 лумам

    4 1 Отговор

    До коментар #11 от "Мамул":

    Точно така, гледа под лупа, даже проверява и фейсбука, мейсбука, може да ти поиска рецепти, касови бележки и т н. работодателя няма да ти плати току така самозвански болничен. Даже мисля, че приеха текст, в който може да ти оспори болничния, ако го намира за изфабрикуван и ако го докаже, ще си почиваш по-дълго. А пък някои фирми имат застраховки за служителите си и трябва да отидеш при точно определени лекари иначе няма плащане на хвърчащи листове.
  • 18 Антиквар

    5 0 Отговор

    До коментар #1 от "Бреййй ,":

    Не че нещо, ама от къде идват парите за държавните служители, че да се промени нещо, ако НОИ поеме сумата? Тя и сега идва от държавата.
    Но при частниците не е така. Значи всички плащаме осигуровки на държавата, за да имаме това чудно търговско здравеопазване, а като се разболееш вместо държавата да ти поеме лечението, стоварват първите най-масови три дни на работодателя. Значи хем си осигурен и си платил на държавата, хем после работодателят ти е платил, хем като тръгнеш по доктори ти смъкват и последната риза с всякакви такси, прегледи, манипулации, рецепти и прочие, щот нямало направления или не ги покривала здравната каЦа.
    Найс, а?
  • 19 Лукреция

    1 1 Отговор
    Тарикати! Искат да се върне времето когато с болнични си правеха мостове за по половин отпуск. А за осигурителния праг- всичко върви на горе съответно, солидарно и тази линия трябва да се повиши.
  • 20 Аз съм

    3 1 Отговор
    ДПС може да предложи само разпределението на порции и обръчи от фирми! А на българите членуващи и подкрепящи ДПС им пожелавам да са живи и здрави докато .....