Защитава от свободни радикали
Антиоксидантите са молекули, които унищожават вредните вещества, известни като свободни радикали. Нездравословното хранене, прекомерното излагане на слънце, алкохолът и тютюнопушенето увеличават количеството на свободните радикали в тялото. Излишъкът им от своя страна заплашва с увреждане на клетките, ускорено стареене, здравословни проблеми, включително сърдечно-съдови заболявания, рак, артрит, астма и диабет.
Лабораторни изследвания показват, че пиперинът противодейства на тези свободни радикали, пише trafficnews.bg.
Има противовъзпалителни свойства
Пиперинът има противовъзпалителни свойства и е доказано в проучвания, че намалява възпалението и болката при плъхове с артрит.
Подобрява усвояването на хранителните вещества
Черният пипер помага на тялото да абсорбира по-добре определени полезни съединения. Например, повишава бионаличността на антиоксиданта ресвератрол. В допълнение, може да подобри усвояването на куркумин (активната съставка в подправката куркума). Има и доказателства, че черният пипер може да подобри усвояването на бета-каротина, съединение, намиращо се в плодовете и зеленчуците, което човешкото тяло превръща във витамин А.