Last news in Fakti

27 Януари, 2014 10:14 5 660 2

Китай забрани вносните коли за чиновници

  • китай-
  • си дзинпин-
  • протекционизъм-
  • honqi-
  • корупция

Антикорупционната кампания, която започнаха китайските власти през 2012 г., добива все по-широки мащаби. След като заповяда на държавните служители да ограничат драстично разходите за банкети и им забрани скъпите подаръци, сега Партията се захвана и с автомобилите на чиновниците.

Призивът на генералния секретар на Китайската комунистическа партия и председател на КНР Си Дзинпин към слугите на народа да спазват благоприличие и да пестят средства бе последван от пряка забрана чиновниците на местно ниво да карат вносни автомобили, съобщава The Wall Street Journal. Отсега насетне държавните служители ще могат да се возят само на китайски коли.

За спазването на новите правила ще следи Централната комисия по контрол на дисциплината. Само през 2013 г. тя е привлякла под отговорност 182 000 държавни служители. Наказанията за уличените са разнообразни - от порицание и връщане на "подаръци" до ефективни присъди. "Нито един чиновник или военен не бива да си прави илюзии: ще разкрием всички корупционни факти, нарушителите нямат никакъв шанс", заканва се Си Дзинпин.

Любителите на лукса сред китайските чиновници все пак имат някакъв шанс да се наслаждават на първокласен транспорт. Някои от моделите на местната марка Honqi ("Червено знаме") струват по $1.5 млн. Мнозина наблюдатели обаче се съмняват, че китайската номенклатура ще спазва безропотно новите забрани и няма да потърси начин да заобиколи ограничаващите правила.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 comments

    1 0 Отговор
    Бре-тия китайците ще се окажат най-големите НАЦИОНАЛИСТИ или
    НАЦИСТИ,както биха ги нарекли някои-и дали пък няма да ги
    приравнят и нарекат "съвременните последователи на Райха"???!...
  • 2 ани иванова

    0 0 Отговор
    tova trabant li e