Last news in Fakti

4 Август, 2022 18:07 2 126 10

"Арсенал" ще гради соларен парк

  • арсенал-
  • соларен парк

Инвестиция във ВЕИ няма да реши  евентуален проблем с недостиг на газ

"Арсенал" ще гради соларен парк - 1
Снимка: Архив

Фотоволтаичен парк за собствени нужди планират да изградят от ръководството на казанлъшкия завод "Арсенал".

"Причината е че електрическата енергия стои като сериозна компонента в стойността на нашата продукция", каза пред БНР директорът на оръжейната инж. Николай Ибушев. По изчисления на проектантите 32 мегавата мощност ще бъдат достатъчни за снабдяване в рамките на работния ден на предприятието при хубаво време, уточни инж. Ибушев и съобщи, че са заделени 280 дка площ за изграждане на соларния парк, на който ще бъдат монтирани около 45 хиляди панела.

Инвестицията ориентировъчно няма да е по-малко от 10 млн. евро. "Още не са завършени плащанията на всички компоненти", поясни инж. Ибушев и каза, че вероятният срок да бъдат пуснати поне някои компоненти е около Нова година. "Инвестиция във ВЕИ няма да реши евентуален проблем с недостиг на газ или скъпа цена на синьото гориво и зимата ще трябва да се закупува и газ, основно за отопление", каза инж. Николай Ибушев.


Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 И поне 10 000лева месечно

    4 4 Отговор
    за подръжка работна ръка и т.н.!

    Коментиран от #4, #6

  • 2 мисира

    13 3 Отговор
    Да гради каквото си ще а заплатите на робоработниците в Арсенал от 600-800 лева,е как няма да даде 10 милиона евро то се знае от къде,от тръстиката.
  • 3 Адам Хилтън

    12 4 Отговор
    Мощността ще стига само за лампите, под чието осветление ще сглабят още по-екологичните лъкове и стрели за нуждаещите се деца в Украйна, които чакат Зеленски да ги прати като пушечно месо, за спасяването на Брюкселската империя.
  • 4 Браво

    0 1 Отговор

    До коментар #1 от "И поне 10 000лева месечно":

    Това е Решението
  • 5 Безплатен ток

    0 1 Отговор
    Да това е добре Но нощната смяна ???? Батери след 4-5 години ???? Да е безплатно, да е мощно и да сме на печалба дори да няма никакви продажби на специална продукция
    1. Да може има доста институти предлагащи грандо - помощи за изследване на такъв тип АЕЦ
    2. Да мощен да може 50Mw-500MW
    3 да сме на печалба да може
    Трябва да потърсите АЕЦ с MSR THORIUM
    Цена 1 кг ториум $550 продължителност на работа 27-30 години без прекъсване. Къде можем да видим в Китай , арабските страни и други места. След като стана проблем
    Ядрените горива и отпадъци ТОВА НАЙ ДОБРОТО
    БЕЗОПАСНОСТ ДА ТОРИУМ Е ХИМИЧЕН ЕЛЕМЕНТ КОЙТО НЕ РАДИОАКТИВЕН. НО ПРИ ЗАЕМОДЕЙСТВИЕ С СПЕЦЯЛНО ВЕЩЕСТВА СТАВА ХИЧНА РЕАКЦИЯ КОЯТО ОБРАЗУВА РАДИОАКТИВЕН ЕЛЕМЕНТ И ТОПЛИНА КОЯТО ЗАГРЯВА СОЛТА. ДВА ТИПА РЕАКТори
    С ТЕЧНА СОЛ И С ГАЗ СОЛ. САМАТА СОЛ Е БЯЛА ТВЪРДА и ТРЯБВА ХИМИЧЕСКА СТАНЦИЯ ЗА ДА НАПРАВИ И СТОПИ ТАЗИ СОЛ. САМАТА СОЛ ДВИЖИ ТУРБИНАТА НА ГЕНЕРАТОРА. ИМА И МОБИЛНИ СТАНЦИИ ЗА КОРАБИ.
  • 6 мисира

    8 1 Отговор

    До коментар #1 от "И поне 10 000лева месечно":

    На бас че поддържащият соларният парк работници ще взимат повече пари от гниещите по стругове и фрези роби.

    Коментиран от #7

  • 7 На сто процента

    1 1 Отговор

    До коментар #6 от "мисира":

    Това е сигурно!
  • 8 Отровената земя

    9 0 Отговор
    Включва ли в договора рекултивиране, както е на Запад. И кой ще ви плаща тази скъпа енергия? Изнасяйте на борсата тока, на международните пазари. Само че, в Европа драстично намаля ток от ВЕИ-та. Само ние, глуПаците ви плащаме скъпата енергия ЗАДЪЛЖИТЕЛНО, а евтиният ток от Козлодуй го изнасяте. КуЦо, кьОраво и саКато станахте милиардери, от граБенето на този народ. Къде е Белене, държавна, сега България щеше да брои пачките от износ милиарди, ако МуТрата беше построила ЮП, Белене, Бургас Александрополус-евтини газ, ток, нефт. Само че тогава всичките зеЛени тровещи земята и природата ПросТотии нямаше да имат пазар. Затова искате ЕС, да ТроВите земята, да получавате комисионни от Козлодуй износ, и да диплите милиАрди в офшорки за сметка на този изстрадал народ. БълГарофобИ.
  • 9 007

    3 0 Отговор
    Даа.... Колкото и да се опитвали да сглобят самовар от крадените части от завод за самовари в русия все АК47 се получавало. А пък ние солари ще сложим. Поне по някоя европейска програма да изсмучат парите.
  • 10 Чичо Дончо каза

    2 0 Отговор
    Ей тези печелят по половин милиард годишно,а ревът че тока им бил скъп.Мизерници ,лъже демократи.