7 Януари, 2014 14:40 839 1

Създават поне 5 нови банки в Китай

  • китай-
  • банки
Създават поне 5 нови банки в Китай - 1
Снимка: AP/БTA

Най-малко 5 частни банки ще бъдат създадени в Китай през тази година. Това е първата стъпка към отварянето на сектора и нарастването на конкуренцията в сектора на предоставяне на банкови услуги, съобщава Би Би Си.

Новите банки ще работят при строгите изисквания на закона и под надзора на регулатора. Те ще се появят от сливането на вече съществуващи институции или от създаването на нови.

Китай се опитва да отвори своя строго контролиран финансов сектор, за да стимулира нова вълна от икономически растеж. През последните месеци се появиха спекулации, че се наблюдават сигнали на забавяне в икономиката на Поднебесната империя.

Отварянето на пазара идва на фона на отчетените през последните няколко години бърз ръст на кредитирането от небанковите компании. Това доведе до увеличаването на нивата на дълга във втората по големина икономика в света.

Анализатори предупреждава, че сенчестото банкиране представлява основен риск пред икономическия растеж на Китай и прави кредитите по-малко прозрачни.

Провокирани от тези опасения китайските политици са изготвили нови правила за сектора.

Изправени пред опасността от забавяне на икономическия растеж Пекин търси начини за неговото стимулиране. Анализатори вече посъветваха китайските политици да отворят банковия си сектор, за да си гарантират бъдещия растеж. През миналата година Централната банка на Китай предприе стъпки за либерализация на банковия сектор. През септември Пекин откри свободна търговска зона в Шанхай, където режимът на контрол над ключови сектори ще бъде облекчен.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Монго

    0 0 Отговор
    Така е, в САЩ затварят, в Китай отварят. Геоикономическите полюси се сменят. Да му мислят средностатистическите американци, че ако дойдат на нашето "дереже", акъла ще им се вземе. То ние сме свикнали на екзистенц минимума...