30 Октомври, 2017 11:32, обновена 30 Октомври, 2017 12:20 4 542 28

Проф. Николай Петров подаде оставка

  • здравен министър-
  • николай петров-
  • оставка-
  • правителлство-
  • герб

Премиерът пак не случи на здравен министър. Това е първа оставка в кабинета "Борисов" 3, който встъпи в длъжност на 4 май

Проф. Николай Петров подаде оставка - 1

Министърът на здравеопазването Николай Петров подаде оставка. Оставката беше приета от министър-председателя Бойко Борисов.

Това съобщиха от правителствената пресслужба.

През уикенда бТВ разкри, че фирми, които са близки до министъра на здравеопазването проф. Николай Петров, са получили обществени поръчки за 1,6 млн. лева от Военно - медицинска академия (ВМА) в нарушение на правилата.

Това е първа оставка в кабинета "Борисов" 3,

който встъпи в длъжност на 4 май.

Преди да започне днешното правителствено заседание, е че проф. Николай Петров е успял да размени няколко думи и коментари със свои колеги от кабинета. Минути по-рано здравният министър вече бил разговарял с премиера Бойко Борисов.

Министърът на финансите Владислав Горанов подчерта, че той е разговарял с него и проф. Петров му е споделил, че няма да позволи на никой да разруши 60-годишната му кариера.

Досега проф. Николай Петров получи подкрепа от ГЕРБ. Знакови лица от партията заявиха, че ще проверят случая подробно.

"Законът е спазен, тук можем да говорим само за моралната страна". Това коментира в сутрешния блок по бТВ заместник - председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов.

Професор Николай Петров твърдеше, че законът при провеждането им е спазен.

Поръчките за материали за нуждите на ортопедията във ВМА са спечелени от дружества,

които са на семейството на мъжа, с когото живее дъщерята на Николай Петров - Руслана. Двамата имат и общо дете. Така на практика директорът на ВМА е подписал поръчките със зет си.

Един от договорите за доставка на медицински консумативи, сключен с дружеството „Ортопедие – Инвекс”, е на обща стойност 1 117 731 лева с ДДС. Фирмата е на Павлинка Нецова и е регистрирана на един адрес с ПР компанията на дъщерята на министъра Руслана Петрова. Освен това Павлинка е майка на Явор Цонев, т.е. е и баба на внучето на Николай Петров, показа разследване на bTV.

Едно от нарушенията при даването на поръчките е, че спечелилите не са били регистрирани по Булстат.

бТВ съобщи, че Николай Петров е отклонил нейна покана за интервю във връзка с разследването и е дал писмен отговор на нейни въпроси. В него посочва, че единствен критерий при търга е била цената на доставката, а за редовността на документите са следили отговорни за това служители.

На 20 октомври на сайта на Министерството на здравеопазването е публикуван доклад от одитна проверка, извършена по време на служебното правителство на Огнян Герджиков, който сочи нередности при поръчките.

Част от 65-страничния доклад с дата 24 март 2017 г. е посветена на поръчка на ВМА,

спечелена от гражданското дружество "Ортопедие-Инвекс". Одиторите подчертават, че в нарушение на Правилника за прилагане на Закона за обществените поръчки липсват Булстат и единен идентификационен код на изпълнителя.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 goni

    21 2 Отговор
    Стига де! "България е малка! Всички сме роднини!" Който успее да си спомни на кого принадлежи тази крилата фраза значи все пак помни нещо от съвсем близкото ни минало!:) Даже не може да се нарече история!:) Ама, кой да помни?! А, дано! Ама, дали!:)
  • 2 барбитурат

    34 2 Отговор
    А задържане на 24 часа няма ли да има.... предполагам че не е подал оставка по лични или здравословни причини.
  • 3 Далаверата

    20 5 Отговор
    Така е, който не играе по гайдата на Бойко , го последва,,, ДУСПА,,,

    Коментиран от #8

  • 4 Будалата

    35 2 Отговор
    След всяка смяна на управляващите се сменят фирмите доставчици на консумативи за болниците. Защо аджеба ? За да се краде от свои. Респективно БСП - ГЕРБ. Сменят се по митници, държавни поръчки , магистрали и за каквото се сетите. Те това е.
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Василико

    19 1 Отговор
    Много крадци и мошеници, след особения подбор ...…?
  • 7 който не краде няма да яде

    36 0 Отговор
    С 2 милиона в джоба си подава оставката и всичко е ОК!
    Готина държава е България, стига да си от КРАЖБОИМАЩИТЕ, който може да краде живее добре, който не, го духа или имигрира, това е положението.
  • 8 Иван

    0 13 Отговор

    До коментар #3 от "Далаверата":

    Пише се дузпа, а не дуспа.
    Като си недостатъчно грамотен защо си мислиш, че си достатъчно квалифициран, че да даваш политически оценки?
    За съжаление повечето са като теб в БГ. Така че материала наистина е такъв!!!!

    Коментиран от #9

  • 9 Реално

    10 1 Отговор

    До коментар #8 от "Иван":

    Това че е сгрешил-не означава,че не е истина написаното...соросоиден умнико..
  • 10 Сандо

    6 0 Отговор
    Гушнала с некой лев, сега оставка и готова...
    А нема ли си-
    За държавна измяна и в името на народа,
    натам си знаете.
    Или не така разбира службата, еди си кой е те така.
  • 11 Гостенин

    11 2 Отговор
    Да гепна и аз милионче пък да подавам оставка.Идио...Тия не бяха ли най-честните където не крадат.
  • 12 Гостенин

    13 4 Отговор
    Да гепна и аз милионче пък да подавам оставка.Тия не бяха ли най-честните , не крадатизобщо.КОРНЕЛИЯ почвай ги.
  • 13 Георг Георгиев

    18 1 Отговор
    Поредният измамник и крадец от бедния народ с професорска титла!
  • 14 Шефьор

    24 0 Отговор
    Публикувано във факти.бг: "Законът е спазен, тук можем да говорим само за моралната страна". Това коментира в сутрешния блок по бТВ заместник - председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов.
    Е, да де ама де е БУЛСТАТА НА ГРАЖДАНСОКОТО ДРУЖЕСТВО ПО ЗЗД?
    Цветанов, де е? Как министър от правителството на ГЕРБ метна един милион и кусур лева на стопански субект без БУЛСТАТ?
    Цветанов, преди да кажеш, че всичко е законно обясни, как така се случват нещата, че Министерство на здравеопазването сключва договор с ГД по ЗЗД, което няма БУЛСТАТ? Ах, Цветанов, нещо намирисва тук май на келепир за семейството на щерката на Министъра.
  • 15 Голям прос

    10 0 Отговор
    Не е морално да ги върнат сега нали?
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Схема

    17 0 Отговор
    Да връща парите също така !!
  • 18 Гост

    15 0 Отговор
    Той сигурно така е станал и професор. В БГ който не е пожелал той не е станал професор. На никой не му прави впечатление, че професорите станаха колкото преподавателите и докторите.
  • 19 жоро

    16 1 Отговор
    Проф. Николай Петров , бягай бързо във Сърбия.
  • 20 Извън закона

    12 0 Отговор
    Казах ви че ще се разкае,ще подаде оставка и сега вече спокойно може да се върне на старата си работа и да харчи със здраве парите )))
  • 21 изгербересял комунист

    15 0 Отговор
    Аз съм гербер и обичам да крадна.хахаха..
  • 22 Бай пешо

    10 0 Отговор
    В Китай такива ги карат да си платят куршума и разстрел. За това там има ред и дисциплина. Тука знаят, че колкото отмъкнат си остава за тях. КОГА ЩЕ СЕ ОПРАВИМ, ПО ТОЗИ НАЧИН НИКОГА. Може да е голям специалист, но когато краде от парите на народа вън за винаги от системата. Не го е срам.
  • 23 Мама Цецка

    7 0 Отговор
    Както вече казах има корупция, която не е корупция.
  • 24 Мушмуроци

    2 0 Отговор
    Не четох ,но знам , че Бойко много ви угажда .Мишки !
  • 25 Иванов

    2 0 Отговор
    Тия медици Повечето са некъдърни с дипломи и профил пилучени в БГ с вдигане на Крака и Навеждане ниско, Повечето. Студенския град РАЗВРАТ. ШЛЯКАТАРНИЦИ. И МИНИСТРИТЕ НА ЗДРАВ. ОПАЗВ. НА БГ СА КРАДЦИ. МНОГО СЕ СМЕНЯТ НЕЩО. ЩО ТАКА ПОЗНАИТЕ ОТ ПЪРВИЯ ПЪТ. НОМЕРА Е ДА ГУШНЕМ ПАРАТА НА ЗДРАВНО УСИГОРЕНИТЕ ПО ХИТЪР НАЧИН. НА ЕДРО И БЪРЗО.
  • 26 Иванов

    1 0 Отговор
    Тия медици Повечето са некъдърни с дипломи и профил пилучени в БГ с вдигане на Крака и Навеждане ниско, Повечето. Студенския град РАЗВРАТ. ШЛЯКАТАРНИЦИ. И МИНИСТРИТЕ НА ЗДРАВ. ОПАЗВ. НА БГ СА КРАДЦИ. МНОГО СЕ СМЕНЯТ НЕЩО. ЩО ТАКА ПОЗНАИТЕ ОТ ПЪРВИЯ ПЪТ. НОМЕРА Е ДА ГУШНЕМ ПАРАТА НА ЗДРАВНО УСИГОРЕНИТЕ ПО ХИТЪР НАЧИН. НА ЕДРО И БЪРЗО.
  • 27 ЦРУ

    2 2 Отговор
    Първанов уволни Инджев от БТВ,вкара си там Слави Трифонов да плюе по всички освен БСП,а сега поръча компромата срещу Здравния Министър пак в Неговата Телевизия-БТВ!Първанов да се моли да не опира до ортопедия,че ще стане лошо!:)ДС колкото и да са силни,не са богове!:)
  • 28 Шаран БГ

    2 0 Отговор
    Че защо му е приета оставката, преди да е анулирал договорите с доставчиците и договорирал отново с моите роднини ??
    Не съм съгласен ! Няма никаква организация...........
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове