Last news in Fakti

10 Ноември, 2017 12:06 3 396 9

ГЕРБ и БСП сътвориха скандал и за новия здравен министър

  • кирил ананиев-
  • парламент-
  • здравен министър

Корнелия Нинова получи заплаха, че може да бъде отстранена от заседанията на НС заради обида срещу държавен орган

В Народното събрание избухна скандал между управляващи и опозиция по време на гласуването за встъпване в длъжност на новия здравен министър Кирил Ананиев.

Парламентът освободи Николай Петров като министър на здравеопазването и назначи финансистът Кирил Ананиев. От 206 народни представители, участвали в гласуването, 121 се обявиха "за", а 85 – "против" кандидатурата.

В първото си изказване след избора министър Ананиев се обяви за намаляване на напрежението в системата.

Защо не да не създам съвети на министрите на здравеопазването, които са управлявали до този момент, за да може и с тях да водим този дебат? Една от първите ми срещи ще бъде със съсловните организации. Престои ни подготовка и подписване на Национален рамков договор, каза Кирил Ананиев.

По време на избора от БСП излязоха, за да разкритикуват отсъствието на премиера Борисов от Пленарната зала по време на представянето на Ананиев. Димитър Главчев каза, че премиерът е в заседание на Съвета по национална сигурност и затова не е в парламента, а от БСП поискаха отлагане на дебата, докато не дойде премиерът.

Искането обаче не беше одобрено. Промените, по Конституция се правят от премиера, изтъкна лидерът на БСП Корнелия Нинова и попита Томислав Дончев с какви пълномощия го прави. Предложението за промяната в правителството не е легитимно по Конституция, каза Нинова. Вашият премиер е страхлив. Когато трябва да носи отговорност, се крие, каза лидерът на левицата Корнелия Нинова.

„Защо посочихте Николай Петров за министър, след като знаехте за проверките на Сметната палата”, попита Нинова от парламентарната трибуна.

Николай Петров подаде оставка като здравен министър след разследване на bTV, от което стана ясно, че с обществени поръчки е облагодетелствал свои близки.

„Ето още един елемент на лицето на ГЕРБ. За вас, колеги, конфликтът на интереси, облагодетелстването от власт, нямат никакво значение”, допълни Нинова.

Тя добави, че Борисов системно нарушава Конституцията и законите на страната, тъй като нов министър би трябвало да се представи от министър-председателя, който дори не бил в залата.

Междувременно председателят на парламента Димитър Главчев заяви, че може да отстрани Нинова от повече от едно заседанието въз основа на правилника на НС, в който е записано, че заради обида срещу народен представител, министерски съвет, президент, вицепрезидент и др.

Той добави, че ще изгледа първо записите на заседанието и тогава ще реши дали да предприеме тази мярка.

Думите на Нинова не останаха без отговор от управляващите.

„Да наричате премиера страхливец е смехотворно, вие не можете да дисциплинирате депутатите си, които обиждат българските граждани”, заяви лидерът на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов в отговор, имайки предвид Иво Христов и изказването му, че „80% от българите са дебилни”.

„Когато имате страх във вашата парламентарна група да взимате ясни политически решения за това дали един народен представител обижда българските граждани, това е страх. Когато вие толерирате ваши кандидати за народни представители в студиото да се отнасят с неуважение към хората, които са репресирани то комунизма, това е страх. Не можете да вземете никакво ясно, аргументирано, политическо решение, за да се разграничавате от тези неща”, коментира от Цветанов.

Той стигна и много по-далеч, определяйки Иво Христов като антиевропеец, както и партията му.

„Вие самите и вашата ПГ искате да излезем от ЕС”, заяви Цветанов.

От ДПС посочиха, че профилът на Кирил Ананиев отговаря на човека, нужен на системата, но се обявиха против, защото управляващите трябва да имат и обща политическа воля за реформа в здравеопазването. Нигяр Джафер заяви, че с предложението Министерството на финансите взема на ръчно управление министерството на здравеопазването. Нищо лично, ДПС няма да подкрепи кандидатурата.

Заместник-финансовият министър Кирил Ананиев е автор на бюджетите на България през последните 20 години. Кандидатурата му беше единодушно одобрена от Коалиционния съвет. Като министър той ще управлява бюджет от около 4,4 млрд. лева. Ананиев е дългогодишен представител на държавата в Надзорния съвет на НЗОК. В момента е председател на Надзора ѝ.

Кирил Ананиев е роден на 2 юли 1955 година в София.

Започва работа в Министерство на финансите през 1980 година, след като завършва специалност "Финанси и кредит" в УНСС. Специализирала в областта на финансирането на социално-културните разходи в същия университет, както и в областта на реформата в здравеопазването в Чикаго, САЩ.

Преминава през всички експертни длъжности, за да достигне до началник на Главно управление "Държавни разходи" и зам.-министър на финансите през три последователни правителства в периода 1998 - 2009 година.

Бил е също и секретар по финансовата политика в администрацията на президента между 2009-2011 година, както и съветник към политическия кабинет на министър-председателя между 2013 - 2014 година.

От август 2014 до януари 2017 година е зам.-министър на финансите, а в служебното правителство от 27 януари 2017 година до 3 май 2017 е министър на финансите на Република България.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Истината винаги боли

    14 6 Отговор
    Комунистите в едно с догановото пале, показаха че те са в парламента само за да рушат,нещо което знаят да вършат професионално,за разлика от всичко друго с изключение и на краденето,което им е генетично програмирано от сбирката на Бузлуджа.....
  • 2 Пеньо

    9 3 Отговор
    Не се карайте! Борисов си е страхливец, а Нинова е от 80-те процента!
  • 3 Запомнете

    1 1 Отговор
    Цел Да се ​​обърне внимание на наличието на синдром на умора след настъпване на Q-треска (след QFS) в Япония и да се оцени ефикасността на миноциклин за това състояние.
    Пациенти и методи В 20 Coxiella burnetii ( C. burnetii ) серопозитивни пациенти с персистиращи неспецифични симптоми, включващи обща умора, ниска степен на повишена температура, миалгия и артралгия, промени в субективните симптоми,титрите на C. burnetii антитела иДНК C. burnetii се оценяват след антибиотик лечение.
    Резултати След лечението главно с миноциклин (100 mg / дневно в продължение на 3 месеца), клиничната картина се подобрява при всички 20 пациенти, както се вижда от спада на телесната температура (13/17), общата умора (20/20) и главоболието (9/12) , Средният резултат от постигнатото състояние е подобрен от 5.0 до 1.8 (p
  • 4 реалист

    9 3 Отговор
    Че какво друго да очакваш от долни комунисти закърмени с подривна дейност и партизанщина .
  • 5 Нинова

    10 0 Отговор
    Нинова в 3-те варианта:
    1. Борисов е страхливец защото го няма в парламента, а не на консултативния съвет по национална сигурност при президента!

    2. Борисов е безотговорен и не мисли за сигурността на държавата, защото е в парламента, а не на консултативния съвет по нац. сигурност

    3. Борисов е вожда, защото се отлага гласуването на нов министър заради присъствието му на консултативния съвет и е безотговорен, защото държавата остава без министър на здравеопазването, а трябва да се правят реформи и няма време.....

    Не защитавам Б.Б., но ми писна да слушам женските номера на една другарка, която само се чуди на чии гръб да изгрее по медиите, понеже сама не може.
  • 6 гост

    6 1 Отговор
    "Другари"-бесепари, настава време да отрежем още едно перо за финансиране на сбърканата вИ крадлива партиика, която Няма нищо-общо с хората които се нарчат "комунисти" (идеалистите) и преди и сега! Наситените с некадърници високи етажи в здравеопазването и на много други позиции си раздават финансови ресурси на принципа "аз на тебе-ти на мене" За това се задъхвате от злоба и бълвате умраз към всички които имат различно от вАШЕТО разбиране. НО,Хората се усещат все-повече и скоро ще търкате нровете на подобаващо дейностите вИ заведение!
  • 7 Георг Георгиев

    8 0 Отговор
    Приказки и празнодумия в парламента а хората живеят в пълна мизерия и безпомощно изостанало още от миналото здавеопазване.
  • 8 гост

    9 0 Отговор
    Наситените с НЕКАДЪРНИ членове и спонсори от вАШАТА партиика. Крадените пари свършват и няма вече да можете да си купувате дипломи и длъжности. Няколкото останали лайнохвъргачки не могат да заменят крадените милиарди
  • 9 сметало

    1 0 Отговор
    1980 год най грозните комунистически години брежнев управлява Европа и тоя кво е научил от тато да краде
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове