31 Януари, 2018 10:27 3 455 8

Шефът на НСО: Подавам оставка

  • нсо-
  • ангел антонов-
  • оставка

В службата тече проверка на прокуратурата

Шефът на НСО: Подавам оставка - 1

Директорът на Националната служба за охрана (НСО) Ангел Антонов е обявил пред своите заместници в службата, че подава оставка.

Това съобщиха за Факти.бг информирани източници, пожелали анонимност.

На днешното заседание на правителството стана известно, че е минала и съгласувателната процедура за оставката на генерал Ангел Антонов.

От президентството отказват коментар. По закон държавният глава Румен Радев трябва да издаде указ за освобождаването на директора на НСО.

Към момента Ангел Антонов отказва коментар.

Подаването на оставката от шефа на НСО става факт седмици, след като в началото на годината в службата започна проверка от военна прокуратура.

Ангел Антонов е разследван, че е ловувал в ловното стопанство „Кричим", а излетите му там са били маскирани като командировки. Имало нарушения и в автопарка – роднина на Антонов е карал автомобил, предоставен на НСО за тест драйв.

В проверяваните сигнали се твърди, че генералът, който е запален авджия, ловувал в “Кричим” сам или с другари, които нощували там, а стопанството било на загуба. Плодове, зеленчуци и риба, произведени от семейството на управителя, се консумирали от компанията. Ловните кучета на Антонов се хранели в стола на НСO. Излетите и хайките за дивеч били маскирани като командировки. Същевременно нито един от държавните мъже, които НСО е призвана да охранява, не е пребивавал в бившия имот на Царя, а още по-малко е водил на лов там чужди държавници, припомня в. „Труд“.

Служители на НСО разказват, че животът на началника им бил подвластен на две страсти – скъпите автомобили и лова. Имал личен служебен парк от 4 лимузини и 2 джипа. Изписвал части за ремонт на служебния си мерцедес, но ги ползвал за личния. БМВ било пребоядисано и опразнено от оборудване, за да се вози с него Антонов. Той превърнал служебния магазин за стоки от първа необходимост в склад за ловни трофеи. Коли от провинцията разтоварвали в него дивечово месо. В стола на службата се правели туршии и компоти за шефа по рецепта за диабетици. Антонов отглеждал в двора кучетата си. Веднъж едно избягало и офицери от НСО го дирили по София. Дежурен автомобил носел дрехите му на химическо чистене…

Антонов, който има дългогодишна кариера в МВР, бе назначен на поста от президента Росен Плевнелиев по предложение на правителството през 2014 г.

Антонов получи генералски пагони в мандата на Росен Плевнелиев при опорочена процедура, по силата на постановление на Министерския съвет, което приравнява полицейските длъжности във военни звания. Важен детайл тук е, че постановлението важи за резервисти от МВР и ДАНС, какъвто Антонов не беше към онзи момент. Все пак Антонов беше заведен като резервист по силата на текст от Закона за отбраната, който важи само за военно време.

От престараване за назначаването му на всяка цена от администрациите на МС и на президента тогава не съобразиха, че Антонов ще получи военно звание, което е с една степен по-висока от тази, която се изисква за началник на НСО. Тази ситуация беше в разрез със Закона за отбраната, което наложи три месеца след назначаването на Антонов президентът Росен Плевнелиев да промени друг указ, с който се определят изискванията за военни звания за отделните служби. Така официално Антонов беше "закован" за поста.

Ангел Антонов е началник на НСО от май 2014 година. Той пое поста от Тодор Коджейков, който напусна заради лични мотиви. Преди да поеме поста Антонов беше началник на Главна дирекция "Криминална полиция" в периода от 2010 до 2011 година и на Главна дирекция "Национална полиция" от 2011 до 2013. Почти цялата кариера на Ангел Антонов е преминала в МВР.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Иванчо

    19 2 Отговор
    Като цяло, тази структура не трябва да съществува. Тези горили са престъпници. На пътя се държат ужасно; предизвикват катастрофи, случаите се потулват. Все едно гледам изпълненията на Рамзан Кадиров в Чечня!
  • 2 данъкоплатец

    13 1 Отговор
    НСО е соц паразит. Трябва да се закрие, а функциите и способните ѝ кадри се разпределят в НСС и НСБОП.
  • 3 Сиромаха

    12 1 Отговор
    Той вече е направил парата
  • 4 ПОЗНАВАЧ

    5 0 Отговор
    Запомнете статията и вижте след месец къде и с какво се занимава... Не трябва да се пенсионират, подават оставки и т.н, а следствие и след това съд. А сега и 20 заплати ще му броят, и да не забравяме отпуските, сигурно за 5 години назад.
  • 5 Попин

    4 1 Отговор
    Нема нема.Тия чичковци къде плюят/Марковци,Ноевци,Радуловци и ощеее много като тях измислени спецове по сигурноста е явно че се притесняват за нещо.Ще стане яснооо.Обикалят медии и се изказват все неподготвени за някой кинт а.
  • 6 Чечко

    3 1 Отговор
    Бойко Ноев и тоя тръгнал да се прави на разбирач.Що не се криеш някъде.Има кой да решава тия неща.Всъщност той се появява да не му забравим мазната муцуна.А кога беше на върха кво направи / нищо/ама голямо нищо.
  • 7 Този

    4 0 Отговор
    Поредна кражба от даржавата
  • 8 БОКО

    0 3 Отговор
    Голям праз!Това не ни интересува!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове