Last news in Fakti

6 Октомври, 2018 14:38 1 567 22

Гневна майка: Премиерът да поеме отговорност, че не свърши нищо

  • майки-
  • деца-
  • увреждания

„Протестите ни продължават. В сряда, 10 октомври от 17:30 ч., ще бъдем пред Министерски съвет и искаме премиерът Бойко Борисов да поеме отговорност за това, че не свърши нищо през тези месеци”, каза в студиото на „Тази събота” Мая Стоицева – майка на дете с увреждания и един от участниците в протестите „Системата ни убива”.

„Премиерът хвърля едни пари в общественото пространство, а след това настройва всички срещу майките. Нека излезе и да застане достойно като мъж срещу нас, и да видим кое му пречи да направи нещата както трябва”, призова Стоицева.

В началото на седмицата стана ясно, че предложеният закон за хората с увреждания е „осакатен”, както се изразиха протестиращите майки, като от него са отпаднали ключови реформи и текстове. Майките на деца с увреждания и омбудсманът Мая Манолова напуснаха с викове срещата си с депутати и министри в Народното събрание преди дни, където не се появи финансовият министър Владислав Горанов.

„Напуснахме срещата, защото отправихме призив към премиера не да плаче с нас, а да седне и да си свърши работата. Искахме всички министри от самото начало да седнат на една маса. Министърът на финансите не беше там и това е знак, че реформата никога няма да се случи”, каза още Стоицева.

Тя коментира, че социалният министър Бисер Петков е абсолютно сам. „Той няма как сам да направи тази реформа. Казахме го и на срещата”, допълни тя.

„Самият социален министър и неговият екип не са достатъчно настойчиви и смели. Тук трябва сърце и решимост. Какво пречеше наистина в рамките на това финансиране проектите да бъдат готови, те да не се чувстват излъгани и унизени”, коментира в студиото омбудсманът Мая Манолова.

Тя коментира, че вчера са успели да върнат ключовите текстове като подкрепата за трудова и защитена заетост, за личната мобилност, за достъпната среда, както и финансовата месечна подкрепа.

„Това, за което не успях да се преборя е ясен политически ангажимент, че ще бъде приет закона за личната помощ”, коментира Манолова.

Законът за личната помощ предоставя възможност за индивидуална оценка на увреждането на всеки отделен човек. „Това е основно наше искане. Индивидуална оценка, не ТЕЛК. ТЕЛК-ът трябва да изчезне, той е вреден”, допълва Стоицева.

Омбудсманът Мая Манолова коментира, че ще направи всичко възможно и двата закона да бъдат внесени в пленарна зала и да бъдат гласувани по най-бързия начин, за да могат да започнат да действат от 1 януари.

„Ако около тази кауза не могат да се обединят депутати от различните цветове, не знам кое може”, каза Манолова.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 праймиър

    31 5 Отговор
    Спокойно, и да бяха поели нямаше да го изпълнят този "политически ангажимент". Шот нема далавера.
  • 2 Ета

    19 7 Отговор
    По-важни са изстребители да св купуват,ША СА биемИ с не се знае кой ама да се лапа сухото
  • 3 синя трева

    22 8 Отговор
    Че той имали изобщо нещо да е свършил през годините на управление2 Ааа, има има, забогатя от разни европроекти.
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 еним

    9 4 Отговор
    Ако няма в семеиството някои с увреждане не може да се почуствува проблема и да се разбере.В природада по слабото и болно животно умира.Ние не сме животни нали
  • 6 Коментар

    8 4 Отговор
    ШЕФЧЕТО Е КУРОРТИСТ ТОЙ ОБИКАЛЯ СВЕТА.
    КАДЕ ГО БРОЙКАТЕ НЕГО
  • 7 Пепо

    10 8 Отговор
    Майки,спрете,се вече.Та само вие ли сте.Колко институции искат пари,а пенсионери,които едва преживяват,те какво да кажат,дет са блъскали по 40 години.С какво вие сте допринесли за страната.Работите ли или само искате.Разбирам ви,но не притискайте правителството.

    Коментиран от #17

  • 8 Мишо

    10 1 Отговор
    Страшно ще стане,ако 1,000,000 пенсионери се вдигнат,защото ще са в правото си.
  • 9 У лево е Крим

    4 9 Отговор
    Тази жена иска прекалено много! -Борисов е мъжага само, когато няма опоненти. Той винаги води монолози и никога диспути! Както помните преди няколко години излезе в посолството ни в Лондон и там го смляха нашите емигранти. Та да излезе като мъж пред майките е невъзможно! - Той си чист женски полов орган! - След някой друг ден ще уволни и социалният министър че не се е справил, но Борисов да носи вина, това не сме го видели никога! - Още от когато беше главен секретар все се оправдава с другите!
  • 10 ПЕЕВ

    10 7 Отговор
    ВСЯКОЙ ИСКА.А НА НИКОЙ НЕ МУ СЕ РАБОТИ.

    Коментиран от #11

  • 11 мор

    4 4 Отговор

    До коментар #10 от "ПЕЕВ":

    Работи си сам, или впрегни "гласоподавателите" ти!
  • 12 Така де

    10 1 Отговор
    Ами такъв ни е народа - зъл!!! Никой не излиза да защити тези безпомощни хора. Много ясно, че политиците ще се гаврят с тях. Политиците са социопати. Хич не им пука за трагедията на тези хора, защото те са здрави, децата им са здрави, бъркат в държавната хазна и си раздават паричките на свой хора, и хич не им дреме за другите
  • 13 Ефтини сензации

    1 7 Отговор
    Това на платена история заприличва вече...
  • 14 чичо

    3 9 Отговор
    Майки,че сте прави, прави сте.Но щяхте да бъдете прави и преди 50 години-нали, ама тогава нямаше кой да ви чуе.Сега търсите отговорност от някой който все пак ви чува.Проблемите в държавата са ужасно много,така ,че вместо да правите децата си партийни заложници на партия която ви докара до тук,оставете правителството да работи иначе проблемите само ще се увеличат.Оставките не решават нищо.

    Коментиран от #18

  • 15 антрашпиц

    3 1 Отговор
    Ко каза...премиера да поеме отговорност ли...че как кога къде и защо.Че то туй нещо никога не му се е случвало .Опозицията е виновна !

    Коментиран от #21

  • 16 Гого

    1 2 Отговор
    А как де не върши нищо разхожда се по света за сметка на данъкоплатеца дето бачка за 500-600 лева за да галят като куче по тиквата. Но такива са диктаторите очаквам след филма Тримата Крале да има римейк Тримата Диктатори Путин Ердоган наш Боко!
  • 17 Баща съм на дете с увреждане

    1 1 Отговор

    До коментар #7 от "Пепо":

    Ти некъв защитник на правителството ли си? Или си на хранилка при тях? Некое Евро фондче? Кой си ти ,та да съдиш ,че нямат право майките? Ти имаш ли неква представа, как се отглежда дете,което не може да ходи, не вижда ,не чува ? Пожелавам ти да усетиш ,какво е да си родител на дете с ужвеждания и тогава пак ще говорим.А знаеш ли ,че тези деца ,като станат на 18 ,всички помощи спират и после като умрат и родителите им, тези хора директно са осъдени на смърт- как оцелява човек ,който е с тежка форма на ДЦП и е неподвижен на легло? Замисли се малко с празната си кратуна,преди да пишеш глупости.
  • 18 Баща съм на дете с увреждане

    0 1 Отговор

    До коментар #14 от "чичо":

    Чичо ,ти нормален ли си? Преглеждал ли си се скоро. Кое нещо е по-важно от болни деца? Я ми подреди приоритетите на държавата ,от най-важно, към най-маловажно. Че ми е интересно.

    Коментиран от #19

  • 19 чичо

    0 0 Отговор

    До коментар #18 от "Баща съм на дете с увреждане":

    Прочети написаното без емоции.Какво съм написал?Написах, че майките винаги ще бъдат прави,написах,че това трябваше да го искат много по рано но тогава нямаше кой да ни чуе.За чии приоритети говориш,защото познавам едни други майки с повече от 40год. трудов стаж,които са с минимална пенсия и въпреки,че живеят на село се чудят коя сметка да не платят.Познавам и от малките градове които с отрицателните си заплати се чудят как да изхранят децата си.Те по-малко майки ли са или децата им са по-малко деца.Написах,че проблемите едва ли са само от 10годишното управление на ГЕРБ-без да съм им адвокат.Написах,че ако не се съобразяваме с фактите, проблемите-нещо,което са казали римляните още преди новата ера-ще се увеличат.Аз няма да те питам дали си нормален и ходиш ли редовно на преглед.Пожелавам ти много,много късмет,защото ако продължавате да сте заложници на ония които всички ни докараха до това състояние,доста ще ти е необходим.
  • 20 Доктор Живаго

    2 0 Отговор
    Какво значи сърце и решимост . Дайте на нас едни пари и работата ще се оправи. Борисов да не ги вади тези пари от джоба си .Даже на мен почна да ми писва .Ореве някой орталъка и Борисов търчи и дава пари.
    Откъде накъде ,тези пари са на българските данъкоплатци . КОйто не е доволен да отива в народното събрание и да иска не пари ,а подобряване на законите. Само ,че никой не иска подобряване на законите ,а иска едни пари. Еми да взема и аз да си оставя работата и да опъна една палатка. АЗ подкрепям хората с увреждания , но искам от тях да се противопостявят на краденето на фондове от мародерите ,които неправомерно точат системата . И нека спестените от това крадене пари да отидат при истинските хора с увреждания и техните семейства.
  • 21 Алелуя

    2 0 Отговор

    До коментар #15 от "антрашпиц":

    Ма ти се праиш на луд . Нали 2 пъти Боко с прави на мъж и си дава оставката ,как така не бил поемал отговорност . За липса на отговорност търси бесепарите и мародерите дето гравитират около тях
  • 22 гост

    0 1 Отговор
    Чупят милиардите по нагънати пътища и настилка тип йофка, ама за деца с недъзи няма кой да отдели внимание, пари и грижи. Вижда се какви ремонти правят и как се отнасят с народа, долнопробно подобие на хора.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове