11 Ноември, 2018 12:22 15 931 41

КФН разкри как ще наказва шофьорите с „Гражданската отговорност“

  • гражданска отговорност-
  • застраховка-
  • бонус - малус

Системата ни е направена така, че ако вие цял живот карате чужди автомобили и нямате собствен, вие никога няма да усетите системата „бонус-малус”

КФН разкри как ще наказва шофьорите с „Гражданската отговорност“ - 1

Промените при „бонус-малус” предвиждат по-лошите шофьори да плащат повече, а добрите да получават 25 % отстъпка от гражданската си отговорност, ако 7 години са карали без нарушения или катастрофи. Мнозина обаче попитаха защо малус точки ще се пишат и на автомобилите. Николай Петров, началник на отдел в "Застрахователен надзор” в Комисията за финансов надзор (КФН) обясни, че необходимо малус точките да бъдат записвани и на автомобила, за да не стават злоупотреби, предаде „Нова телевизия“.

„Основният принцип, по който трябва да работи е на базата на собственика, т.е. аз притежавам една кола и оттук нататък пътнотранспортните произшествия и наказания се пишат на моя сметка, независимо от това кой управлява колата. Ако под някаква форма малусът не бъде прикачен и към автомобилът, начинът за заобикаляне на системата би бил много по-лесен”, обясни той.

Той обясни, че точки се пишат на автомобила и в Румъния само за служебните и това е така, защото в другите има друг принцип на регистрация на автомобилите.

„Бонусът се трупа с времето. Трябва да е минала една година и се слиза с един клас надолу. Системата предвижда, че се взима по-лошият клас от този на собственика и от този на автомобила”, каза още Петров.

„Шофьорите са наказани само, ако са собственици или сключват „Гражданска отговорност”. Системата ни е направена така, че ако вие цял живот карате чужди автомобили и нямате собствен, вие никога няма да усетите системата „бонус-малус”, защото вие никога няма да сключите "Гражданска отговорност", но ако законът не ви позволява да карате автомобил без да сте вписан в неговия регистрационен номер не би могло да бъде направено така, т. е. ние не можем да създадем 100 % справедлива система в ситуация, в която обстоятелствата са несъвършени”, уточни той.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 аг08

    135 5 Отговор
    Малоумни идиоти във варварска страна!
  • 2 321

    127 5 Отговор
    мама ви деба и боклуците ненаяли се!
  • 3 КАТ

    112 1 Отговор
    Това става само ако застраховката е поименна и се записва кой друг ще управлява автомобила! До КФН,не се правете на умни да измисляте топлата вода,просто я ползвайте!Вземете Германския закон и го приложете тук,но без да проявявате платената си художествена самодейност!

    Коментиран от #37

  • 4 Гнида

    68 1 Отговор
    Спокойно , това е психологически експеримент , определящ търпението на народа ...... Този стадий е 3-ти .... Обясняват ти как държавата цъфти , а ти вдигат цените на всичко ..... Е , лаврите ги обира баш спеца в „тегленето на каруцата” но го ръководят сатрапи от най-гнилата организация в брюксел ...
  • 5 Пешо

    61 1 Отговор
    Не е работа на КФН да наказва шофьорите, за това си има КАТ. Това ако се опитат да го наложат, то за ГЕРБ идва края.

    Коментиран от #7

  • 6 Дионтей

    77 0 Отговор
    Голяма измама пак! Нищо справедливо няма в Българският бонус-малус. В други държави се гледа дали има настъпило застрахователно събитие в предходни години, а не дали си паркирал неправилно или си карал без колан. Това означава, че тук всеки ще плаща солидна гражданска. 7 години без нарушение за 25% отстъпка, но при наличие на нарушение дори изгорял фар ще те товарят с 20-30% по-висока гражданска. Ето това е нашият бонус-малус. Протестите сега трябва да са и за това!
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Кую

    39 1 Отговор
    Доказани кавали.
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Глас Народен

    35 0 Отговор
    Абе малоумници! Не трябва колата да има гражданска, а шофьорът. Пълно малоумие!
  • 15 Глас Народен

    31 0 Отговор
    Абе малоумници! Не трябва колата да има гражданска, а шофьорът. Пълно малоумие!

    Коментиран от #29

  • 16 fikus 5

    33 0 Отговор
    Тези от КФН само тъпотии могат да измислят! Накарай ги да работят и им гледай сеира....
  • 17 Всеки шофьор

    19 0 Отговор
    Има досие в КАТ, нали няма възражения?! За какво усещане, какви чужди автомобили плещи КФН! Досие има и при застрахователите! Дори и да излъжат не могат
  • 18 НИКОЙ

    26 0 Отговор
    ВСЕ СИ МИСЛЕХ ЧЕ ЩЕ ИМА МАЛКО СПРАВЕДЛИВОСТ И ПО ЧОВЕШКО ОТНОШЕНИЕ КЪМ БЕДНИЯ БЪЛГАРСКИ НАРОДЕЦ НО ТОВА ВЕЧЕ ЩЕ ГО ДОВЪРШИ.ТОВА Е ДЪНОТО И НЯМА НАКЪДЕ.ВСЯКА ГОДИНА ЩЕ СИ КУПУВАШ СТАРАТА СИ КОЛА ЗА ДА Е ПАК ТВОЯ.
  • 19 Кичо

    34 0 Отговор
    Ако някоя забременее в дадена кола и я продадат,бебето на името на купувача ли ще води?

    Коментиран от #20

  • 20 autoaso

    1 2 Отговор

    До коментар #19 от "Кичо":

    Ами има автоматични коли, без лостове, че ако я ръчне по погрешка........затова ако се води на жена колата....
  • 21 Бай Шиле

    13 0 Отговор
    Никой не коментира решението но ВКС,което дава повод на застрахователите да мародерстват обществото.Какви са тези "магистрати",които не знаят,че един циганин има 20 братовчеда? И не е ли възможно това решение да се преразгледа? Ми то и с комунизма беше невъзможно,ама го отмениха.
  • 22 Бай Шиле

    12 0 Отговор
    Господа от "Факти",фен съм на вашия сайт,но не е ли нелепо с рекламите на SDI на страница с явен негативизъм към застрахователите?
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Шокар

    19 0 Отговор
    "Шампионите" застрахователите да си ги вадят по ЕГН в техните списъци като виновни за изплатени обезщетения. Какво общо има КАТ със частните структури на застрахователите? Не помня да съм давал разрешение на КАТ да предоставя личните ми данни на трети лица.
  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 пълни ИДИОТИ

    17 0 Отговор
    Застраховката ГС трябва да е на ВОДАЧА , а не на АВТОМОБИЛА както е в момента!!!! ПОДОБНО БЕЗУМИЕ НЯМА НИКЪДЕ ПО СВЕТА !!! Как можеш да приемеш, че вината за едно ПТП е на автомобила , а не на управляващият го водач????? Така е защото при сключване на застраховка ГО на АВТОМОБИЛА полиците са 3 милиона , а ако е на БРОЙКАТА на ползващите я ВОДАЧИ ще падне до ЕДИН МИЛИОН!!!! Това значи ФАЛИТ на огромна част от застрахователите, на които е даден по криминален начин лиценз подобен на този на ЗК Олимпик!!
    НУЖНА Е СМЯНА НА ЗАСТРАХОВАТЕЛНИЯ СУБЕКТ И ПОЕМАНЕ РИСКА ОТ ЗАСТРАХОВАТЕЛЯ НЕ НА АВТОМОБИЛА /както е сега/ , А НА НЕГОВИЯ ВОДАЧ !!
  • 28 НЕ СЕ ЧУДИ

    11 0 Отговор

    До коментар #26 от "Изнервен":

    По цял свят ГО е ЗАДЪЛЖИТЕЛНА , но се прави на ВОДАЧА , а не на АВТОМОБИЛА както е при нас !!!!!!!!! С подобно идиотско законодателство се принуждават ДОБРОСЪВЕСТНИ ВОДАЧИ да плащат една и съща премия като тези които системно нарушават правилата и извършват катастрофи!!!! БЕЗУМИЕТО , да се застрахова АВТОМОБИЛА , а не ВОДАЧА лишава възможността да бъде налагана системата МАЛУС с която недоборсъвестните водачи да плащат по голяма премия и балансират несправедливо плащащите за тях премии на добросъвестни водачи!!!НА СИСТЕМАТА НА ЗАСТРАХОВАНЕ ОТГОВОРНОСТТТА НА АВТОМОБИЛА /а не на водача/ ТРЯБВА ДА БЪДЕ СЛОЖЕН КРАЙ!!!
    Няма никакво значение кои застрахователи с лицензи ще фалират, важното е справедливото разпределяне на плащаните премии , на всекиму според НАРУШЕНИЯТА И ПРОИЗШЕСТВИЯТА!!!
    СИСТЕМАТА БОНУС - МАЛУС ИМА ПРЕВАНТИВЕН ВЪЗПИРАЩ ЕФЕКТ , И НЕЙНОТО ВЪВЕЖДАНЕ Е ЗАДЪЛЖИТЕЛНО !!!
  • 29 АБСОЛЮТНО СИ ПРАВ

    15 0 Отговор

    До коментар #15 от "Глас Народен":

    Но кой от драскащите във форума прави разлика кой е ЗАСТРАХОВАНИЯ - КОЛАТА ИЛИ ВОДАЧА Й!!!!!
    Кой си задава въпроса защо се застрахова гражданската отговорност на НЕУДУШЕВЕНИЯТ ПРЕДМЕТ какъвто е автомобила , а не ОТГОВОРНОСТТА НА НЕГОВИЯ ВОДАЧ!!
    Управляват ни кретени и дебили които дори не са в състояние да разграничат ГО на ВОДАЧ от тази на АВТОМОБИЛ!!!
    Как изобщо може да има ГО на автомобил бе господа от КФН ?!!!
    Абе тези дебили ли са или нас правят на такива!!
  • 30 Ацо

    8 0 Отговор
    Е значи и колата е човек,а пардон гражданин!
  • 31 абсурдистан

    20 0 Отговор
    При СЪДЕБНИ ПРОИЗНАСЯНИЯ се вменява ВИНА и ОТГОВОРНОСТИ НА ВОДАЧА извършил ПТП-то, а не на АВТОМОБИЛА на когото е издадена ПОЛИЦАТА!!!!!!!!!!!!!!
    Напрактика ВОДАЧА е без ГО!!!!!!!!
    ГО има НЕУДУШЕВЕНИЯТ ПРЕДМЕТ който се използва от водача като средство за предвижване!!!!!!!

    ЛИПСАТА НА ЗАСТРАХОВКА ПОКРИВАЩА ОТГОВОРНОСТА НА ВОДАЧА ДАВА ВЪЗМОЖНОСТ НА ЗАСТРАХОВАТЕЛИТЕ ДА СЕ ИЗМУШВАТ КАТО МОКРА ВРЪВ И НЕ ПЛАЩАТ ИМУЩЕСТВЕНИ И НЕИМУЩЕСТВЕНИ ЩЕТИ причинени от НЕГОВОТО виновното поведение!!!!!!!!!!!!!,

    ЗАТОВА И ЗАСТРАХОВАТЕЛИТЕ НЕ СЕ ЯВЯВАТ В СЪДА И НЕ НОСЯТ ОТГОВОРНОСТИТЕ КОИТО СА РАСПИСАНИ НЕ НА ВОДАЧА , а на АВТОМОБИЛА МУ!!!!!!!!

    Така в действителност тези 3 005 000 полици с ГО направени на АВТОМОБИЛИ са НИЩОЖНИ , защото предмета на застраховането е субект който НЕ МОЖЕ ДА НОСИ ОТГОВОРНОСТИ за пречинените при ПТП щети!!!!!!!!!!!!

    ЖИВЕЕМ В ДЪРЖАВА НА АБСУРДА И ПЛАЩАМЕ ЗА ОТГОВОРНОСТИ НА АВТОМОБИЛИТЕ които караме и които не съществуват като такива в правовия мир, а в същото време при настъпване на ПТП , СОБСТВЕНАТА НИ ОТГОВОРНОСТ остана НЕПОКРИТА!!!!!!!

    Само едни тотално неграмотни ЗАКОНОТВОРЦИ могат да ни вкарат в подобен филм на абсурда!
  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 аката

    7 0 Отговор
    КФН да им се изравнят заплатите като на работника и без никакви бонуси тогава ще ги види народа.
  • 34 Владо

    7 0 Отговор
    Не е ли по лесно...по просто...и по логично...всеки който има книжка да плаща ГО и да може да кара всяка кола в която се качи и да си носи сам отговорността?В доста страни по света ГО е на водача и нито един автомобил няма такава.Малоуни управници...
  • 35 LGV

    9 0 Отговор
    БЪЛГАРИ до кога ще търпите тази СГАН да ви лъже и мами всеки ден???България е толкова зле "благодарение"на една малка група идиоти.В Австрия застраховката е на нива,започваш с 9-то ниво,ако нямаш щета(по твоя вина)първите 2години "слизаш"надолу и след това всяка година по едно ниво!!!Преди няколко години в София имаше страхотна градушка имах щети по колата (застрахована в Уника-Австрия)в българския клон на Уника ми предложиха 860лв за щетите!!!!!В Австрия получих 3460ЕВРО!!!!!!!Чета,че ще вдигат и синята зона,ЗАЩОТО имало много коли в центъра)))))ами по тази "Железна"логика във Виена един час трябва да е 10евро,а тук един час е 2евро,ама тъпи шваби!!!Поздрави и махайте тая сган нагла
  • 36 Бай Благой

    1 4 Отговор
    Абсолютно приемам с 2 ръце бонус-малус да има И автомобила!!
    Така "врътката" с автомобил на името на баба или дедо няма да мине!!
    Ей Аман, черен АМАН от тарикати в тая държава!!
    Псуваме държавата, застрахователите, Бойко, Цецо, комунистите...ама джигитите дето нарушават законите самите те не се виждат какви лекета са !!
    Защо трябва да плащам по-висока ГО след като карам по правилата, не създавам опасност за другите участници в движението и т.н.??
    Да плащат джигитите!!
  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 Кви са тия

    5 0 Отговор
    Че ще ми обезценяват колата бе да ги... Значи ако съм натрупал бонус това по скъпа ли ще я направи като тръгна да я продавам? А тоя дето ще я къпи моята гражданска ли ще плаща с бонуса ми акобдо преди това е бил с малус и си е продал неговата кола или я е метнал за скрап? Кфн кухи лейки такива, модела е изработен преди години от хора с мозък за разлика от вас и е тестван с години, толкова ли ви е трудно просто да го вземете на готово, даже няма да си мръднете тлъстите задници
  • 39 Само минавам от тук

    2 0 Отговор
    Абе хора, защо не се усещате, че нарушенията на ЗДП не трябва да се вземат под внимание за застраховката. Само когато имаш изплатени щети от застрахователна компания, това трябва да влияе на бонус- малус. Когато си нарушил ЗДП имаш наказание от КАТ и това е.
  • 40 Гост

    1 0 Отговор
    Затова застраховката трябва да е персонална за водача! Така дори и само чужди и служебни коли да караш, няма да можеш да минаваш метър! А и автомобилът като неодушевен предмет да има досие, което да се предава от собственик на собтвеник, е меко казано МАЛОУМНО!
  • 41 vasik atanasova

    1 0 Отговор
    бонус малс мики малс
    пълни глупости да скубете народа
    добре че президента рАДЕВ се намеси и оправи еко данъците на старите коли
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове