Last news in Fakti

17 Ноември, 2018 15:23 3 549 37

Протестиращи искат мажоритарни избори

  • мажоритарни избори-
  • протест

Утре може да бъде блокиран проходът "Петрохан"

Различни в исканията си протести се очакват и днес. Недоволството, тръгнало от високите цени на горивата, вече е насочено към ниския стандарт на живот, лошото качество на здравеопазването, корупцията, липсата на отчетност от страна на политиците и т.н.

Недоволни граждани протестират в момента пред парламента с искане гражданите да бъдат в центъра на властта, да се промени политическият модел на управление и да бъде намален броят на депутатите. Акцията е обявена като недоволство на българи в страната и чужбина. Един от организаторите Росен Миленов обясни:

"Протестът, който от вчера започна и продължава днес, утре и впоследствие може би ще е безсрочен, е във връзка със внесени искания в Президентството и в Народното събрание. Касае закона за прякото участие на гражданите във властта, а именно хората чрез гражданската инициатива да може да решават всички въпроси, които са от компетентността на Народното събрание. Конституцията го позволява, ограниченията са в закона. Също отпадане и на високите кворуми както за инициирането, така и за действителността".

Протест в Лом блокира кръгово кръстовище в града тази сутрин.

"Протестите няма да прекъснат докато всички цени не паднат до това ниво, което хората могат да си позволят", каза пред bTV организаторът на протеста Венцислав Йосифов.

Утре може да бъде блокиран проходът "Петрохан".

Пореден протест се проведе днес и в Шумен. Недоволни от ниския стандарт на живот, високите цени на горивата и на стоките от първа необходимост се събраха пред спортната зала в града. Протестиращите се обявиха и против лошото, според тях, здравеопазване и искат промяна, която да направи животът в страната по-добър.

В неделя в Столичната община са заявени 4 протеста.

"В неделя от 15 ч. в центъра на София ще има "Народен сбор". Ние сме обяснили още през 2013 г. какво искаме - спиране на политическия геноцид над населението", заяви един от координаторите на събитието - Георги Георгиев от Граждански форум "Промяна".

Той посочи, че лидерите на сегашното недоволство са били по улиците и по време на февруарските протести от преди 5 г., които за първи път свалиха от власт Бойко Борисов.

И той, и друг от организаторите - Методи Бъчваров, бяха категорични, че зад тях не стои партия. На сбора ще бъдат избрани лидери, а президентът Румен Радев ще бъде поканен "да каже дали той застава до народа". Оставката на Валери Симеонов е поредната замазка на Стената на плача в България, това е начин за укротяване на протестите, подчерта Бъчваров.

"Не се ли смени цялата тази политическа сган, която ни управлява, няма как да има просперитет", категоричен беше и Георгиев.

Двамата заявиха, че не са анархисти, не желаят безредици и целите им с другите демонстранти в страната са общи.

Не такова впечатление обаче създадоха думите на организатора на благоевградския протест Александър Стамболийски. Той подчерта, че се разграничава от планираното за неделя и готви голямо мирно събитие в понеделник.

"Цените на горивата са катализатор на цялостното социално положение в България (...) Не само горивата са фактор, виждаме все по-големи абсурдни през последните две седмици", заяви Стамболийски.

Той се обяви за мажоритарни избори.

Осъждан ли е за измами организаторът на благоевградските протести, каквато информация се появи в медиите? "Все още не", каза Александър Стамболийски, като посочи, че съдът не е приел собствените си експертизи и сега тече обжалване.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Онзи

    67 12 Отговор
    БРАВО БЪЛГАРИ САБУДИХТЕ СЕ НАЙ НА КРАЯ !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
  • 3 Irmao

    54 9 Отговор

    До коментар #1 от "ДАААА":

    Има един олигофрен тук. Точно заради такива като него вече дишаме праха и на Румъния!

    Коментиран от #24

  • 4 Dfh

    44 9 Отговор

    До коментар #1 от "ДАААА":

    Абееее как не те е срам да обиждаш народа беее???
    Сигуро ти плащат лумпените ААА.... ???

    Коментиран от #14

  • 5 Plovdiv

    47 3 Отговор
    Банално е, но: Просто не трябва да отстъпваме!!!
  • 6 Живите мъртви на България

    48 5 Отговор
    Исканията са като от референдума на Слави. Да не забравяме, че тогава Плевневлиев махна въпроса за броя на депутатите, които са твърде много (100 са достатъчни). Този референдум успя и шайката с помощта на ЦИК го премахна. Сега хората усещат безсмислието на сегашната система, дето в парламента командват 10-ти души, а другте са чисти хрантутници.
  • 7 Отечествен Фронт

    24 17 Отговор
    Какви мажоритарни бе? Утре с мажоритарни 10 човека ще променятконституция и ще прокарва лобиски закончета! Знаете ли закой ще гласувате мажоритарно? Хиените ще синабутат техни хора! Вие с вашите заплати можете ли да платите предизборна кампания на някой свестен човек? Когато епартийна има повече хора из между които има и читави!

    Коментиран от #8

  • 8 kjk

    16 7 Отговор

    До коментар #7 от "Отечествен Фронт":

    To защото сега е много по-добре.....

    Коментиран от #9

  • 9 Отечествен Фронт

    27 8 Отговор

    До коментар #8 от "kjk":

    Може да стане и много по зле с мажоритарно!!нали се сещаш кой ще набутат пак по парламента събират се 3ма мастити плащат кампанията знаеш че лъжите за светло бъдеще в България винаги минават и той е вътре и почва да работи за спонсорите си!!

    Коментиран от #15

  • 10 Димов

    21 5 Отговор
    Не е достатъчно мажоритарно управление. Наред с него, трябва броят на депутатите да се намали драстично. По един от всеки окръг. И всеки от тях задължително да бъде предложен, кандидатиран и избран от населението на окръга, който представлява. Може хората да предложат кандидатурата на кметът си или на някой, който е направил много за града/окръга им. Може да е индустриалец с добри резултати за икономическото развитие в окръга. Или пък ректор на университет. Въобще някой, който се е откроил сред населението с нужните способности и постигнати резултати, или дори с възгледите си за благото на хората.
  • 11 Драйвър

    12 25 Отговор
    И каква стана накрая тя,всеки луд- със номера си!Сега очаквам да протестират за спиране на снеговалежа през зимата или за свикване на велико народно събрание и незабавно обявяване на Румен Радев за Дядо Коледа ,а Курнелия Нинова за Снежанка!Дерзайте "уважаеми протестиращи",докато имаме слаба полиция и никакво отношение към хората със психични заболявания ще имаме всеки ден простотии да коментираме,за съжаление.
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Фен

    9 14 Отговор
    Лумпените да одят да бачкат....
  • 14 Я помисли

    16 3 Отговор

    До коментар #4 от "Dfh":

    Че то по - прoст народ от нашия трудно ще намериш. Всеки ден се сблъсквам с уникални индивиди.
  • 15 kjk

    14 3 Отговор

    До коментар #9 от "Отечествен Фронт":

    Колко по-лошо да е?!Сега си правят пак същото. Кой управлява в момента? Не са ли 10 човека най-много? Имали закон , който е прокаран за да не се облагодетелства някой. Според мен няма такъв. Има как да се промени системата. И мажоритарните избори не са по лоши от системата в момента. В момента е ЖМЕЛ.... Отделно вече има интернет и може всичко да е по прозрачно и да се оправлява с реферндуми както и бързо да се отстраняват избраниците в случай, че станат палави.
  • 16 месара

    7 14 Отговор
    кои и колко са тия протестиращи дето искат да бутат правителството? аз не виждам всички българи да протестират, виждам шепа платени, да се опитват да дестабилизират държавата!
  • 17 Боби

    8 6 Отговор
    Сега управлява един с кохортата си. От кабинета си по телефона разпорежда как да гласуват в парламента без да се притеснява, че се бърка грубо в уж независимата институция.
  • 18 гост

    9 15 Отговор
    До всички "умници" платени протестиращи,около 10 00 на брой:нито мажоритарен избор,нито президентска република,нито оставки,нищо няма да оправи живота ви,докато не започнете да работите и да си плащате данъците!Икономика с протести не се прави.

    Коментиран от #19

  • 19 ддс

    13 3 Отговор

    До коментар #18 от "гост":

    Викаш яко бачкане и внасяне на данъци. За да има за крадене и никакви протести срещу нагласени обществени поръчки, корупция и некадърно управление. Плебеите да бачкат и мълчат....

    Коментиран от #22

  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 висок

    7 6 Отговор
    Абе тъпчовци, каквато и система да се въведе, колкото и да е броя на депутатите.... те пак ще са БЪЛГАРИ!!!!! После пак ще кажем българска работа...
  • 22 гост

    10 5 Отговор

    До коментар #19 от "ддс":

    "Викам"сельо,че като работех в Германия плащах 48% данъци и карах по магистрали,а ти искаш да не плащаш нищо като тия с уврежданията,може пък и да си от тях,не ми дреме и някой да плаща вместо теб всичко и да ти е уредено всичко,нали?Да,ама Не!

    Коментиран от #25

  • 23 Хеви

    10 3 Отговор
    Стига са ни мачкали и стригали, всички на протеста
  • 24 СссереМ

    5 8 Отговор

    До коментар #3 от "Irmao":

    Само 50- тина "българи" ли има в тая България,щото по толкова се събират по протестите,на 16.09 бяхте повече,или като ги няма бенчовците и миньовците за толкова ви е бюджета.
  • 25 ддс

    6 1 Отговор

    До коментар #22 от "гост":

    Като процент колко мислиш че плащаш в България. Сложи данъците и ДДС и виж какво става. Интересно е, че се забравя за случаи като Мишо бирата, кадето се осигуряваше протекция от най-високо ниво за да не се плащат данъци. Едни плащат, а други не....Дали някой не е за съд и затвор? Аз не знам, а ти как мислиш умник. Лукоил е на загуба-как ли се получава така?. Викаш всичко е цветя и рози и хората не бачкат.
  • 26 АНАЛлизатор

    5 3 Отговор
    Поговорка: "На мързелив човек и сто протеста са му малко".

    Коментиран от #29

  • 27 народа

    7 3 Отговор
    Президентска република
  • 28 ФИЛИП

    3 4 Отговор
    СПРЕТЕ,СПРЕТЕ И ДАЙТЕ СПОКОЙСТВИЕ НА БЪЛГАРИТЕ.
  • 29 ддс

    9 1 Отговор

    До коментар #26 от "АНАЛлизатор":

    100 000 румънци излезли на протест срещу корупцията. Можеше и при нас така да е, но от къде да намерим толкова румънци.
  • 30 456уе

    6 1 Отговор

    До коментар #1 от "ДАААА":

    Когато сваляха Орешарски колко бяха? 50 човека на жълтите павета. В страната нямаще нищо. А сега цялата страна е пламнала.
  • 31 Браво!!!

    5 2 Отговор
    Ако САЩ и ЕС искат БГ народа да ги уважава да се намесят и да застанат на тяхна страна, както го направиха за кравата Пенка!!! Решението е елементарно : премахване на ДДС на основни стоки и слагане таван на цените, както ЕС направи с цените на телефонни обаждания и СМС!!! Така бедните ще се почустват с 20% по-богати, защото харчат предимно за основни стоки. Също така вдигане с 100 лева на минималната заплата (пари имат)!!! Премахване на здравните вноски и застраховане само по желание. По-евтин ток до определени kwh за хората с малки или стари жилища (бедните). Стоп на удръжки за заплати до 5000 лева месечно в професии като лекар, ИТ, инженер, архитект, геодезист, журналист, психиатър, учител, майстор, техник и подобни, но с удръжки за останалите. Прозрачност на обществените поръчки с публичен отчет какви заплати са платили, какви комисионни, кое колко пари е, и така до най-малкия детайл!!! Намаляне на чиновници в държавни и общински институции. Намаляне броя на болници и лекари, които не вършат работа, но точат НЗОК!!! Вдигане на данъци за хора закупили няколко коли и жилища в БГ или чужбина, както и според големината на жилището, но ако е новозакупено. Големите фирми добиващи суровини или заводи с малък брой работници, но с големи обороти, да плащат повече данък. Също прогресивен данък богатство до 30% от доходите, освен ако не инвестира обратно и създава работни места

    Коментиран от #32

  • 32 От 31

    7 0 Отговор

    До коментар #31 от "Браво!!!":

    И едно от най-важните неща за малкия бизнес са лихвите по кредити. Лихвите трябва да паднат до 1-2% годишно!!! Преди 2 години ходих в УниКредит да искам кредит до 50 000 лева и ми обявиха 15% годишна лихва. Това е направо подигравка!!! Хем боравят с чужди пари (на потребителите) , хем искат да печелят повече от предприемач
  • 33 селянин 1

    7 1 Отговор
    60 000 полицай и 1,5 милиарда бюджет през 2019 г..а за здравето на 7 милиона българи 5 милиарда лв..50 милиона ще бъдат отделени за ,,подслушване,,нема такава държава
  • 34 така е

    5 1 Отговор
    Браво на протестиращите ! Хората си искат своето , честно и почтено ! Промяна ще има , рано или късно ! Просто политическите хиени бавят процеса , защото така им отърва ! Надявам се точно тези протести да започнат процесът по възраждане на държавата !
  • 35 Антисоросоид

    4 2 Отговор
    Президентска република. Парламента управляващи и всички участвали в управлението (приватизационни разграбване ) на държавата в затвора с доживотна присъда за тероризъм и конфискуване на имуществото им до девето поколение в полза на държавата. Както и сороските НПОта в Белене
  • 36 Шаран БГ

    2 0 Отговор
    По-вече от 160 депутати в Народното събрание не са ни нужни !! Ако системата ни е като на Словения примерно, Половината представители ще са "партийци", другата половина избрани мажоритарно.Не е достатъчно само да са избрани мажоритарно, но суверенът трябва да има възможност да отзовава некадърници от властта. Защо се "облизваме" като гледаме една Швейцария ? Как е устроена тя. По света има положителни примери за ръководене на една държава ! Но ние винаги вадим"късата клечка", че и се радват нашите политици, че сме най-калпавата държава не само в Европа. Защо? Защото могат да крадат безнаказано и "законно" !! Всички 6 /шест/ точки от Референдума бяха за доброто на България, но не и за доброто на безсъвестната ни политическа класа . Ще го проумеем, но преди това трябва да обругаем "чалгаря"..........
  • 37 боцмана

    3 0 Отговор
    Работата ще я оправи само добрият стар Самуел с фамилия Колт.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове