Last news in Fakti

29 Ноември, 2018 19:22 3 398 20

Валентин Златев обеща евтини горива за Коледа

  • бензин-
  • дизел-
  • горива

Нямало картел сред бензиностанциите

Валентин Златев обеща евтини горива за Коледа - 1

Настоящото напрежение у хората относно цените на горивата не повлия на поевтиняването им. Това каза председателят на Българската петролна и газова асоциация (БПГА) Валентин Златев.

Той обясни още, че в следващите месеци се очаква цените на горивата да паднат още, тъй като има петролни котировки, които още не са отразени върху тях.

Според него по-ниската цена на горивата няма откъде да дойде освен от икономии на данъците, които българската държава трябва да си събере. „Това е начин да се излъже държава“, каза той.

Златев обясни още, че предложените от държавата мерки за намаляване на цените на горивата може да свалят стойността им с 5-6 ст. от тогавашната цена.

По думите на Живодар Терзиев, съсобственик на старозагорската верига бензиностанции "Зара", една от предложените мерки - да се премахне биокомпнентата от горивата през зимния сезон, е нерентабилна, защото ще се отрази двойно през летните, тъй като има европейска директива, регламент, който трябва да се спазва. „Не виждам сериозни възможности това да бъде направено дългосрочно“, добави той.

Нито е имало, нито има смисъл да се прави договорка между фирмите за цените на горивата. Ние работим на висококонкурентен пазар със суровини на борсова цена, а производствените и транспортните разходи на горива са почти еднакви, посочи Валентин Златев.

Преди година половина Комисията за защита на конкуренцията ни разследва за това, че цените на горивата по бензиностанциите са еднакви, а сега вълненията са защо цените са различни. Нефтът се търгува по международни цени, технологията за производство на горива също е почти еднаква. Цените зависят от степента на ефективност на рафинериите. В рафинерия в Холандия, подобна на тази в Бургас, работят 250 души, а в нашата са заети три хиляди, но ние никога не сме си позволявали да съкращаваме хора, посочи Златев.

Според Валентин Златев е странно, че цените на горивата падат, а сега има протести, а преди няколко месеца, когато са се вдигали, е нямало. „Има хора, които са излезли, защото имат ниски доходи, но има и други хора, които не знаят защо протестират, това са чисто платени хора“, смята той.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 99 стинки

    36 2 Отговор
    Мазен боклук!
  • 2 зузи

    26 4 Отговор
    E щом Валентин Златев е обещал значи цената ще падне......Тъпа държава!
  • 3 Завеждащ 2 хирургия д-р. Т.о.ш.и.б.и.я.н

    31 1 Отговор
    Направете заплатите 5 бона ама тогас нема да има за бенчо ролсове и за тиквата острови
  • 4 GIPs

    22 0 Отговор
    Ами, за Нова година ...?
  • 5 Кумчо Вълчо

    37 0 Отговор
    Златев излагаш се ,не ти ли идва на акъла,че в момента в който заявиш че протестите не са повлияли на падането на цените на горивата и ти го потвърждаваш.Работил бил на под 1ст.печалба на литър , айде бе ,ти самия не си вярваш а другите как ще ти повярват.Съмнявам се дали ще намериш и един човек в България който да ти повярва.Не случихме на политици , не случихме и на олигарси.
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 боцмана

    20 0 Отговор
    Оправданието им за по скъп дизел е , че имало по-голямо търсене и за това бил по скъп. Дано не измислят двигател с вода , че тогава не знам как ще бъде. Сигурно ще я направят по-скъпа и от дизела и ще се чудим да готвим ли , да пием ли , да перем ли , автомобил да караме или да се къпем. Пази боже!!!
  • 8 гост

    4 0 Отговор
    Дизела от 2.30 на 2.25
  • 9 1944

    9 3 Отговор
    да изгоним боклукойл от българия. и без това не се платили един лев данъци до момента.
  • 10 Джанго

    9 0 Отговор
    Е как няма да са три хиляди души като ги е назначил повечето все дъщери на авери. Една му кафето вари, друга пресата чете, трета щрака айфоня и т. нат.
  • 11 Dsn4o

    8 0 Отговор
    Той обясни още, че в следващите месеци се очаква цените на горивата да паднат още, тъй като има петролни котировки, които още не са отразени върху тях.
    Значи в момента се продава по-скъпо отколкото са борсовите котировки.Това ако не е признание не знам кое е?
  • 12 Гого

    7 0 Отговор
    Във България корупцията и картелите и дупките по пътищата са вечни!
  • 13 Граф Монте Христо

    14 0 Отговор
    Навсякъде по медиите внушават че цените на горивата в страната били ''паднали''???? Петролът на световния пазар падна, но тук нищо не пада. Ако под падане разбират тия 1-2 стотинки на литър, то наистина ние живееме в земния ад. Крайно време е тъпият химн да бъде променен защото и там ни внушават че видиш ли ''живееме в земния рай''???!!!??? Чувствате ли го като рай???
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Иванов

    1 0 Отговор
    Колко е арен на Бойко КРЪСТНИКЪТ ОТ РУСКАТА МАФИЯ!

    Коментиран от #16

  • 16 Све

    2 1 Отговор

    До коментар #15 от "Иванов":

    Руската мафия е неточно. ЛУКОЙЛ е на Ротшийлд… .. а политиците ни са на дистанционно управление от Козяк….
  • 17 Sultan Fatih

    3 0 Отговор
    Петрола когато беше 60$ това беше миналата година към декември горивата бяха 2.05лв , тъй че очаквам до нова година да паднат до 2.10 поне, защото петрола пак е 60$ в момента, ама ядете каймака, ако скочи петрола на момента реагирате върху цената, като пада , да поседи още сега 5-10ст по бавно ще смъкнем да точим бедния народ, а за половин стотинка няма и да коментирам, лук Ойл от години работи на загуба, коя фирма ще продължава ако винаги е на минус, тези неща ги разправяйте на децата в яслата. Кради кради има още да за крадене.
  • 18 оаагжш

    4 0 Отговор
    бензин 2,40 лв ---газ 1,10лв ---сега бензина е 2,10лв газта е 1,05лв това е нагло -газта е отпадък сваляте бензина с 30 ст,л а газта с 5 сг
  • 19 Хасанчо

    1 0 Отговор
    Пожелавам му за Коледа поне 22 kl/ 3 бр.
  • 20 Uflaf

    1 0 Отговор
    В Холандия работят 250 и заплатите им са колкото на твоите 3000 роби. Администрация от приятел-рода-братчет и нали това са гласоподаватели ?
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове