Last news in Fakti

19 Декември, 2018 15:44 6 920 46

Николай Банев във „Фейсбук“: Условията в ареста са буквално античовешки

  • николай банев-
  • арест-
  • съд

Кой ще излъска калта, полепнала завинаги над невинното му име?

Николай Банев във „Фейсбук“: Условията в ареста са буквално античовешки - 1

Бизнесменът Николай Банев, който е в ареста заедно със съпругата си Евгения, публикува изявление в официалния си профил във „Фейсбук“.

В него той се оплаква от лошите и нечовешки условия в ареста. Няма яснота дали самият Банев публикува на страницата си в социалната мрежа, защото в ареста е забранен достъпа до интернет. Вероятно негов приближен публикува от негово име.

Публикуваме изявлението му без редакторска намеса:

"Уважаеми приятели,

Пиша ви тези редове от невъобразимите условия на следствения арест на бул. „Г.М. Димитров” №22 в гр. София. Столица на държава, която преди 12 години бе приета в Европейския съюз.

В ареста са хора, срещу които е възбудено т.н. досъдебно производство, в което Прокуратурата е всесилна. Куриоз е, че практически по свидетелски показания на две лица пред следовател по възбудена преписка при прокурор, напълно невинен гражданин може да бъде арестуван и държан в следствен арест цели 8 месеца.

Условията в ареста са буквално анти-човешки. В небоядисвани от 20 години стаи с площ около 11-12 кв.м. са разположени 4 човека с „турска” тоалетна и мивка „на разположение” без топла вода. Матовите прозорци не пропускат слънчева светлина и до тях има достъп, защото са с решетки на 70 см пред тях, непозволяващи да се отварят или чистят. На баня се ходи два пъти седмично. А „престоят на въздух” е 1 час на площадка малко по-голяма от килията. В стаята няма нищо друго, освен две метални легла на два етажа и вградени в пода малък метален стол – 1 бр. и малка метална маса.

Практически в килията 23 часа в денонощието без въздух и слънце и без движение гаснат до 8 месеца от живота си четири човешки същества – несъдени, но принудени да пребивават в пъти по-лоши условия от осъдените на всички инстанции затворници.

Вътре в стаите пушачите пушат, а вземащите лекарства имат достъп до лекарствата си един път в денонощието.

Свижданията са два пъти в месеца от по 40 минути. Арестантите се „свиждат” в обща кабина с три стола и три телефона и са разделени от близките си със стъкла. Въздух в кабината почти няма. Но по време на „престоя на въздух” може да се говори по стационарен телефон около 5-6 минути ако арестантите имат предплатена фоно карта. И това още веднъж искам да припомня са условията на единствено обвинени от прокуратурата лица.

Ако, какъвто е нашият случай с Евгения, няма нито едно доказателство, няма нито един наш (на обвиняемите) подпис върху доказващ „престъпната ни дейност” документ???

Какво е това??? Свръх арогантна наглост?

Публична гавра със законността?

Престъпно сдружение на следствие, прокуратура и съд с възможност за дезинформация на медиите?

Политическа и властова репресия?

Демонстрация на всесилност и недосегаемост преди неминуемият публичен провал на обвиненията?

При условие, че лишаваш човешко същество от слънце и чист въздух.

При условие, че в 21-ви век функционалността на ареста, където държиш обвиненият без съд и присъда е сходна с тази на 18-ти век.

При условие, че защитата на разследвания за недоказани обвинения арестант няма паритет с обвинението.

При условие, че осем месеца обвиняемият може да не работи по обвинението въобще.

При условие, че в драстично различна от ежедневната среда нанасяш на арестанта непоправими морални, психически и физически вреди.

При условие, че арестанта бъде оневинен впоследствие!

Ще е достатъчно ли паричното обезщетение?

Кой ще излъска калта, полепнала завинаги над невинното му име?

И кой ще възстанови изчезналата му вяра в истината и справедливостта, в добротата и честността, в законността и „презумпцията за невинност”???

Никой и нищо…

Нито жадните за сензации медии.

Нито съгрешилите и непознаващи покаянието обвинители и поръчители.

Нито дори възторга на близките и приятелите от тържеството на закъснялата правда.

Никой и нищо…".


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 да да

    40 5 Отговор
    Сигурно са лоши ... щом си чатиш по фейса
  • 2 Джигит

    40 5 Отговор
    Е не е като хотел в Ница с румс сървиз!
  • 3 цистит

    40 5 Отговор
    направо са ужасни.. няма дори джакузи представяте ли си
  • 4 Mihal

    32 4 Отговор
    Лелееее.....
    жив да те ожали човек.......
    А...... сега ще се сетиш, че в кенефа всички се напъваме еднакво.........М......ти м......сна......
    Що народ си пре.....ллл....
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 гост

    39 4 Отговор
    като знаете че някога ще ги ползвате да бяхте вложили малко пари за ремонт
  • 7 1111

    28 4 Отговор
    Ама мноого"ужасни" условия,няма и 2 звезди ,а те са свикнали да не са под четири. Освен всичко друго госпожа Банева май дриск@ше в тоалетна за няколко хиляди,та прави са хората"мизерия".
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Професор Вучков

    22 1 Отговор
    АБЕ АЛАНКОУЛУ ТИ КАК ИМАШ ИНТЕРНЕТ В ЗАТВОРА БЕЕЕЕ?
  • 10 а така

    20 0 Отговор
    Га яди кифтетата ни рива........ся ривеш! Малко му е на тоя, при каквито и гадни условия да го сложат........но иначе явно е прав за условията, че не биват! Макар че всъщност не се знае дали е в подобна стая или са му дали ВИП помещение.......ама щом реве явно са го сложили на кофти място!
  • 11 Гост

    19 0 Отговор
    Да беше спонсорирал модернизирането на ареста, но си бил зает да крадеш!
  • 12 Иванова

    26 0 Отговор
    Че то това е арест, не е СПА хотел г-н Банев!? А, хората, който изнемогваха като не им давахте заплати, тях питате ли ги?! Сега с госпожата, ще си сърбите попарата!
  • 13 Чудя се

    23 0 Отговор
    С това си изявление гледам не буди съчувствие.
    Защо ли изобщо си прави труда да го публикува?
  • 14 Пепо

    27 0 Отговор
    Абе,мръшляк.Мислеше ли за хората,които експлотираше.Хора без заплати,а ти коли за по 100000 евро.Цар Борис не е живял в такъв палат като твоя.Сега,нечовешки условия.Това заслужаваш.С какво заслужаваш повече от другите арестанти.Че завлече хиляди хора,за да акате в тоалетна,за която някой хора мечтаят да живеят. По времето на Вълко Червенков за злоупотреба със сегашни 100 лв се осъждаха на смърт.Дано 30 години затвор да ви дадат,обирджий на народа.
  • 15 onq s konq

    13 2 Отговор
    За отбелязване е,че Иванчева каза същото по повод условията в ареста и затвора.Без съмнение всички които правят "разни неща" имат представа от въпросните условия във въпросното "заведение",но това изобщо не ги спира.А като стане фала - "ЩО ТАКА"...!
  • 16 Иванов

    16 3 Отговор
    А Боко, кога?
  • 17 Миризлив Пор

    14 0 Отговор
    Добре пише и описва НО сега е времето да се замисли - колко хора със своите действия докара до това положение?
  • 18 Мамата

    12 0 Отговор
    Защо управляващите,било ГЕРБ,било БСП, не желаят да въведат закони,които се прилагат в западни страни.В САЩ, за това ще дадат на тези Баневи най малко 30 години затвор.А,ако съберат и по няколко престъпления могат да стигнат и до 80 години.Рай е България за престъпници.Убил човек,6 години,откраднал от държавата милиони,8 години.Че,къде в други държави го има.За това ще се убива и краде яко при тези присъди.
  • 19 месара

    8 0 Отговор
    просълзих се!
  • 20 Георги

    16 0 Отговор
    АЛЕ ОЛИГРАХЧЕ,КАТО СИ КУПАШЕ БЕНТЛИТО ОТ ЗАПЛАТИТЕ НА ТВОЙТЕ РАБОТНИЦИ НЕ ПИТАШЕ КАКВИ НЕЧОВЕШСКИ УСЛОВИЯ ЖИВЕЯТ КАТО НЯМАЛИ ПАРИ .САМО СЕ ОПЛАКВАШ КАТО НЯКОЯ ДЕВИЦА ЗА ...!!!!!
  • 21 Жоро

    5 14 Отговор
    Иванов,Бойко имаше много пари преди да влезе във властта.Та,престанете с Бойко.Бойко краднал.Кажи,бе ,комунически Иванов,от къде,кога,колко е откраднал.Прост човек.
  • 22 Защо.

    9 2 Отговор
    Защо не взимате отношение към Баневи БСП.Киро Далаверата мълчи,Нинова не съска и не плюе.Ще си отвори устата Банев и тогава ще го закъсате яко.Колко е налял на вас,комунистите.За жалост не сте на власт да го спасите.
  • 23 Владимир Владимиров от София

    10 1 Отговор
    Там да си изгниеш дано !
  • 24 Аз ,Врчанката

    11 0 Отговор
    Ама,тези двамата какво искат?! Хотел с пет звезди ли,е в ареста,такова животно-нямя! Каквото са си го надробили,това,ще си сърбат!
  • 25 Кирил

    11 1 Отговор
    Идеално е мястото за такива като вас гадове. Ще си платите жалка твар крадлива. Вземай лист и химикал и започвай да пишеш и призн аваш.България най много си изпати от продаж ни българи.
  • 26 леля пинка

    9 0 Отговор
    Ще му падне перуката от напрежение...въх притесних СА!
  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Уважаеми храненици!

    7 0 Отговор
    Така трябваше да започне! Щото само храненици ще са му приятели! Децата му го съдят, а той на държавата се сърди! Какво да очакваш от човек който е крал и от децата си!
  • 29 Преброяване на бесните язовци

    5 0 Отговор
    пОскам сълза! 😢😢😢
  • 30 бг Сталин

    11 0 Отговор
    Колко фабрики събори, разпродаде,а хората ги остави без работа,Тях кучета ги яли.Малко ти е,и дано цялата ви рода да бъда прокълната от всички потърпевши.Даи боже всеки му заслуженото,че даже и по две.
  • 31 Санди

    8 0 Отговор
    Бокл.ка да се радва,че е в затвора,а не разстрелян - както заслужава!!!
  • 32 Торбалан

    12 0 Отговор
    И това ти е много бе , комсомолец ! Безработните в Костенец и Троян живеят при по-лоши условия. Ти поне се уреди с безплатна манджа... :)
  • 33 пешо

    7 0 Отговор
    Колко още има като този .Море да се обърне орото,ще видят те.
  • 34 Apple

    2 5 Отговор
    То хубаво ама ако някой от коментиращите по-горе се озове там...
  • 35 аката

    8 0 Отговор
    богаташчетата забогатели на гърба на работника се жалват гадините имения майбахове кога и откъде ги спечелиха но не е само тоя проверка на всички,всички улици са разбити и герб строели какво мафиоти

    Коментиран от #36

  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 Хайде по китайски

    6 1 Отговор
    На стадиона , на колене , куршум в главата и пряко по всички ТВ .
  • 38 Предложение от прокурора

    5 0 Отговор
    Време е да си смени фамилията, с едно Е отпред, ще му отива при бай Ставри.
  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 Европеец

    2 0 Отговор
    Ако попадне в предварителния арест не Банев, а някой невинен, по грешка натопен човек при такива условия, правилно ли е? Правилното е след доказване на вината да лежи при тежки условия, а до тогава при нормални човешки условия.
  • 41 чичо

    4 0 Отговор
    Каквито са били и заплатите дето си ги давал.
  • 42 све

    3 0 Отговор
    Гадни крадливи комунета
  • 43 Хайл

    4 0 Отговор
    Даже му е много,каквото за всички това и за гол Хасан,,,трябва леглата да се вдигат сутрин от 5 часа до 22 часа вечерта и да се заключват-повече място ще има...абе нали когато си следствен не ти дават телефон вътре-тоя що има-значи може да влияе на свидетели...
  • 44 АКЦИОНЕР

    3 0 Отговор
    върнете на всички акционери,имащи бонове от масовата приватизация парите,които ви дадоха за да съсипете всичко и оставите хората на улицата и ще ви дойдем на свиждане с по една пържола.
  • 45 така

    1 0 Отговор
    не ште те осъдят - но те унизиха
  • 46 МИХАЙЛОВ

    1 0 Отговор
    ...ВЪПРОСА КОЙТО ТОЗИ БЪЛГАРСКИ ГРАЖДАНИН ПОВДИГА
    Е ИЗКЛЮЧИТЕЛНО ВАЖЕН И ПРИНЦИПЕН...
    ...КОЙ Е ТОЗИ ГРАЖДАНИН, КАКЪВ Е,
    КАКВО БИЛ ИЗВЪРШИЛ - ТОВА Е СЪВСЕМ ДРУГА ТЕМА...
    ...А ВЪПРОСА КОЙТО ПОСТАВЯ БАНЕВ
    Е БЕЗПОРНО ОСНОВАТЕЛЕН И ЗАКОНЕН,
    КАКТО И ФАКТИТЕ КОИТО ПОСОЧВА...
    ...ДА КОМУНО-ФАШИСТКАТА
    МАФИОТСКО-РЕКЕТЬОРСКА ХУНТА - ГЕРБ
    ВЕЧЕ УСТАНОВИ ТОТАЛЕН ТОТАЛИТАРЕН
    КОМУНОИДНО - ФАШИСТКИ МАФИОТСКИ РЕЖИМ,
    КОЙТО ДОРИ СИ ИМА СОБСТВЕНО ГЛАВНА ПРОКУРАТУРА,
    СОБСТВЕНИ ДЪРЖАВНИ ДАНСОВЕ, КОНПИРИ, СЛЕДСТВИЯ И СЪДИЛИЩА И МЕДИИ, БАНКИ, БИЗНЕСИ, МВР - МЕТО...,
    А ВЕЧЕ И СОБСТВЕНА ДЪРЖАВНА СИСТЕМА ЗА ПОДСЛУШВАНЕ
    И ПРОСЛЕДЯВАНЕ...
    ....ДА..., СЕГА ВСЕКИ БЪЛГАРСКИ ГРАЖДАНИН,
    КОИТО ИЗРАЗИ КАКВАТО И ДА Е
    ДОРИ НАЙ ПЛАХА И НЕЗНАЧИТЕЛНА КРИТИКА
    КЪМ ХУНТАТА - ГЕРБ И НЕЙНИТЕ ШЕФОВЕ,
    ГАУЛАЙТЕРИ И ПОМИЯРИ
    ИЛИ ИЗРАЗИ НЯКАКВО НЕСЪГЛАСИЕ
    С ПОЛИТИКАТА НА ПАРТИЯТА / МАФИЯТА - ГЕРБ /
    И ПРАВИТЕЛСТВОТО / НА ХУНТАТА - ГЕРБ /...,
    ...МОЖЕ ДА БЪДЕ ЗАДЪРЖАН / ДОРИ С ТАЕН АРЕСТ /
    И ТО ЗА ПОСТОЯННО В АРЕСТА
    И ДЪРЖАН МЕСЕЦИ НАРЕД - ЦЯЛА ГОДИНА
    ПРИ НЕЧОВЕШКИ СРЕДНОВЕКОВНИ УСЛОВИЯ В ТОЗИ АРЕСТ...
    ...БЕЗ СЪД И ПРИСЪДА,
    БЕЗ РЕАЛНА ВЪЗМОЖНОСТ И УСЛОВИЯ ДА СЕ ЗАЩИТИ...
    ...ЕЙ ТАКА ЗА КЕФ НА РЕЖИМА НА ХУНТАТА - ГЕРБ...
    И ЗА НАЗИДАНИЕ И СПЛАШВАНЕ
    НА ВСИЧКИ БЪЛГАРСКИ ГРАЖДАНИ,
    КОИТО НЕ ИСКАТ ДА ЖИВЕЯТ КАТО РОБИ
    ПОД ИГОТО НА ФАШИСТКО-МАФИОТСКАТА ХУНТА - ГЕРБ...
    ...ДА... ДОСТАТЪЧНО Е САМО
    КОЙТО И ДА
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове