Last news in Fakti

17 Януари, 2019 11:50 3 448 17

В общини като Созопол корупцията е по-силна от гравитацията

  • слави ангелов-
  • каваци-
  • смокиня-
  • созопол-
  • корупция-
  • дюни

Не е нормално частно лице да може да притежава дюна, коментира журналистът Слави Ангелов

В общини като Созопол корупцията е по-силна от гравитацията - 1
Снимка: БГНЕС

Вчера от Регионалната инспекция по околната среда и водите измериха, че унищожените от багери дюни на къмпинг "Смокиня" са над декар.

"При нас природната забележителност местност „Каваци” е обявена за земеделска земя през 1984 година. Унищожени са дюни от трите типа – бели, сиви и зараждащи се дюни. Най-голямото унищожаване е само в този имот, в който се намират три дюни от типа бели. Когато започва да се придвижда техниката, тя засяга и други дюни”, каза в ефира на „Нова телевизия" директорът на РИОСВ – Бургас инж. Тонка Атанасова.

Както вече "Факти" писа: 16 лв. за 1000 кв. м. на плажа „Смокиня“. Това е цената платена от Пламен Иванов през 2000 г. за имота, станал печално известен миналия уикенд като разорана от багери дюна. Това става ясно от проверки на „Биволъ“ в Кадастъра и Имотния регистър.

Сегашният собственик Иван Нончев, който беше обвинен от прокуратурата за унищожаването на дюната е броил през миналия февруари 5000 лв. за 683 кв.м. от същия имот. Останалите 317 кв.м. от имота, прилежащи към плажа, вече са изключителна държавна собственост. От наличните вписвания в Имотния регистър не става ясно кога са отчуждени.

„Нищо не ме учудва, тъй като това са общини, в които корупцията е по-силна от гравитацията и може всичко да се развие по всякакъв начин. Това е земя за оран, 10-та категория. Там не се случва нищо нормално. Не е нормално частно лице да може да притежава дюна”, възмути се криминалният журналист Слави Ангелов в сутрешния блок на телевизията.

Природната забележителност местност „Каваци”, където се намира къмпинг "Смокиня", е в община Созопол. Припомняме, че през последните години срещу редица кметове на морски общини, бизнесмени от региона и други влиятелни фигури са подавани множество граждански сигнали за извършени нередности и корупционно поведение.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Г.З.

    20 0 Отговор
    А добър ден.Където са най големите хотели там корупцията е най голяма.Дето се вика според легловата база.
  • 3 Гост

    14 0 Отговор
    Публикувано във факти.бг: "... през последните години срещу редица кметове на морски общини, бизнесмени от региона и други влиятелни фигури са подавани множество граждански сигнали за извършени нередности и корупционно поведение."
    И? Какви са резултатите? Нито една от институциите не работи, съответно колкото и каквито и сигнали да подавате, резултата ще е същият. Итересно е, че служителите в тези институции се възмущават за други нередности в нашата мила Татковина, но същите тези не са по-различни от тези, които упрекват.

    Коментиран от #7

  • 4 Защо?

    13 0 Отговор
    Каде сте държавни и др.служители ядящи от данъците ни нали това ви е работата да защитавата интересите на народа и държавата. Такъв упадък не е имало никога в историята ни.
  • 5 Хггг

    12 0 Отговор
    Всички по морето са така,където и да ръчнете,ще вони много
  • 6 jforfk

    8 1 Отговор
    От статията по-горе виждам две неща: "Публикувано във факти.бг: "При нас природната забележителност местност „Каваци” е обявена за земеделска земя през 1984 година". И второ. "Публикувано във факти.бг: Сегашният собственик Иван Нончев, който беше обвинен от прокуратурата за унищожаването на дюната е броил през миналия февруари 5000 лв. за 683 кв.м. от същия имот. Останалите 317 кв.м. от имота, прилежащи към плажа, вече са изключителна държавна собственост". Значи дюни ... няма. още от 1984г това е ЗЕМЕДЕЛСКА ЗЕМЯ. Съгласно Конституцията частната собственост е неприкосновена. И така: кой е виновния?! Ами този, който е обявил дюните за земеделска земя. Заради именно това решение, земята е продадена, като земеделска и като такава, точно това се прави - оре се! А новият собственик я е купил, като такава.
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 alvin

    6 4 Отговор
    гербаджийска история ...
  • 9 изучен от БАН

    6 0 Отговор
    Ей,те тези там имали егати пишман гравитацията,щом им я обориха с корупцията!
  • 10 Дидо

    9 0 Отговор
    Рейзито да си каже,без него нищо не става тука.
  • 11 Къмпингар

    10 0 Отговор
    Ама в Созопол всичко е точнооо! Ремзито (кмета) е досроен мъж, грижи се гадните къмпингари да не се пречкат. Ремзи, илюзия е, че къмпингарите ще влязат в хотели и ще ви вдигнат оборота!
  • 12 Съвест

    5 0 Отговор
    Скапана държава с какво да е пълна?
  • 13 Миризлив пор

    7 0 Отговор
    Да са живи и здрави подаващите сигнали до куп институции, да им отворят очите, че все още има нещо останало за да си оправят материалното положение. Ако "Зелените" имаха интерес тези ДЮНИ да са истински ДЮНИ щяха да са вписани в НАТУРА 2000 и никой нямаше да смее да ги пипне макар и частни земи. Все пак да не забравяме че все още няма карта къде има дюни по нашето крайбрежие - 6 години след като няКОЙ е взел парите за да я направи - познайте защо се бави тази карта толкова време?
  • 14 Архимед

    7 0 Отговор
    в България корупцията е по-силна, от лост качен върху опорна точка.
  • 15 Guðmundsson

    6 0 Отговор
    Ето затова на Созопол викам cопоl. Не че в несебър са по-добре. Там пък най-много се краде.
  • 16 Хрис

    5 1 Отговор
    Не хвърляйте вината на настоящите кметове на черноморските общини! Въпросит със земите бяха решени много преди тях от поземлените комисии, които не носиха никаква съдебна одговорност, за дейността си по връщане на земите на собствениците им в реални граници. От 45 гоини ходя през лятото по Южното черноморие и имам представа какво е било, как се застроявало. Лятото на 2018 г. реших да сляза до чешмите на Райския залив в Созопол, но се натъкнах на ограда, преграждаща пътя. Попитах една групичка мъже на видима възраст 70 - 80 години, които се разхождаха рано сутринта, защо е преграден пътя. Те ми казаха, че пътя минава през частен парцел, който някога е бил общинска собственост, но е бил даден на настоящия'собственик от поземлената комисия, като обезщетение за негова земя в района на Каваците. Разказаха ми и за нива, част от която е разпложена върху крайбрежни скали и за такав, навлизаща 5-6 м в морето. Пълен Абсурдистан!!!!
  • 17 Метгонтан

    7 0 Отговор
    От Созопол остана само Со-пол
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове