Last news in Fakti

25 Февруари, 2019 16:38 1 326 6

Радев към външния министър на Северна Македония: Предстои ни много работа

  • румен радев-
  • северна македония-
  • никола димитров

Президентът вижда потенциал стокообменът между двете държави да нарасне до 1 млрд. евро

Радев към външния министър на Северна Македония: Предстои ни много работа - 1
Снимка: БГНЕС

Ускоряването на процеса на европейска интеграция на Република Северна Македония ще бъде позитивен знак за целия регион, затова очакваме бърз напредък в извършването на необходимите реформи и в процеса на изграждане на добросъседски отношения. Това заяви държавният глава Румен Радев на среща с министъра на външните работи на Република Северна Македония Никола Димитров на „Дондуков“ 2, цитиран от правителствената пресслужба. Румен Радев поздрави Никола Димитров с подписването на протокола за присъединяване на Северна Македония към НАТО и с ратификацията му от българското Народното събрание.

По думите на президента пред двете държави предстои много работа – изграждане на нов модел на приятелство чрез укрепване на свързаността, изграждане на нови ГКПП, провеждане на бизнес форуми и насърчаване на контактите между компаниите от България и Северна Македония. Според Румен Радев, двете държави имат потенциал да достигнат в близко бъдеще стокообмен от 1 млрд. евро. Необходима е и по-лесна комуникация в европейски контекст и постигане на по-осезаем напредък за преодоляване на застоя в съвместната работа по изясняването на теми от общата ни история и възстановяването на войнишките паметници.

Позитивната промяна в двустранните отношения с подписването на Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество между България и Северна Македония трябва да бъде затвърдена с изваждането на политиката и идеологемите от учебниците по история в западната ни съседка. Най-прекият и безпроблемен път на Северна Македония към постигането на пълноправно членство в ЕС е уважението на историческите факти. Президентът заяви, че хората от двете страни на границата са свързани от обща история от над 1000 години и политиците от двете държави трябва да положат усилия за преодоляване на изкуственото разделение от близкото минало. За България е особено важно издаването в Северна Македония на трудовете на българските възрожденски дейци и на писатели от по-новата ни история, да става в цялост и без изменение на текстовете на техните творби, подчерта още държавният глава.

Развитието на добросъседски връзки с България е от интерес на Северна Македония, посочи от своя страна Никола Димитров. Той добави, че изграждането на истинско приятелството между двете държави е отговорност на политиците и от България, и от Северна Македония, а личностите и датите от общата ни история трябва да бъдат средство за още по-голямо сближаване.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 ИМПЕРИАЛИСТ

    4 2 Отговор

    До коментар #1 от "Филот":

    "Когато Българин реши да гони заек, ще го настигне и с волска кола" /Турска поговорка/
    Българите сме най-старият народ в Европа и сме оцеляли хилядолетия защото сме по-мъдри от мъдрата змия, по-хитри от хитрата лисица и по-смели от лъвове!
  • 3 onq s konq

    9 2 Отговор
    Румене Радев,КАКВО НАПРАВИ ТИ КОНКРЕТНО ЗА РАЗЛИКА ОТ БОРИСОВ относно влизането на Македония в НАТО и ЕС?Едно ГОЛЯМО "НИЩО"!Снишаваше се,снишаваше се,...за да видиш колко е силен РУСКИЯТ ВЯТЪР и как ще повлияе на Македония!Сега обаче,след като АМЕРИКА И ЕВРОПА ЕЛИМИНИРАХА РУСКИТЕ ДОМОГВАНИЯ,тръгваш като Папа да благославяш "успешният край" на драмата и ЩЕДРО РАЗДАВАШ ПРИВЕТСТВИЯ към Западната ни съседка...от които НИКОЙ НЕ СЕ НУЖДАЕ!
  • 4 Павлик Морозов

    6 2 Отговор
    Фатмакът разбира от стокобмен ,Айде бе! Той през живота си 2 кинта изкарал ли е сам ,след като цял живот е на държавна разкладка и на доклад при Решетников. Генерал-президент ,станахме за смях на свободния свят.
  • 5 Велислав Дърев

    5 1 Отговор
    Защо не виждам Десито бе . А-а-а тя е само по екскурзиите. Пак ми замириса на УБО . Бат Бойко им стопи лагерите на министрите ,кара ги да си носят сандвичи , а комунистическите протежета не могат без пълно обслужване и специални доставки, НСо ще пренася роклите на Радевица. Браво.Добър пример . Пък какъв мора-а-а-ал.
  • 6 56789

    3 1 Отговор
    За огромно съжаление България е тъпа държава. Въпреки усилията на управляващите, опозицията прави всичко възможно тъпотията да я завладее напълно и така да падне в ръцете на Нинова и ниновците за радост и утеха на рашъните. И като така, какво по-подходящо за една тъпа държава от един тъп президент. Крайно време е някой да каже на летящата някога марионетка Радев, БЪДИ КРАСИВ И МЪЛЧИ! Че всичко, каквото избълваш е тъпотия на тъпотиите! Не ти е тук , в президентството, мястото, чедо!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове