Last news in Fakti

29 Март, 2019 16:34 1 337 17

Борисов и Данчила обсъдиха проект за трети мост над Дунав

  • виорика данчила-
  • бойко борисов

В енергийната сфера премиерът ни изрази надежда, че през юни ще бъде направена първата копка на интерконектора с Гърция

Борисов и Данчила обсъдиха проект за трети мост над Дунав - 1

Поздравявам премиера Виорика Данчила за успешното председателство на Съвета на Европейския съюз и за усилията на Румъния в тази сфера. Това заяви министър-председателят Бойко Борисов на брифинг след края на Съвместното заседание на правителствата на България и на Румъния в Букурещ.

Премиерът Борисов акцентира върху подписаните двустранни документи. В сферата на реакцията при бедствия и аварии той подчерта, че е ключово и двете ресорни министерства да задействат автоматично своите сили и средства. Насърчаването на малките и средни предприятия е важно за бизнеса от двете страни на Дунав, отбеляза министър-председателят по отношение на подписания меморандум в тази сфера.

За транспортните коридори премиерът Борисов изтъкна, че има доста конкретика както с Румъния, така и с Гърция. Румъния може да драгира река Дунав, да я направи по-дълбока, за да могат да се превозват по-тежки товари и да има повече туристи по нея, отбеляза Борисов. Премиерът коментира и различни варианти за местоположението на нов мост над р. Дунав. По думите му за локацията Русе – Гюргево могат да се използват европейски средства, защото това е европейски коридор. По отношение на Свищов или Никопол от българска страна е възможно публично-частно партньорство. Мостът на Русе трябва да се ремонтира основно и двете страни ще положат усилия, добави министър-председателят.

В енергийната сфера премиерът Борисов изрази надежда, че през юни ще бъде направена първата копка на интерконектора с Гърция. България, Румъния и Гърция трябва да се подготвят със своите газови магистрали, за да може да транспортират в различни посоки, тук имаме пълно разбиране, категоричен беше министър-председателят. Той изтъкна, че е по-удовлетворен, защото е налице много съществен напредък по интерконекторите и транспортните схеми.

Борисов акцентира също върху темата за Западните Балкани. Неслучайно нашата среща ще прерасне в четиристранна, това е добър знак за целите Балкани, заяви премиерът и добави, че се надява занапред и други страни от региона да бъдат присъединявани към проектите, защото те касаят свързаност и транспортни коридори.

Румънският премиер Виорика Данчила изтъкна отличните отношения с България, която по думите ѝ е ключов партньор за Румъния в региона. Данчила отбеляза ръста на стокообмена между двете страни, както и проектите в сферата на енергетиката, транспорта и трансграничното сътрудничество.

Премиерът на Румъния подчерта доброто сътрудничество на двете страни на европейско ниво и по отношение на Шенген. Посочи и важния момент за ЕС, в рамките на който се дебатира бъдещето на Европа. Според Данчила днешната среща е възможност за Румъния и България да отправят послание за поддържане на обединена Европа, която е по-силна и по-близка до гражданите и за която да е характерна сплотеността.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ами да

    10 3 Отговор
    Нови проекти - нова лапачка
  • 2 Цецо

    9 2 Отговор
    А кой ще приватизира апартамента на цеко и компания? Как така са на следващ план нещата и вече отминали?

    Коментиран от #14

  • 3 бълга4е

    11 0 Отговор
    Кви три моста то магистрала Хемус не са направили още...?
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Читател

    10 2 Отговор
    Дано скоро се срещне и с Лаура Кьовеши.
  • 6 Герберастка черна каса

    9 3 Отговор
    Ако направите не мост а тунел под Дунава ще може да откраднете повече!
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 jambazina

    4 0 Отговор
    Абе до тия Дунав-мостове, дето се изсипват стотици тирове и коли на час през тях, няма ли някой да направи и нормална магисмагистрала?
  • 9 Хъш

    1 0 Отговор
    По добре проход под Шипка.
  • 10 Морук

    1 2 Отговор
    Щял да е частен,сигурно ша са казва тиквен мост 3

    Коментиран от #11

  • 11 Mango number five

    1 2 Отговор

    До коментар #10 от "Морук":

    Те и магистралите можеше да са частни както е във Франция. И частника да си събира тол таксата и да си поддържа трасето. А европейските пари за пътища трябваше да се инвестират в второкласни и третокласните пътища, така щеше да има работа и за народа и немаше да избега. Да обаче тиквите ползват европейски практики само при определяне на такси и цени.
  • 12 Отговорям

    2 0 Отговор

    До коментар #4 от "БКП ТВ HD":

    Да ти припомня че по времето на Станишев от Брюксел спряха парите за всички програми,и когато ГЕРБ показаха добри резултати в борбата с корупцията ЕС отново отпуснаха тези пари и са доволни от правилното им усвояване.
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Кико

    2 0 Отговор

    До коментар #2 от "Цецо":

    Аз ще приватизирам на женка ти п..ката.

    Коментиран от #15

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Данчила

    0 0 Отговор
    Попаднала си на точния човек лаладжия ще ти свърши работа но малко скъпичко и некачествено. Така е в модерна и напреднала България процедурата е за да има работа за всички и за векове.
  • 17 Глупчо

    0 0 Отговор
    Интерконекторът с Гърция се строи от 20-30 години. Ама там няма савецки газ и не е спешен.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове