18 Май, 2019 11:22 2 581 14

Ангелкова: Ще сме безкомпромисни

  • николина ангелкова

Мобилните екипи за проверка на морските плажове са на терен още от януари

Ангелкова: Ще сме безкомпромисни - 1

Ще бъдем безкомпромисни, ако се установи, че наематели и концесионери на плажове не спазват стриктно изискването за 50% свободна зона. При съмнение ще се правят геодезически заснемания на място и при нарушения договорите може да бъдат прекратени. Това обяви министърът на туризма Николина Ангелкова, която проведе работна среща с представители на туристическия бранш в Обзор, съобщиха от пресцентъра на Министерство на туризма.

Около 30 договора със стопани на плажове са прекратени през последните 2 години заради открити системни нарушения, като само през 2018 г. са събрани 480 000 лв. от неустойки, каза министърът и призова при съмнения за нередности на плажа да се пращат сигнали на създадения от ведомството и посочен на сайта имейл адрес.

При оценката на кандидатите за концесионер сериозно значение оказва цената, на която ще се предлагат чадъри и шезлонги на плажа. Целта е да се постигне максимално ниска цена за плажните съоръжения, но тя не може да се определя административно, а чрез пазарни механизми и в конкуренция.

Мобилните екипи за проверка на морските плажове са на терен още от януари, от 1 юни проверките ще са интензивни и повсеместни. Ще има и изнесени приемни по Черноморието на Министерството на туризма, които да спомогнат за успешното протичане на сезона.

Пред бранша в Обзор министърът уточни, че се работи активно за популяризирането и утвърждаването на националните курорти като конгресни центрове. Целта е и в месеците извън активните сезони да се ползва богатата материална база. Конгресният туризъм успешно се комбинира с морския, културно-историческия, СПА и фестивалния туризъм. Това ще е сред основните акценти на Международната конференция за устойчиви инвестиции в туризма, която предстои в края на месец май в Слънчев бряг.

Обзор като морски курорт дава сериозен принос за развитието на туризма в област Бургас. През миналата година в областта са реализирани общо над 9,7 млн. нощувки в местата за настаняване с поне 10 легла, което е около 3 на сто ръст спрямо 2017 г. Приходите от тези нощувки възлизат на общо над 511 млн. лв., което е около 8 на сто увеличение.

По отношение на предстоящия летен сезон министърът заяви, че към момента се наблюдава 1% намаление на планираните полети до летище Бургас. Очаквам, че през идните месеци ще постигнем резултатите от миналата година, тъй като предварителните данни сочат, че има много голям ръст в ранните записвания от Украйна, Франция, Великобритания, Чехия и Полша, каза министърът. И уточни, че с цел привличане на повече организирани туристи от целевите ни пазари и повече чартърни полети към морските летища и през крилата на сезона се разработва анализ, който да покаже какви допълнителни мерки да се предприемат.

На срещата бе повдигната и темата за детските лагери, с които Обзор е известен от години. „За децата трябва да предложим най-доброто, да гарантираме здравето и безпроблемното им пребиваване, както и качествена почивка с достатъчно спорт, развлечения, фестивални и други културни събития“, коментира министър Ангелкова. В момента се обсъжда специална наредба за детските лагери, с помощта на която по-лесно да се сключват договори с руските региони и те директно да пращат децата си на почивка у нас.

Министър Ангелкова поздрави Обзор за дейността в областта на туризма и благодари, че са се включили в предстоящата инициатива „Денят за Вас“, която предвижда в един ден от летните месеци общините по Черноморието да обявят вход свободен за всичките си музеи и културно-исторически забележителности и така да привлекат допълнително гости от страната и чужбина. Тази инициатива е част от кампанията на министерството „Естествено в България – 2019 година на вътрешния туризъм“.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Бай

    21 0 Отговор
    В Холивуд кога пак ще ходиш?
  • 2 Симеон

    23 0 Отговор
    ДПС -мафията се исказва.
  • 3 Мда

    24 0 Отговор
    Кон.
  • 4 Та е

    24 1 Отговор
    Част неразделна от мафията.
  • 5 Някой знае ли?

    11 1 Отговор
    ТАЗИ ЗАЩО ОЩЕ НЕ Е В ЗАТВОРА, ДОКОГА ЩЕ СЕ ПРАВИ НА УМНА...?

    Коментиран от #11

  • 6 Чичо

    8 1 Отговор
    Е те, това го каза и миналата година.
  • 7 8333

    8 1 Отговор
    Що не си подаваш оставката е траверс

    Коментиран от #14

  • 8 Guest

    5 1 Отговор
    Одрин - 2 млн. туристи годишно. България - 6 млн. Ангелкова марш в коневръза и млъкни!
  • 9 Libre comme air

    4 0 Отговор
    А. Бе. Какъв. Туризъм. Това. Е. Мутротуризъм
    Разни. Спонсори. На. ГЕРБ. Гушат. МИЛИОНИ.

    Коментиран от #13

  • 10 АНГЕЛКОВА И ТИ СИ ЗА ЗАТВОРА

    3 1 Отговор
    КАЖИ ЗАЩО ИМА ОТЛИВ НА ТУРИСТИ И ИМА МНОГО ОТКАЗАНИ РЕЗЕРВАЦИИ В СЛ.БРЯГ .НАЛИ СИ МИНИСТЪР НАЛИ ДОСКОРО КАЗВАШЕ ЧЕ ИМА 10% РЪСТ НА ТУРИСТИТЕ ПО МОРЕТО.А СЕГА КАЗВАШ ЧЕ Е ОБЕЗПОКОЯВАЩО ПОЛОЖЕНИЕТО.ЗА КАКВО МИ СТОИШ ТАМ НИЩО НЕ СИ СВЪРШИЛА ЗА ТУРИЗМА САМО ПРАЗНИ ПРИКАЗКИ. ИЗЧЕЗВАЙ ДА ТЕ НЯМА БРАНША ЗАКЪСВА А ТИ МИ СЕ РАЗМОТАВАШ .

    Коментиран от #12

  • 11 Не дерете кожи г-да ,,бизнесмени" !

    1 0 Отговор

    До коментар #5 от "Някой знае ли?":

    Направете в туризма по-ниска цени на услугите от Турция,Гърция,Кипър и др близки курорти. Предлагате и безплатни екстри и забавления. Не мрънкайте и няма друг да свърши вашата работа. На калпавия х** вълната му пречи !
  • 12 Мрънкач

    2 0 Отговор

    До коментар #10 от "АНГЕЛКОВА И ТИ СИ ЗА ЗАТВОРА":

    Давайте по-високи заплати на персонала. Не ни залъгвайте с трохички от богатата трапеза господа..
  • 13 Цирка е стар

    1 0 Отговор

    До коментар #9 от "Libre comme air":

    Мутрите на посткомунизма построиха големи туристически бази. Обещават заплати но накрая излиза крива сметката.
  • 14 Работник

    1 0 Отговор

    До коментар #7 от "8333":

    Трябват ви повече проверки и по-солени глоби..
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове