Last news in Fakti

24 Юни, 2019 18:33 1 620 25

Радев наложи вето на промените в Закона за Черноморското крайбрежие

  • румен радев-
  • черноморие-
  • вето-
  • къмпингуване-
  • бетономорие

Държавният глава заявява, че не се противопоставя на опита да бъдат въведени правила, нормативи и стандарти

Радев наложи вето на промените в Закона за Черноморското крайбрежие - 1
Снимка: БГНЕС

Президентът Румен Радев наложи вето върху два параграфа от Закона за изменение и допълнение на Закона за устройството на Черноморското крайбрежие, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

В мотивите си държавният глава заявява, че не се противопоставя на опита да бъдат въведени правила, нормативи и стандарти, както изрично повелява чл. 55 от Конституцията, прокламиращ основното право на здравословна и благоприятна околна среда.

Според президента обаче, режимът за „диво къмпингуване“ става по-рестриктивен, като се въвеждат значителни ограничения в сравнение с досегашния ред. Тази промяна е предложена между двете гласувания на законопроекта, без обществено обсъждане, което оставя без отговор редица въпроси.

Президентът подчертава, че ограниченията за „диво къмпингуване“ по Черноморието са вече в закона, а местата, където ще може да се къмпингува, не са определени. Не са определени и условията за ползване и престой в тези места, т.е. няма ги стандартите и нормативите, които са изрично предвидена в Конституцията гаранция за осъществяването на основното право на чиста околна среда.

Освен рестриктивни правила, с промените в закона се въвеждат и строги санкции за тяхното нарушаване. При липсата на яснота за капацитета на местата, разрешени за разполагане на палатки, кемпери или каравани, не може категорично да се твърди, че е намерена най-щадящата мярка за постигане на желания резултат - опазването и възпроизводството на околната среда. Налага се извод за несъразмерност между строгите санкции към гражданите и липсата на строгост към дължимата грижа от страна на държавата.

Пълен текст на Мотивите за връщане за ново обсъждане в Народното събрание на разпоредби от Закона за изменение и допълнение на Закона за устройството на Черноморското крайбрежие, приет от 44-то Народно събрание на 13 юни 2019 г.

М О Т И В И

за връщане за ново обсъждане в Народното събрание на разпоредби от Закона за изменение и допълнение на Закона за устройството на Черноморското крайбрежие,

приет от 44-то Народно събрание на 13 юни 2019 г.

Уважаеми народни представители,

С приетия Закон за изменение и допълнение на Закона за устройството на Черноморското крайбрежие (ЗИД ЗУЧК) се въвеждат изисквания за временно разполагане на палатки, кемпери или каравани (§ 2), както и административнонаказателна отговорност за тяхното нарушаване (§ 9).

Не се противопоставям на опита да бъдат въведени правила, нормативи и стандарти, както изрично повелява чл. 55 от Конституцията, който прокламира основното право на здравословна и благоприятна околна среда. Спазването на такива нормативи и стандарти е гаранция за опазването и възпроизводството на околната среда, поддържането и разнообразието на живата природа и разумното използване на природните богатства на страната ни съгласно чл.15 от Конституцията.

Регламентацията на досегашното „диво къмпингуване“ е в по-либерален режим, отворен към близостта до природата, който е трябвало да бъде уреден със Закона за туризма или други закони. Със ЗИД ЗУЧК режимът става по-рестриктивен, като се въвеждат значителни ограничения в сравнение с досегашния ред. Тази промяна е предложена между двете гласувания на законопроекта, без обществено обсъждане, което оставя без отговор редица въпроси. Какъв е броят на лицата, които ще бъдат засегнати от промените? Ако всички притежатели на каравани, кемпери, любители на палатки и др., отидат в съществуващите на категоризирани къмпинги по Крайбрежието, защото искат да летуват по този начин на българското море, ще има ли място за всички тях? Правени ли са проучвания и разчети за капацитета на категоризираните къмпинги? Без отговори на тези въпроси не може да се приеме, че новият рестриктивен режим е пропорционална мярка.

Освен рестриктивни правила, с § 9 от приетия закон се въвеждат и строги санкции за тяхното нарушаване. При липсата на яснота за капацитета на местата, разрешени за разполагане на палатки, кемпери или каравани, не може категорично да се твърди, че е намерена най-щадящата мярка за постигане на желания резултат - опазването и възпроизводството на околната среда. Налага се извод за несъразмерност между високите и строги санкции към гражданите и липсата на строгост към дължимата грижа от страна на държавата. Стандартите и нормативите все още не са установени, както повелява Конституцията (чл. 55), но високите глоби вече са разписани в закона.

Конституцията изисква от гражданите като тяхно основно задължение да пазят околната среда (чл. 55, изр. 2), но изисква и от държавата да се ангажира в осигуряването на опазването и възпроизводството на околната среда. Ограниченията за „диво къмпингуване“ по Черноморието са вече в закона, а местата, където ще може да се къмпингува, не са определени. Не са определени и условията за ползване и престой в тези места, т.е. няма ги стандартите и нормативите, като изрично предвидена в Конституцията гаранция за осъществяването на основното право на чиста околна среда.

Уважаеми народни представители,

По изложените мотиви упражнявам правото си по чл. 101, ал. 1 от Конституцията на Република България да върна за ново обсъждане § 2 и 9 от Закона за изменение и допълнение на Закона за устройството на Черноморското крайбрежие, приет от 44-то Народно събрание на 13 юни 2019 г.

РУМЕН РАДЕВ

ПРЕЗИДЕНТ НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ


Поставете оценка:
Оценка 3 от 2 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Реалист

    8 22 Отговор
    Щеше да е новина ако НЕ БЕШЕ НАЛОЖИЛ ВЕТО... Подлогата на решетников си заработва заплатата към бсп

    Коментиран от #5

  • 2 Реалист

    20 6 Отговор
    Герберастите бетонираха Смукиня, Градина и Иракли! Това бяха къмпинги на които изляха бетон последните 10 години!

    Коментиран от #8, #14, #15, #23

  • 3 СоцБоц

    22 6 Отговор
    Само така, сечено на кражбите на Тиквунь и крадливата шайка.
  • 4 Щаер Манлихер

    7 15 Отговор
    Тоя социалист отново направи това, което си прави от самото начало. Просто, когато трябва да мине закон, приет в Народното събрание в придвижването му да се предвиждат и "радевките" . Това е времето за преодоляване на ветото.
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Реалист

    4 9 Отговор

    До коментар #5 от "Реалист":

    Нещо по темата имаш ли да кажеш или само че си прост? Айде не се хаби и без това е ясно че си прост, хахахаха.... тролик-путина

    Коментиран от #7

  • 7 Реалист

    6 4 Отговор

    До коментар #6 от "Реалист":

    да добавя, платен трол съм

    Коментиран от #9

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Марат

    4 9 Отговор

    До коментар #7 от "Реалист":

    Няма нужда да го добавяш. Всичките ви знаем. По стила ви познаваме. Молете се да не се налага да ви излавяме, защото и IP адресите ви знаем. И понеже сте ми умнички, сигурно знаете какво е правил Стамболов с руските подлоги.

    Коментиран от #11

  • 10 Абе болен мозък

    5 3 Отговор

    До коментар #8 от "Офицер от бялятя гвардия":

    Я виж в раздел Любопитно има една тема за нашето черноморие по времето на комунизма. Разгледай снимките и пак ни обясни кой кое е осрал.

    Коментиран от #19

  • 11 Опа тролче

    4 3 Отговор

    До коментар #9 от "Марат":

    А знаеш ли как е свършил Стамболов?

    Коментиран от #20

  • 12 кака курни

    2 0 Отговор
    аз имам идеи и предложения, а и нова визия за справяне и с тоя проблем. гласувайте за мен, и ше ви кажа как да го оправиТЕ! 😂
  • 13 гост

    3 6 Отговор
    Поредното пръцване в рейса,пардон и Боже,колко съм безпомощен.Давай все така Решетников,2ри мандат през крив макарон!
  • 14 гост

    3 4 Отговор

    До коментар #2 от "Реалист":

    Т.панар,научи се да пишеш първо!На Иракли никога не е имало къмпинг,а само пионерски лагер!А Смокиня се пише с О т.панар комунист.
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 файъра

    4 2 Отговор
    Ами....браво. Само това е достатъчно. Често има добри решения и това дърпа нервите на Тиквата. Но нали е Тиква...ще се ядосва, вместо да слуша по-умни от него!
  • 17 Драйвър

    4 5 Отговор
    Курнела е бясна,че я оставят без милиони за харчелък и е насъскала пудела си Радев да саботира работата на правителството!И това вето ще мине,защото желаещите да събираме тен на плажа сме повече от желаещите ДА СПЯТ И АКАТ НА НЕГО!
  • 18 Драйвър

    0 3 Отговор
    П.П. пропуснал съм думичката "няма" пред мине,но от текста се подразбира ,че товз съм имал в предвид;)
  • 19 дядо Йоцо

    2 2 Отговор

    До коментар #10 от "Абе болен мозък":

    Що не погледнеш снимки от турско робство и тогава ми говори. Има една с един смок предс бея. На колко годинки си момче ? Щом гледаш снимки значи си млад. Ако искаш мога да ти разказвам за крайбрежието при комунизма- дето не стана.
  • 20 Марат

    1 1 Отговор

    До коментар #11 от "Опа тролче":

    Да, след поредната оставка пред Царя. А знаеш ли какво пише за него в руските архиви ?
  • 21 Гмо

    3 2 Отговор
    Всеки един от управляващите през последните 30 години работи срещу държавата и гледа личната изгода ,другото са лаладжииски приказки на медиите за замазване на очите на хората.
  • 22 Baba

    4 6 Отговор
    Тоя сериозно бачка срещу БЪЛГАРИЯ.Нещо вече не го харесвам.гн Радев защо спъвате и убивате бъдещето.
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Стефан

    0 0 Отговор
    Да се наложи вето по-добре на платените "природозащитници", които пак създават излишен шум срещу нещо полезно.
  • 25 Мордекай

    0 0 Отговор
    Отхвърлиха го , този само спъва работата , много голям лобист ще дойде. Откакто Решетников го назначи , единствено ветото му се отдава , в другото е абсолютен немойко.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове