ФАКТИ.БГ

Радев наложи вето на промените в Закона за Черноморското крайбрежие

Държавният глава заявява, че не се противопоставя на опита да бъдат въведени правила, нормативи и стандарти

Публикувана: 24 Юни, 2019 18:33
25 КОМЕНТАРА | ВИДЯНА 1183
Радев наложи вето на промените в Закона за Черноморското крайбрежие
Снимка: БГНЕС
ШРИФТ ПЕЧАТ
Вашата оценка:
Оценка 3 от 2 гласа.

Президентът Румен Радев наложи вето върху два параграфа от Закона за изменение и допълнение на Закона за устройството на Черноморското крайбрежие, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

В мотивите си държавният глава заявява, че не се противопоставя на опита да бъдат въведени правила, нормативи и стандарти, както изрично повелява чл. 55 от Конституцията, прокламиращ основното право на здравословна и благоприятна околна среда.

Според президента обаче, режимът за „диво къмпингуване“ става по-рестриктивен, като се въвеждат значителни ограничения в сравнение с досегашния ред. Тази промяна е предложена между двете гласувания на законопроекта, без обществено обсъждане, което оставя без отговор редица въпроси.

Президентът подчертава, че ограниченията за „диво къмпингуване“ по Черноморието са вече в закона, а местата, където ще може да се къмпингува, не са определени. Не са определени и условията за ползване и престой в тези места, т.е. няма ги стандартите и нормативите, които са изрично предвидена в Конституцията гаранция за осъществяването на основното право на чиста околна среда.

Освен рестриктивни правила, с промените в закона се въвеждат и строги санкции за тяхното нарушаване. При липсата на яснота за капацитета на местата, разрешени за разполагане на палатки, кемпери или каравани, не може категорично да се твърди, че е намерена най-щадящата мярка за постигане на желания резултат - опазването и възпроизводството на околната среда. Налага се извод за несъразмерност между строгите санкции към гражданите и липсата на строгост към дължимата грижа от страна на държавата.


Пълен текст на Мотивите за връщане за ново обсъждане в Народното събрание на разпоредби от Закона за изменение и допълнение на Закона за устройството на Черноморското крайбрежие, приет от 44-то Народно събрание на 13 юни 2019 г.


М О Т И В И


за връщане за ново обсъждане в Народното събрание на разпоредби от Закона за изменение и допълнение на Закона за устройството на Черноморското крайбрежие,

приет от 44-то Народно събрание на 13 юни 2019 г.


Уважаеми народни представители,


С приетия Закон за изменение и допълнение на Закона за устройството на Черноморското крайбрежие (ЗИД ЗУЧК) се въвеждат изисквания за временно разполагане на палатки, кемпери или каравани (§ 2), както и административнонаказателна отговорност за тяхното нарушаване (§ 9).

Не се противопоставям на опита да бъдат въведени правила, нормативи и стандарти, както изрично повелява чл. 55 от Конституцията, който прокламира основното право на здравословна и благоприятна околна среда. Спазването на такива нормативи и стандарти е гаранция за опазването и възпроизводството на околната среда, поддържането и разнообразието на живата природа и разумното използване на природните богатства на страната ни съгласно чл.15 от Конституцията.

Регламентацията на досегашното „диво къмпингуване“ е в по-либерален режим, отворен към близостта до природата, който е трябвало да бъде уреден със Закона за туризма или други закони. Със ЗИД ЗУЧК режимът става по-рестриктивен, като се въвеждат значителни ограничения в сравнение с досегашния ред. Тази промяна е предложена между двете гласувания на законопроекта, без обществено обсъждане, което оставя без отговор редица въпроси. Какъв е броят на лицата, които ще бъдат засегнати от промените? Ако всички притежатели на каравани, кемпери, любители на палатки и др., отидат в съществуващите на категоризирани къмпинги по Крайбрежието, защото искат да летуват по този начин на българското море, ще има ли място за всички тях? Правени ли са проучвания и разчети за капацитета на категоризираните къмпинги? Без отговори на тези въпроси не може да се приеме, че новият рестриктивен режим е пропорционална мярка.

Освен рестриктивни правила, с § 9 от приетия закон се въвеждат и строги санкции за тяхното нарушаване. При липсата на яснота за капацитета на местата, разрешени за разполагане на палатки, кемпери или каравани, не може категорично да се твърди, че е намерена най-щадящата мярка за постигане на желания резултат - опазването и възпроизводството на околната среда. Налага се извод за несъразмерност между високите и строги санкции към гражданите и липсата на строгост към дължимата грижа от страна на държавата. Стандартите и нормативите все още не са установени, както повелява Конституцията (чл. 55), но високите глоби вече са разписани в закона.

Конституцията изисква от гражданите като тяхно основно задължение да пазят околната среда (чл. 55, изр. 2), но изисква и от държавата да се ангажира в осигуряването на опазването и възпроизводството на околната среда. Ограниченията за „диво къмпингуване“ по Черноморието са вече в закона, а местата, където ще може да се къмпингува, не са определени. Не са определени и условията за ползване и престой в тези места, т.е. няма ги стандартите и нормативите, като изрично предвидена в Конституцията гаранция за осъществяването на основното право на чиста околна среда.


Уважаеми народни представители,


По изложените мотиви упражнявам правото си по чл. 101, ал. 1 от Конституцията на Република България да върна за ново обсъждане § 2 и 9 от Закона за изменение и допълнение на Закона за устройството на Черноморското крайбрежие, приет от 44-то Народно събрание на 13 юни 2019 г.


РУМЕН РАДЕВ


ПРЕЗИДЕНТ НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ

България

Поставете оценка на статията:
Оценка 3 от 2 гласа.

Въвеждане на коментар към статията
Име :


Напишете кода от картинката
Визуална кептча
Коментар:
Коментари към статията
Реалист
1 Отговор
Щеше да е новина ако НЕ БЕШЕ НАЛОЖИЛ ВЕТО... Подлогата на решетников си заработва заплатата към бсп

Коментиран от #5


Оценка:
-22 +8

Реалист
2 Отговор
Герберастите бетонираха Смукиня, Градина и Иракли! Това бяха къмпинги на които изляха бетон последните 10 години!

Коментиран от #8, #14, #15, #23


Оценка:
-6 +20

СоцБоц
3 Отговор
Само така, сечено на кражбите на Тиквунь и крадливата шайка.

Оценка:
-6 +22

Щаер Манлихер
4 Отговор
Тоя социалист отново направи това, което си прави от самото начало. Просто, когато трябва да мине закон, приет в Народното събрание в придвижването му да се предвиждат и "радевките" . Това е времето за преодоляване на ветото.

Оценка:
-15 +7

5
Този коментар е премахнат от модератор
Реалист
6 Отговор

До коментар #5 от "Реалист":


Нещо по темата имаш ли да кажеш или само че си прост? Айде не се хаби и без това е ясно че си прост, хахахаха.... тролик-путина

Коментиран от #7


Оценка:
-9 +4

Реалист
7 Отговор

До коментар #6 от "Реалист":


да добавя, платен трол съм

Коментиран от #9


Оценка:
-4 +6

8
Този коментар е премахнат от модератор
Марат
9 Отговор

До коментар #7 от "Реалист":


Няма нужда да го добавяш. Всичките ви знаем. По стила ви познаваме. Молете се да не се налага да ви излавяме, защото и IP адресите ви знаем. И понеже сте ми умнички, сигурно знаете какво е правил Стамболов с руските подлоги.

Коментиран от #11


Оценка:
-9 +4

Абе болен мозък
10 Отговор

До коментар #8 от "Офицер от бялятя гвардия":


Я виж в раздел Любопитно има една тема за нашето черноморие по времето на комунизма. Разгледай снимките и пак ни обясни кой кое е осрал.

Коментиран от #19


Оценка:
-3 +5

Опа тролче
11 Отговор

До коментар #9 от "Марат":


А знаеш ли как е свършил Стамболов?

Коментиран от #20


Оценка:
-3 +4

кака курни
12 Отговор
аз имам идеи и предложения, а и нова визия за справяне и с тоя проблем. гласувайте за мен, и ше ви кажа как да го оправиТЕ! 😂

Оценка:
-0 +2

гост
13 Отговор
Поредното пръцване в рейса,пардон и Боже,колко съм безпомощен.Давай все така Решетников,2ри мандат през крив макарон!

Оценка:
-6 +3

гост
14 Отговор

До коментар #2 от "Реалист":


Т.панар,научи се да пишеш първо!На Иракли никога не е имало къмпинг,а само пионерски лагер!А Смокиня се пише с О т.панар комунист.

Оценка:
-4 +3

15
Този коментар е премахнат от модератор
файъра
16 Отговор
Ами....браво. Само това е достатъчно. Често има добри решения и това дърпа нервите на Тиквата. Но нали е Тиква...ще се ядосва, вместо да слуша по-умни от него!

Оценка:
-2 +4

Драйвър
17 Отговор
Курнела е бясна,че я оставят без милиони за харчелък и е насъскала пудела си Радев да саботира работата на правителството!И това вето ще мине,защото желаещите да събираме тен на плажа сме повече от желаещите ДА СПЯТ И АКАТ НА НЕГО!

Оценка:
-5 +4

Драйвър
18 Отговор
П.П. пропуснал съм думичката "няма" пред мине,но от текста се подразбира ,че товз съм имал в предвид;)

Оценка:
-3 +0

дядо Йоцо
19 Отговор

До коментар #10 от "Абе болен мозък":


Що не погледнеш снимки от турско робство и тогава ми говори. Има една с един смок предс бея. На колко годинки си момче ? Щом гледаш снимки значи си млад. Ако искаш мога да ти разказвам за крайбрежието при комунизма- дето не стана.

Оценка:
-2 +2

Марат
20 Отговор

До коментар #11 от "Опа тролче":


Да, след поредната оставка пред Царя. А знаеш ли какво пише за него в руските архиви ?

Оценка:
-1 +1

Гмо
21 Отговор
Всеки един от управляващите през последните 30 години работи срещу държавата и гледа личната изгода ,другото са лаладжииски приказки на медиите за замазване на очите на хората.

Оценка:
-2 +3

Baba
22 Отговор
Тоя сериозно бачка срещу БЪЛГАРИЯ.Нещо вече не го харесвам.гн Радев защо спъвате и убивате бъдещето.

Оценка:
-6 +4

23
Този коментар е премахнат от модератор
Стефан
24 Отговор
Да се наложи вето по-добре на платените "природозащитници", които пак създават излишен шум срещу нещо полезно.

Оценка:
-0 +0

Мордекай
25 Отговор
Отхвърлиха го , този само спъва работата , много голям лобист ще дойде. Откакто Решетников го назначи , единствено ветото му се отдава , в другото е абсолютен немойко.

Оценка:
-0 +0

ФАКТИ.БГ не толерира обидни коментари и спам. Некоректни коментари ще бъдат изтривани. Такива са тези, които съдържат нецензурни изрази, лични обиди и нападки, заплахи; нямат връзка с темата или са написани изцяло на език, различен от български.


Ловци на бисери
Елин Топузаков
Наставникът на Левски коментира предстоящия мач на "сините" със Славия
Левски е много опасен отбор като е разярен."

Още бисери
ТОП 5