Last news in Fakti

26 Юни, 2019 14:45 3 291 15

Регионалната комисия не зачете ветото на Радев за Бетономорието

  • бетономорие-
  • черноморие-
  • вето-
  • къмпингуване-
  • дюни

Прие повторно промените в Закона за устройство на Черноморското крайбрежие

Регионалната комисия не зачете ветото на Радев за Бетономорието - 1
Снимка: БГНЕС

Регионалната комисия прие повторно промените в Закона за устройство на Черноморското крайбрежие и с това преодоля президентското вето, предаде Агенция „Фокус“. „За“ повторното приемане на закона гласуваха 13 членове на комисията, „против“ – 6 и „въздържали се“ -0, с което ветото бе преодоляно. Законът бе приет на 13 юни 2019 г. от Народното събрание.

С приетите изменения се забрани разполагането на плажни принадлежности като палатки, чадъри, кърпи и шезлонги върху пясъчните дюни. При нарушение депутатите решиха да се налагат глоби в размер от 500 до 1000 лв. Приети бяха санкции и за паркиране или преминаване на автомобили през пясъчните образувания. Те ще бъдат от 1 000 до 3 000 лв., като може да се конфискува и имущество на стойност между 3 000 и 5 000 лв. Законът важи не само за плажните дюни, но и за тези в близост до крайбрежните зони.

Законът бе върнат за ново обсъждане от президента Румен Радев на 24 юни 2019 г. В мотивите си президентът заявява, че не се противопоставя на опита да бъдат въведени правила, нормативи и стандарти, както изрично повелява чл. 55 от Конституцията, прокламиращ основното право на здравословна и благоприятна околна среда. Според президента обаче, режимът за „диво къмпингуване“ става по-рестриктивен, като се въвеждат значителни ограничения в сравнение с досегашния ред.

След комисията ветото трябва да бъде разгледано и в пленарна зала. Съгласно Правилника за организацията и дейността на парламента Народното събрание приема повторно закона с мнозинство повече от половината от всички народни представители, което означава, че ветото е преодоляно. Ако върнатият закон не получи необходимото мнозинство и е оспорен по принцип, той подлежи на разглеждане по реда, предвиден за обсъждане и приемане на законопроекти.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ЪРП

    25 8 Отговор
    БРАВО НА ТОЗИ ПИЧ ОТ СНИМКАТА!!!!!!!
    УЙЙЙЙЙЙЙЙ ЗА ГЕРБЕРАСОПИТЕЦИТЕ НАГЛИ И КРАДЛИВИ!!!!!!

    Коментиран от #9, #15

  • 2 гост

    34 3 Отговор
    А значи не могат да конфискуват имущество на престъпници като алоизмамници, финансови измами, наркобосове, мутри и др, но за човек паркирал караваната на пясъка може да му я конфискуват. Ей това вече е наглост безмерна. Изходите за Турция и Гърция неслучайно се задръстват през ваканционния период, защото тук е рестрикция и смрад, вместо да се грижат на общинско ниво да предлагат достъп до плажове, те ги раздават на концесионери искащи по 25лв за сянка и шезлонг докато в Гърция ти е само срещу консумация на кафе, вода, безалкохолно и то на нормални цени.
  • 3 Димов

    39 2 Отговор
    Целта е постепенно да се ограничи до премахване свободното къмпингуване. От него, туристическата индустрия пропуска ползи. Никой няма право да се забавлява или да си отдъхва, без да си е платил за това, на някой дебеловрат мутраген. Законите трябваше да ни гарантират свободата, но вместо това, те ни поробват още повече.

    Коментиран от #4

  • 4 ЪРП

    29 7 Отговор

    До коментар #3 от "Димов":

    НЕ ВИЖДАМ ПО-ГОЛЯМА РОБИЯ ЗА БЪЛГАРИТЕ И КОЛОНИАЛНА БЪЛГАРИЯ ОТ ДИКТАТОРСТВОТО НА ГЕРБЕРАСОПИТЕЦИТЕ, ЧИЯТО ЕДИНСТВЕНА ЦЕЛ Е ДА ИЗСИЧАТ ОТ ДЕСЕТИЛЕТИЕ ,ВАРВАРСКИ И ДИВАШКИ БЪЛГАРСКИТЕ ГОРИ, ДА ГИ ПРОДАВАТ НА ТУРЦИЯ И ГЪРЦИЯ ; ДА ЗАЩИТАВАТ И ПОКРОВИТЕЛСТВАТ МЪСТИТИ СТРОИТЕЛНИ МУТРИ ДА УНИЩОЖАВАТ КРАЙБРЕЖИЕТО НА БЪЛГАРИЯ, НО ПЪК ЗА СМЕТКА НА ТОВА ЩЕ ИМ СЕ ОТБЛАГОДАРЯТ С ПО НЯКОЛКО ВИЛИЧКИ НА БРЕГА НА МОРЕТО .....А, ДА НЕ СПОМЕНАВАМЕ ГРАБЕЖИТЕ НА МИЛИАРДИ ЕВРО ОТ ЕВРОФОНДОВЕ И ПОДОБИЯ НА "МАГИСТРАЛКИ"!!!!!!!!!!........ТЕ СА ЧУМАТА НА БЪЛГАРИЯ
  • 5 Bubbles

    21 1 Отговор
    А строежите кога ще се забранят?
  • 6 Bubbles

    8 2 Отговор
    Апропо Маро каква е тая снимка?
    Не те ли е срам да сложиш тоя цинизъм за лице на статията?
  • 7 onq s konq

    11 10 Отговор
    Крайно време беше България да приеме съответен Европейски закон за "Дивото къмпингуване",който да разрешава престой на Каравани и Палатки САМО НА ОПРЕДЕЛЕНИ ЗА ЦЕЛТА МЕСТА,СЛЕД СЪОТВЕТНОТО ЗАПЛАЩАНЕ.И понеже тук "некои прости и наивни люде" мислят останалите за ОЩЕ ПО-прости и наивни и нагло спекулират с положението в Гърция,ще "ОСВЕТЛЯ"...положението в Южната ни съседка по въпроса:СТРОГО СЕ ЗАБРАНЯВА разполагане на Кемпери,Каравани и Палатки ИЗВЪН ОПРЕДЕЛЕНИТЕ ЗА ТОВА МЕСТА.Глобите започват от 150Евро на човек,за палене на огън- 1000евро.Това се следи от Полицията Денонощно.УСРЕДНЕНИ ЦЕНИ за къмпингуване на Определените места:4,5 ЕВРО на човек ДНЕВНО.Каравана-5,5 евро ДНЕВНО.И така:БЪЛГАРИЯ ИЛИ ГЪРЦИЯ - ИЗБЕРЕТЕ САМИ!

    Коментиран от #8, #11

  • 8 Госあ

    1 0 Отговор

    До коментар #7 от "onq s konq":

    Каланг братчед. Каланг на лазурния бряг. Това предпочитам. Това е баш Европа бе ! Или не е според теб. Такива закони има само при аборигените. А който иска да плува в 💩 💩 💩,нека ходи на обетованото кафяво море. Един познат каза че в Албания също е несравнимо. Та като омръзне Гърция, Албания също е оферта. За Тея които не искат да ходят на палатка на лазурния бряг
  • 9 СссереМ

    4 9 Отговор

    До коментар #1 от "ЪРП":

    Абе ти прочете ли статията, решетников иска и дюните да унищожи, русопитеците като тебе сега ще си вземат хотел и тогава ще почиват,само сте свикнали да серете по пясъка и да се подмивате в морето, ще ви научим на ред и дисциплина.
  • 10 Простосмъртен

    9 2 Отговор
    Е за какво ни е тогава президент,като никой не го бръсне за слива
  • 11 СЕДНИМИН АКУРА б

    5 3 Отговор

    До коментар #7 от "onq s konq":

    Ей конче, да ми ядеш бахура. Така било в Гърция. Иди виж бе. Или не мърдаш от Перник... В Гърция е пълно със свободно къмпингуващи. Ако не си опънеш палатката пред РПУ-то, няма проблем.
    Ай да ти е сладко!
  • 12 Калин

    5 5 Отговор
    Не може разни уж зелени хора да цапат и да безчинстват с това диво къмпингуване.
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 За бсп става

    4 3 Отговор
    Ще ги видите на бузлуджа .свине .след тях свинщина .искат да управляват след тях разруха глад .както винаги
  • 15 Браво другарю

    1 0 Отговор

    До коментар #1 от "ЪРП":

    Радев съм Дръж бузките отворени с двете ръце Няма се плашиш
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове