Last news in Fakti

29 Август, 2019 10:30 2 501 10

Искат вдигане на тавана за плащания в брой

  • кешови разплащания-
  • сива икономика

Според Асоциацията на индустриалния капитал обаче е по-добре таванът на плащанията в брой да бъде намален

Искат вдигане на тавана за плащания в брой - 1
Снимката е илюстративна

Да бъде увеличен таванът на разплащанията в брой у нас. Това предлагат икономисти с аргумента, че по-ниския праг не ограничава сивата икономика. В момента таванът на кешовите разплащания е 10 хиляди лева. Според Експертния клуб за икономика и политика той трябва да се увеличи на 20 хиляди.

Бизнесът, в лицето на Асоциацията на индустриалния капитал, обаче не подкрепя това и предлага таванът на плащанията в брой да се намали на 5 хиляди лева, за да "изсветлее" още икономиката. Последните анализи сочат, че делът на сивата икономика у нас е около 20 на сто. През последните години има трайна тенденция към намаляването му.

Борислав Борисов търси нов семеен автомобил и казва, че независимо колко ще плати за него, ще му е по-недуобно да носи пари в брой и да се разплаща на ръка. „Да мине всичко през банката, да си плати човек с карта – да се вижда абсолютно всичко”, обясни той пред бТВ.

Според търговците на коли сегашният таван на разплащанията е адекватен за пазара и доходите у нас и не трябва да се променя. Признават обаче, че ограничението носи неудобства, особено при сделки с по-скъпи коли, които клиентите харесват през уикенда или по празници.

„Идват хората, искат да си купят автомобил от провинцията, искат да се разплатим и аз, ако нямам право да получа 10 хиляди лева кеш и да им пусна касова бележка, няма как да извършим сделката”, казва Любомир Доросиев от Асоциацията на вносителите на автомобили.

Според икономисти, заради подобни спънки пред бизнеса трябва да има по-висок таван за кешовите разплащания. Анализите им сочат още, че страните, в които има по-сериозни ограничения за плащанията в брой не могат да се похвалят с нисък дял на сива икономика.

„Има страни, в които ограниченията в плащанията в брой не съществуват, като Германия, Австрия и Холандия, но там размерът на сивата икономика е много малък”, казва Георги Вулджев, експерт от Клуба по икономика и политика.

Според Асоциацията на индустриалния капитал обаче е по-добре таванът на плащанията в брой да бъде намален: „При един праг от около 5 хиляди лева това ще принуди още повече търговци да извършват безкасови плащания, което ще намали броя на печалбите, които се укриват от някои от търговските обекти”, обяснява Росица Стелянова от асоциацията.

Сред успешните мерки за борба със сивата икономика експертите сочат още и намаляване на данъчно осигурителната тежест.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 4 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ;;;;;

    17 0 Отговор
    Банките нещо май са огладнели

    Коментиран от #7

  • 2 Ха ха ха лакомии

    9 4 Отговор
    Явно управляващите след като узакониха партийния рекет като дарения от бизнеса, сега искат и под масате безотчетни! Но 10хил. са смешна сума, нека да са 20хилки! Ще им преседне на тези гербаджииски лакомии! Ще им е за последно!
  • 3 Безсрамници

    13 1 Отговор
    Целта е банките да дерат още повече с такси превод

    Коментиран от #6

  • 4 Мартин

    2 7 Отговор
    Тази асоциация малко лъже, очевидно има скрита игра. Има няколко страни в Европа с лимит от 1000 евро, има и 1 с 500 евро лимит. Ние като най-заможните искаме лимит 10 000 евро, аре бегайте от тука утайки.
  • 5 Да се закрият тия банки

    15 1 Отговор
    Всичко се прави с цел банките в БГ да лапат повече пари, това е истината, в парламента има страшни лобисти на хранилка от банките!
  • 6 Хаджи хаджи Българин

    12 0 Отговор

    До коментар #3 от "Безсрамници":

    100% истина! В КАТ при регистрация ти дават сметка за 5 лв, а такса превод 3,50! Да уточня! При възобновяване на спрян от движение автомобил!
  • 7 Бизнес банк

    1 2 Отговор

    До коментар #1 от ";;;;;":

    Приятелю, банките никога не са се нахранили, поради простата причина, че произвеждат банков продукт, а не хляб и стоки от първа необходимост. Нали се сещаш, че цената на пшеницата няма общо с цените на банковите услуги и съответните такси. Ития деца хранят.
  • 8 123

    1 5 Отговор
    Ко речи? Имотикони от Експортният клип за икономика и политикономика казали, че много ще се изсветли икономиката ако се вдигне прага на 20 000. И основният аргумент идва от асоциацията на вносителите на автомобили - да не се бърка с вносителите на нови автомобили. Първата асоциация са джамбазите, които лъжат и мажат от Горубляне до Дупница и продават коли на 10 години и на по 100 000 км - нов внос, неупотребявани - сядаш и караш. Та тези търговци им е голям проблем, че не могат да си продават боклуците над 10 000 лева в брой, защото таралясниците им са основно в този сегмент между 10 и 15 000. Като минат по банка трябва да плати ДДС, печалба, осигуровки на служители и т.н. Освен това, нали се сещате уикенда кой се разхожда да купува коли с по 20 000 лева в брой в джоба - такива, които не са им плащали данъците и се осигуряват на МРЗ. Трябва спешно да се намалят още таваните - да не е 1000 лева, ама поне на 5000 лева, както е в повечето европейски държави. Така ще им ударят и най-масовия сегмет - каруците между 5000 и 10000 лева, които сега продават само под масата.
  • 9 Bubbles

    1 6 Отговор
    Естествено че е по-добре тавана да се намали, така ще се ограничат още възможностите за големи измами.
  • 10 мечо

    1 1 Отговор
    вдигаите всичко то ниама пари вече за ништо и за хлиап и за вода,простаци мрасни украдухте даржажата неви ли е срам малко,чавета какво ште едат,после зашто има престапнос и кражби-направихте го така че да отида да крада да ме застрелиат ниакада по казаните или да лежа вав затвора
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове