Last news in Fakti

19 Март, 2020 13:56 2 594 13

Икономист: Подобна пандемия няма как да остави България незасегната

  • коронавирус-
  • икономика-
  • щети-
  • калоян стайков

''Предложенията на правителството все още са на ниво обсъждане'', отбеляза икономистът Калоян Стайков

Икономист: Подобна пандемия няма как да остави България незасегната - 1
Снимка: БГНЕС

''Подобна пандемия няма как да остави България незасегната, тъй като дори и ако се абстрахираме от забранителните мерки за заведения и ресторанти и т.н., все пак България има много отворена икономика и тя е интегрирана към световни вериги на предлагането и дори само по тази линия да се фокусираме, щеще да има ефект. Но към това добавяме страха за пътуването, рисковете за туристическия сезон. Всичко това е нормално да доведе до рискове за икономиката и бюджета'', това заяви икономистът от Института за пазарна икономика Калоян Стайков в предаването ''Честно казано с Люба Кулезич'' по ТВ Евроком.

"За първи път в Европа всичко е много интегрирано. Не само финансови потоци, икономическа дейност, пътувания и т.н., но в момента имаме много по-децентрализирани икономически отношения. Един продукт, който се произвежда в Германия или във Франция, неговите компоненти идват в много други страни и цялата тази интегрирана икономическа връзка за първи път е толкова силна'', отбеляза Стайков.

''Предложенията на правителството все още са на ниво обсъждане. Това, което е минало на гласуване в парламента е вече закон, но то е доста оскъдно откъм икономически мерки. Това, което правителството обсъжда в момента са икономическите мерки, което ние не сме видели и са в две посоки. Едната е осигуряване на частично финансиране от държавата за работодателите до 60%, като останалите 40% трябва да се осигурят от работодателя. Тази мярка е, за да се запазят работните места'', заяви още икономистът.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 2 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 оня с коня

    7 0 Отговор
    Това което казва въпросният Икономист И АЗ мога да го кажа,то несравнимо по КАРТИННО,ЕФЕКТНО И най-важното - ОБОСНОВАНО!Да,ама нито Кулезич ще ме покани,нито пък аз ще отида щото не мога да а Дишам:)
  • 2 🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇧🇬

    3 1 Отговор
    Генерал Мутафчийски Генерален секретар на Централния комитет на Българската Комунистическа партия и Председател на Държавния съвет на Република България.
  • 3 🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇧🇬

    12 2 Отговор
    Впечатлен съм , Бойко отново вкара България в поредната криза
  • 4 Цветанов

    10 0 Отговор
    Тези от ИПИ са меко казано противни. Добро утро Калоянчо, че ни каза, че България е отворена икономика и че ще бъде засегната, ние това не го знаем.
  • 5 Радо

    7 0 Отговор
    Тоя икономист направо каза на магарето: "Чуш!!".
  • 6 Софиянец

    9 0 Отговор
    Боже какви икономисти сме имали, светила :) който има акъл затваря а който има много акъл преструктурира. Всичко останало е губене на време и пари, светът не е същия!
  • 7 Ввв

    5 0 Отговор
    Капитан Очевиден....пази Боже от такива
  • 8 НЕ ТРЯБВА

    4 0 Отговор
    да се дава думата на икономисти, социолози и пр. ако са под 60 години и нямат 30 год. стаж по специалността. Ми те не могат да кажат нищо смислено и това продължава десетилетия. Ако има икономически въпроси да отговаря примерно Професор Христина Вучева. Другото е досада.
  • 9 Кой68

    3 0 Отговор
    Тоя откри топлата водъ.......
  • 10 Аве Адолф Хайллл

    2 0 Отговор
    Я , колко дълбоко прозрение за откриване на топлата вода е получило това икономистче , я стига дрънкане по разни студийца за собствена самореклама , че вече не се търпите .....
  • 11 ДОКО

    0 0 Отговор
    АМИ ИМА И ОСТРОВ НА СПОКОЙСТВИЕТО..КАЗВА СЕ БАНКЯ..ТАМ ПРИЛЕПИ НЕМА И ВИРУСИ НЕ ВИРЕЯТ ТАМ БАТКО ДЕМОКРАЦИЯТА МОРИ СИЧКО..
  • 12 Иванов

    0 0 Отговор
    Айде стига от разбирачи икономисти ........
  • 13 ДедоДъррр

    0 0 Отговор
    Кради бе! Сега ти е паднало - лешояди на мърша се сбират!