Last news in Fakti

26 Октомври, 2020 20:13 2 292 17

Станчев: С този бюджет догодина ни чака вдигане на преките данъци

  • красен станчев-
  • пандемия-
  • бюджет 2021

Ситуацията започва да прилича на дълговата спирала на НРБ през 80-те, коментира икономистът

Станчев: С този бюджет догодина ни чака вдигане на преките данъци - 1
Кадър бТВ

Проектобюджетът за 2021 г. и плановете за следващите няколко години се базират на „натаманяване“ и в крайна сметка може да доведат до сериозни последици като вдигане на преките данъци, отпадане на социални инициативи на властта и усложняване на ситуацията с дълга. Това коментира в студиото на „Лице в лице“ по бТВ икономистът Красен Станчев.

По думите му, на фона на 500 млн. лв. загуби за икономиката от карантината от началото на годината до момента и 6-7% спад на БВП в резултат на пандемията, се прави опит „да излязат сметките с дълга“, като се залага много нисък спад за 2020 г. от едва 3% и много висок ръст догодина, който не може да бъде обяснен от никой експерт.

„Бюджетът не е и социален, даже. В края на следващата година вероятно ще се наложи нова врътка с планирането на следващия бюджет – на хартия да се увеличат, например, преките данъци да излязат сметките, защото иначе дългът няма да се обслужва. Няма друг начин да убедите кредиторите, че България ще може да си изплаща заемите, защото тези сметки, които сега са направени, не са верни. Следователно, на хартия ще се вдигнат данъците, което ще доведе до по-малка събираемост на данъците и това, което е обещано на пенсионери и на хора с деца, няма да бъде дадено“, коментира Станчев.

Той не смята, че бюджетът е и антикризисен: „Защо са необходими самолети сега – как това помага за кризата?“. Според експерта трябва да има повече стимули за активната част от населението и особено за заетите в частния сектор.

„Ситуацията много прилича на ситуацията от 80-те години, когато България влиза в най-дълбоката си дългова криза“, отбеляза Красен Станчев. Той подчерта, че сегашният лихвен процент не отразява реалния риск и България ще бъде следена през цялото време. Икономистът предупреди, че в момента, в който ЕС спря „да прави заслон с трансферите“ на България, лихвените проценти ще тръгнат нагоре.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 11 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Хахаха

    10 27 Отговор
    ЛГБТИ боклук се изказа ...
    ние сме с 20 % дълг спрямо БВП.
    Франция, Италия, Испания, Гърция са с по 100 и кусур %
    Германия, Австрия, Нидерландия са с по 40 до 60 %.
    Като гредам там направо има канибали ...
    Тъпанар

    Коментиран от #5, #6

  • 2 РЪМПЕЗИ

    21 4 Отговор
    ЧАКАМ БАРЦЕЛОНСКИ ДА НИ ОСВЕТЛИ ЗА ПАРИТЕ И КЮЛЧЕТАТА ЗЛАТО В ЧЕКМЕДЖЕТО...ВИЕ НЕ РАЗБРАХТЕ ЛИ, ЧЕ ЗА ХОРАТА В СТРАНАТА ТОВА Е НАЙ-ВАЖНОТО...
  • 3 Врачка

    21 6 Отговор
    В следващите 50 год.заплатите ще бъдат замразени,данъците ще се актуализират всяка година.Ще се отрежат до кокал социалните бюджетни средства.За пенсии и дума да не става.Който има мазнинки ще оцелее който няма....Амин.

    Коментиран от #15

  • 4 Лален

    13 6 Отговор
    И с тоя, и с друг бюджет ви чака яка тояга и бензин с масло. Само че тоя път няма да ви го организира хамериканското посолство . Бог с нас! Всеки евроатлантик ще получи каквото заслужава.

    Коментиран от #17

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Четник

    15 2 Отговор

    До коментар #1 от "Хахаха":

    Глей сега,и ние ще емитираме вътрешен дълг без проблеми.Но той ще е за “Такса спокойствие” за следващите 16 броя Ф16 бл71,плюс няколко надуваеми лодки Made in USA.
  • 7 Последния Софиянец

    14 2 Отговор
    Трае си народа наш.Има пет вековен стаж.
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Бай Курти

    6 6 Отговор
    Корнито да му мисли.Нали
    иска да управлява .Гумен Гечев ще е на ход.Всичко в цветя и рози.
  • 12 Мутрите вън!

    8 3 Отговор
    Няма такава държава!
  • 13 Гошо

    0 2 Отговор
    Публикувано във факти.бг: и това, което е обещано на пенсионери и на хора с деца, няма да бъде дадено“
    Хе хеее
  • 14 Няма такъв заспал народ

    4 1 Отговор
    Това на нищо не прилича, явно на всички ни харесва така гладни жадни боси голи и без една стотинка, като ромите. Може ли всички да сме толкова заспали прости и страхливи.работата се върши за един ден, спира ме работа излизаме измитаме всички и чак след това се прави нещо ново и кадърно. Толкова ли на никой не му пука за деца възрастни и пенсионери, за бъдещето, това е извращение, всички ли се превъенахме в без чувствени изроди, дори и на никого не му пука за себе си това е престъпление.
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Дебелия от ВМРО

    1 0 Отговор
    Купува ли купува железа. Като сте прости БГ цигани да ме се връзване на акъла на ви бюджет слънце тип НРБ - Бай Тошо
  • 17 Онзи

    2 0 Отговор

    До коментар #4 от "Лален":

    Ленин, по-полека, ще получиш инфаркт..
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове