4 Декември, 2020 16:50 3 913 31

Христо Иванов: Обидна подигравка! Борисов и Гешев се подсигуряват взаимно

  • христо иванов-
  • демократична българия-
  • бойко борисов-
  • иван гешев

Съпредседателят на "Демократична България" коментира предложението на ГЕРБ и "Обединени патриоти" да има специален прокурор, който да може да разследва главния прокурор, което да стане с промени в Наказателно-процесуалния кодекс и Закона за съдебната власт

Христо Иванов: Обидна подигравка! Борисов и Гешев се подсигуряват взаимно - 1
Снимка: БГНЕС

"Това, което се предлага, не съответства нито на препоръките на Венецианската комисия, нито на елементарния здрав разум. Това е поредната обидна подигравка с гражданите, които протестираха и очакват някаква съдебна реформа в България". Това каза пред БНР съпредседателят на „Демократична България” Христо Иванов, бивш министър на правосъдието, във връзка с предложението на ГЕРБ и "Обединени патриоти" да има специален прокурор, който да може да разследва главния прокурор, което да стане с промени в Наказателно-процесуалния кодекс и Закона за съдебната власт, които управляващите внесоха в деловодството на парламента. Прокурорът, разследващ главния, да е с мандат от 7 години и да се избира от Пленума на Висшия съдебен съвет (ВСС) с обикновено мнозинство.

Иванов обясни, че Венецианската комисия изрично казва, че трябва да става дума за механизъм за разследване, който да бъде изцяло независим от главния прокурор.

"Това изисква механизъм за избиране и лансиране на въпросния разследващ прокурор, който да бъде извън възможността на главния прокурор да влияе на процеса по номинация. Второ - изисква, когато главният прокурор бъде подложен на разследване за престъпление, той трябва да бъде отстраняван от длъжност, поне до изясняване на това нещо, иначе ще може да влияе", отбеляза Иванов.

По думите на бившия правосъден министър предложеният от управляващите механизъм е изцяло затворен във ВСС по начин, по който прокурорите ще могат да предлагат само по един кандидат, защото 6-има са повече от половината от Прокурорската колегия:

"Този ВСС е доминиран от главния прокурор, това многократно се е доказвало. ... Изведнъж ние от него очакваме да избере някой, който да разследва главния прокурор".

Той посочи, че избраният прокурор, колкото и дълъг да е мандатът му, ще трябва да се върне обратно в прокуратурата и ще бъде подчинен йерархично на главния прокурор, който и да е той:

"Не става дума за конкретни персони, структурно е проблемът. Не може човек, който е йерархично подчинен, да разследва някой, който стои над него в йерархията".

Според Иванов в това предложение на ГЕРБ и "Обединените патриоти" се прави сега, защото главният прокурор Иван Гешев прави услуга на премиера Бойко Борисов, като "затъква под килима проблемите със снимките", а Борисов трябва да му осигури законодателни действия, с които темата за търсене на отговорност на Гешев да бъде приключена.

"Гешев извърши няколко действия, които много бързо могат да станат обект на разследване, ако се появи механизъм за разследване срещу главния прокурор", категоричен беше съпредседателят на „Демократична България”. Той даде примери кои действия на Иван Гешев има предвид.

"Той разпореди или допусна да бъдат публикувани материали, изготвени с помощта на СРС, извън процесуалната употреба, за която са създадени. Второто нещо - записите от премиерската вила, в които Борисов описва тяхната оперативка, потенциално говорят за много тежко нарушение на разделение на властите и използване на правомощията на прокуратурата в контекста на политическа кампания - за удряне на различни лица и спасяване на Борисов от проблемите, които той тогава имаше с Елена Йончева".

Бившият министър на правосъдието прогнозира, че управляващите ще бързат да прокарат тези изменения преди изборите, за да обявят, че темата с разследването на главния прокурор е приключена.

Той подчерта, че „Демократична България” ще работи в следващият парламент да има реален механизъм за разследване на главния прокурор, както и настоящият - Иван Гешев - да бъде освободен, заедно със сегашния състав на ВСС, защото са доказали своята "абсолютна непригодност".


Поставете оценка:
Оценка 4.8 от 38 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ангелинка

    16 61 Отговор
    Борисов и Гешев намалиха престъпленията в България с 90% !

    Коментиран от #3, #7

  • 2 Последния Софиянец

    38 5 Отговор
    Докато има беззаконие в България , който и да управлява все ще краде.Прокуратурата е най важна.

    Коментиран от #6

  • 3 Последния Софиянец

    37 6 Отговор

    До коментар #1 от "Ангелинка":

    Да само двамата крадат
  • 4 Милиционер

    29 7 Отговор
    Милиционерите се поддържат. Като свински черва са.
  • 5 Гешев

    28 7 Отговор
    кога ще разследваш шкафчетата и ПКП записите?
  • 6 БИБИКЯН

    5 9 Отговор

    До коментар #2 от "Последния Софиянец":

    Софе авера ти ще влезе ли в НС май само мечти
  • 7 четири лапи

    7 4 Отговор

    До коментар #1 от "Ангелинка":

    Ами така е , останаха само техните. Останалите не правят нарушения.
  • 8 Ама те

    23 4 Отговор
    всички прокурори пръцкат в едно гърне. Трябва независим прокурор от ЕК.
  • 9 Докога

    14 6 Отговор
    ще ги търпим ?
  • 10 ГЛ КАСКЕТ

    21 9 Отговор
    ГЕШЕВ Е ПОЗОР!
    БОРИСОВ - ОСТАВКА , СЪД , ЗАТВОР!

    МУТРИ ВЪН!
  • 11 Наблюдател

    13 7 Отговор
    Поредната имитация пробутва дуото Борисов-Гешев!
  • 12 Гост

    6 4 Отговор
    гешо 2, ще е на заплата от шкафа и протестиращите ще искат 3 оставки. Това ще е резултата
  • 13 Justice

    11 5 Отговор
    Не Главният прокурор е Проблемът а...Комуняго-Соросоидният СЪД!
    Като видите ПАЛАТИТЕ и имотното състояние на... СЪДИИТЕ- МУЛТИМИЛИОНЕРИ и.."СПРАВЕДЛИВИТЕ" РЕШЕНИЯ на тази КОРУМПИРАНА СЕКТА, сами ще се досетите кога ще има ОСЪДЕН ОЛИГАРХ и ВИСОКОПОСТАВЕН ПОЛИТИК!
    Цялата Комуняго-Соросоидна и Г-ей СЪДЕБНА МАФИЯ....ВЪТРЕ, ...У ДРЪНГОЛНИКА

    Коментиран от #17

  • 14 ПАК ЩЕ ПРОТЕСТИТИРА

    9 0 Отговор
    Христо да се припомни и да пита Атанасов дали не подслушваха в домът му На.Филчев и не само него.То и други хора са слушали.Все пак има живи хора а пък и в архивите все нещо ще се намери.
  • 15 ЦЪЦЪЦЪ

    10 4 Отговор
    Мачкай Ицооо!!! Свинете разбират само от дебелия край! Както си поставят свой човек за главен, така ще си поставят свой и за контролиращ го!
  • 16 ke da

    5 4 Отговор
    ПЕЕВСКИТЕ ТРОЛОВЕ С 300-та НА СТАТИЯТА НА ХРИСТО! БРЕЙ ДАВА БОНУСИ ЛОЙТА ЯВНО!!!
  • 17 ИСТИНАТА

    3 5 Отговор

    До коментар #13 от "Justice":

    СОРОСОИДНАТА ДЪВКА НЕ ХВАЩА ДЕКИШ ВЕЧЕ - СОРИ! ХРИСТО ПРЕМИЕР И ПЕЕВСКИ И КОМУНИСТИЧЕСКИТЕ МЕТАСТАЗИ НА ОБЩЕСТВОТО НИ ЩЕ СЕКНАТ КАТО ЛЕТЕН ДЪЖД! АКО ИЗТРИХТЕ ФАКТИ, А ВИ ОСЪДИХ!
  • 18 миролюб тиквоеб

    9 3 Отговор
    това не е нещо ново Иванов, така действат мутрите и мафията.
  • 19 Утре,14.00.ч. ЗАЕДНО на ПРОТЕСТ

    7 2 Отговор
    Пред Министерски съвет! ОСТАВКА веднага
    на Бойко Борисов и Гешев !За 150-ти ден !!!
    Хайде да видим има ли българи ?!
  • 20 Христо !

    2 2 Отговор
    Утре да си на площада !
    Стига констатации и думи !...
  • 21 Петър

    5 3 Отговор
    Христо Иванов понеже е юрист си мисли, че много ги разбира нещата в съдебната система, ама е много далече от истината!
  • 22 Гери

    0 2 Отговор
    Спрете да му тиражирате глупостите на тоя измекяр
  • 23 Валери

    1 2 Отговор
    Христо Иванов е доказан некадърник и марионетка на олигарха Иво Прокопиев.
  • 24 Мишок

    0 0 Отговор
    Страшни напъни от Иванов - ма то на думи и баба знае
  • 25 Гост

    1 0 Отговор
    То и на теб ти липсва елементарен здрав разум и си мислиш, че сме длъжни да те търпим! Да, ама не!
  • 26 Диди

    0 0 Отговор
    А ИВанов го е яд, че разлика от Борисов и Гешев, е безгласна буква и от него нищо не зависи. Той може да е директор само на водопад и тва е.
  • 27 Петър

    1 1 Отговор
    Христо Иванов на изборите ще разбере, че да говори каквото му падне по всяка тема не носи гласове.
  • 28 Ники

    0 0 Отговор
    Абе Ицо ти слабоумен ли си какъв си? Естествено, че се крепят, ти сега откриваш топлата вода
  • 29 Тервел

    1 0 Отговор
    Подигравка е, че проваленият политик Христо Иванов напира в политиката на България.
  • 30 Мартин

    1 0 Отговор
    Така както Борисов и Гешев се подсигуряват взаимно, и други двама - олигарха Иво Прокопиев и Христо Иванов се подсигуряват медийно и политически, за да изпълнят своите лични цели!
  • 31 Тони

    0 0 Отговор
    Иванов така реагира все едно не знае… То това е публична тайна от години
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове