Last news in Fakti

9 Декември, 2020 07:19 22 338 45

Доц. Светослав Малинов: Тежко ни, ако управляващите са си направили тънката сметка за изборите

  • доц. светослав малинов-
  • светослав малинов-
  • избори-
  • парламентарни избори

Политологът не е оптимист, ако се стигне до провеждане на парламентарни избори без никакви специални нови процедури, облекчаващи гласуването

Доц. Светослав Малинов: Тежко ни, ако управляващите са си направили тънката сметка за изборите - 1
Снимка: БГНЕС

Тежко ни, ако управляващите са си направили тънката сметка, че слабото гласуване ще им осигури още един мандат. Това каза за обзорното предаване „Това е България“ на Радио „Фокус“ ръководителят на катедрата по политология на Софийския университет „Свети Климент Охридски“ и бивш евродепутат доц. Светослав Малинов.

Осигуряването на масово гласуване трябва да е приоритет, за да не се нарушат правата на гражданите, подчерта той.

„Освен ако управляващите не са си направили някаква тънка сметка, че ако не направят нищо, гласуването ще бъде ниско и тяхната изборна машина и дисциплина по места ще им донесе успех. Ако те са си направили такава сметка – тежко ни. Ако се стигне до провеждане на парламентарни избори без никакви специални нови процедури, облекчаващи гласуването, тежко ни. Това ще бъдат тежки, непредставителни избори, които ще създадат сериозно напрежение и няма да решат нищо. Идеята на всички е, че изборите решават проблемите при демокрацията, че след тях нещата се подреждат и успокояват“, каза той.

Тези, които са искали предсрочни избори, трябва да са доволни, че датата за парламентарни избори е именно 28 март – първата възможна, коментира още Малинов.

Според него предизборната кампания ще е различна и до някъде непълноценна. Акцентът ще падне върху медиите и социалните мрежи, предположи доц. Светослав Малинов.

Рекордно ниска активност и крайно непредставителни парламентарни избори ни очакват, ако не се вземат предварителни мерки, които да пощадят избирателите, коментира още Малинов.

Твърде вероятно е на 28 март, предвид COVID-19, физически присъстващите хора, които да гласуват в единствения възможен ден, да са твърде малко. Малинов даде няколко варианта за провеждане на изборите при настоящата ситуация.

„Първият вариант е гласуване по пощата. Това става с предварително подготвена документация и плик. Гласува се на конкретно място, където може да се провери дали човекът съществува в избирателните списъци. Просто вместо урна има пощенска кутия, която е отворена две-три седмици по-рано. Възможно е да се направят и постоянно действащи избирателни секции в рамките на дни и на седмици, за да не се струпва всичко в един ден. Не мисля, че е толкова абсурдно да се направят и избирателни секции на открито. Това го има в световната практика. Трябва да си дадем сметка, че трябва да облекчим желаещите да гласуват граждани в условия на пандемия“, коментира той.

Доц. Светослав Малинов отбеляза, че в момента действия в тази насока не се наблюдават.

Според изборното ни законодателство, обаче, гласуване по пощата не е предвидено. А експерти твърдят, че за да се достигне до това, е необходима активна регистрация на българските граждани, имащи право на глас.

Призиви за активна регистрация на избирателите има от години, но никоя от досега управлявалите политически партии не е посмяла да го направи.


Поставете оценка:
Оценка 4.5 от 77 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    112 25 Отговор
    герб теглиха милиарди заеми който ще потънат в нечии джоб а и за купуване на цигански гласове за изборите ооооооож

    Коментиран от #6

  • 2 Дельо Хайдутин

    106 15 Отговор
    Ромите не ги е страх от коронавирус.На Боко му стигат.
  • 3 Последния Софиянец

    76 15 Отговор
    Ако изборите променяха нещо,щяха да ги забранят.Да видим!
  • 4 сигурно

    106 18 Отговор
    Ако мафиотската сган пак спечели ,милион млади ще избягат !
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Гроб...

    70 16 Отговор
    са се подготвили и циганските барони са под строй! За справка акциите на КПКоНпи и отнемането на имущество от последнитр седмици. Да добавим и факта, че ще изпуснат всичко отново умишлено с цел психоза, страх и ниска избирателна активност и се получава новото правителство ГроП -ДиеПесе!!! Затвор за вас!!!
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 мислещ

    42 18 Отговор
    Че то още ли някой си прави илюзиите за някаква промяна на избори? Сега и машините от Доминион като дойдат, окончателно няма смисъл да се гласува.
    Не поискахте да свалите тиквата от власт лятото, а ходихте на хипарски паради; сега се надявайте на "избори". Видяхме и в щатско колко добре им се получи.
  • 13 Зайко Байко многознайко

    56 17 Отговор
    Гарван гарвану око не вади. Държавата ни е малка и всичко за всички се знае. ДС срещу ВКР , там е заровено кучето. Корона, ВИС, СИК, 777, Аполо и Болкан, ТИМ. Вътрешно партийните борби между клановете на БКП, доведоха държавата ни до това състояние. Първо народа целенасочено беше обезоръжаван, след това гражданското общество беше унищожено в зародиш, благодарение на Зелю Зелката, Филип Димитров и Драгалевския натурален индо-европеец. Последствията са съсипване на образователната система преиначаване на историческата истина, разграбване на пенсионния и здравния фондове. Съсипване на печелившите отрасли в промишленоста ,особено в енергетиката, спомнете си Козлодуй 1,2,3 енергоблокове. "Мариците" продадени на безценица а сега, когато световният енергиен концепт се промени се оказа, че трябва ние а не собствениците да плащат т.н. такса вредни емисии. За коя поредна година ни лъжат, че още малко и влизаме в Шенген, но всъщност си не влачат, като шарани на дънна въдица. Заболява ме мозъка, като си помисля за пропуснатите шансове, благодарение на нашите " умни" управляващи. 2009 , обещанието ма ГЕПИ ( герб ) , беше , че първо ще се заемат с Доган , но излъгаха , както лъжат и сега! Мерзавски ибрици безродни. Единственито успокоение на нас , които скачахме като маймуни по площадите е следната поговорка : " Ковчегът няма джобове"

    Коментиран от #26

  • 14 БСП за България и Радев

    27 44 Отговор
    Доц. Малинов, благодаря че се появихте по медиите и направихте мощна заявка за участие в бъдещето управление на България водено от генерал Румен Радев. Ще се измисли достоен пост за бележит българин като Вас
  • 15 Костовист

    17 14 Отговор
    Некой верва ли му?
    Повечече от ясно е че над 60% искат избори, а тоя сега се зегрижил с коли да карат избирателите. Май нещо не е разбрал драгалевския мен тор.
  • 16 Помни

    54 19 Отговор
    Никога повече ГЕРП !!!

    Коментиран от #20

  • 17 ДО ЖИВОТНИ

    26 27 Отговор
    ПРИСЪДИ ЗА РУСКИТЕ ШПИОНИ!
  • 18 Шопо

    43 14 Отговор
    Какво гласуване ,бе ! ГЕРБ вадят един милион умрели ,пускат ги в урните, чиновниците им гласуват за тях и накрая ЯДЯЩИТЕ кюфтета и ПЛУЧАВАЩИ по 30 лева СОЦИАЛНОСЛАБИ
  • 19 Мара

    26 42 Отговор
    Осъзнавате че пак ГЕРБ ще спечели избприте и започнаха с оправданията за ниска избирателна активност и непредставителност на изборите.А КОВИД19 намали много електората на БСП и ще продължи да го намалява до 28 март.
  • 20 НИКОГА

    29 45 Отговор

    До коментар #16 от "Помни":

    НИКОГА ПО-ВЕЧЕ НА ВЛАСТ ПРЕСТЪПНАТА БОЛШЕВИШКА ХУНТА БКП-БСП. ПАРТИЯ С КРИМИНАЛНА БИОГРАФИЯ НА ПРЕВРАТАДЖИИ, УБИЙЦИ, КРАДЦИ И ЛИЦЕМЕРИ...

    Коментиран от #21, #23, #34, #41

  • 21 гербави

    37 10 Отговор

    До коментар #20 от "НИКОГА":

    да де , точно затова човека написа НИКОГА ПОВЕЧЕ НАСЛЕДНИЦИТЕ НА БКП - ГЕРП. Ти следиш ли политиката въобще или просто си говориш глупости? повече от половината в герп са тъмно червени или някви ченгенца от ДС!

    Коментиран от #24, #27

  • 22 КОЛКО СА 80

    21 25 Отговор
    ОТ КОМУНИСТИЧЕСКИ ДОЦ. ПОЛИТОЛОГ "ЗАГРИЖЕН" ЗА НАРОДА, АКЪЛ НЕ ИСКАМЕ. ВЕЧНО "ЗАГРИЖИЛИТЕ СЕ" МАНИПУЛАТОРИ КОМУ-УМНИЦИ . БОЛШЕВИШКАТА ВИ ХУНТА , ТЯ СИ ПРАВИ ТЪНКИ СМЕТКИ, САМО ЧЕ БЕЗ /КРЪЧМАРЯ/ НАРОДА. ДО ВЧЕРА ТОЗИ НАРОД ГО НАРИЧАХТЕ И ПРОДЪЛЖАВАТЕ ДА ГО НАРИЧАТЕ 80% ДЕБИЛЕН И ИНФАНТИЛЕН. ДНЕС МНОГО СТЕ ЗАГРИЖЕНИ КАК ЩЕ ГЛАСУВА . КАКВО ЛИЦЕМЕРИЕ! ВИЕ ДОЦ. МАЛИНОВ ЗНАЕТЕ ЛИ КОЛКО СА 80% НА 7 000 000 : ТОЧНО 5 600 000 БЪЛГАРИ ДЕБИЛИ И 1 400 000 УМНИЦИ КОМУНИСТИ ?! ТОВА "ДРУГАРЮ", ДОЦЕНТ, НЕ ВИ ЛИ ТРЕВОЖИ ПО-ВЕЧЕ ОТ КОЛКОТО НАЧИНА ПО КОЙТО ЩЕ ГЛАСУВА ДЕБИЛНИЯ НАРОД . ЛИЦЕМЕРИЕ, ЛИЦЕМЕРИЕ И ПАК ЛИЦЕМЕРИЕ . НЕ! НЕ ВИ ТРЕВОЖИ! ВИЕ, МНОГО СТЕ ЗАГРИЖЕНИ КАК ПАРТИЯТА ВИ, С КРИМИНАЛНОТО СИ ДОСИЕ ДА ДОЙДЕ ОТНОВО НА ВЛАСТ! ДА ВИ ПРИПОМНЯ ЛИ : ПАРТИЯ ЗАБРАНЕНА СЪС ЗАКОН НА 05.05.2000Г. ЗА ПОЛИТИКО-КРИМИНАЛНОТО СИ 45 - ГОДИШНО УПРАВЛЕНИЕ! ДА ВИ ПИПОМНЯ ЛИ ЗА ПРЕВРАТА 1944г.;ЗА ЛОВЕНЕ НА ВЕЩИЦИ; ЗА ПРОСТАШКИЯ НАРОДЕН СЪД; ЗА ИЗБИТАТА ИНТЕЛИГЕНЦИЯ; ЗА 86-СТЕ НА БРОЙ ЛАГЕРИ НА СМЪРТА; ХРАНЯНЕ НА ПРАСЕТА С ЧОВЕШКИ ТРУПОВЕ В БЕЛЕНЕ И ОЩЕ МНОГО, МНОГО ДРУГИ ПРЕСТЪПЛЕНИЯ НА МАЙКАТА СТОЛЕТНИЦА ... ! БРАВО! ДНЕС ВИЕ СТЕ "ЗАГРИЖЕНИ" ЗА ТЪЙ НАРЕЧЕНИЯ ОТ БКП-БСП ДЕБИЛЕН НАРОД! КАК МИСЛИТЕ "ДРУГАРЮ" МАЛИНОВ : ТРЯБВА ЛИ ДА ПОЛУЧИТЕ БЛАГОДАРЕН ,ДЪЛБОК ПОКЛОН ЗА "ЛИЦЕМЕРНАТА ЗАГРИЖЕНОСТ" ?!

    Коментиран от #42, #45

  • 23 rambaldievskievich

    3 5 Отговор

    До коментар #20 от "НИКОГА":

    И въпреки всичко най-долу е падала на второ място. По-надолу - не (или май само ввднъж- дваж, ама не знам дали беше или не). Или управлява, или - на второ място, ако и да е престъпна, с потомци на убийци и т. н.
  • 24 Гост

    17 27 Отговор

    До коментар #21 от "гербави":

    Проблема в България не е ГЕРБ, проблема е в това че съществува още тази крадлива партия БСП (БКП).
  • 25 Петко

    13 22 Отговор
    Тоя доцент нещо не го разбрах, сигурно е прекалено ин'тилигентен. Поддръжнка на ,,великата" бсп, другаря радев, определи датата. Ами да я промени. И ,,великото" бсп да вземе да предложи нещо смислено. А ГЕРБ си управляват сега, или след изборите???? Не е ли все едно? Та въпроса ми е: Кого ще сменяме?
  • 26 Шкурката

    6 3 Отговор

    До коментар #13 от "Зайко Байко многознайко":

    И каква е разликата между ДС и ВКР?!
  • 27 СКОРПИОН

    12 18 Отговор

    До коментар #21 от "гербави":

    Хей, "ГЪРБАВ" 21. Първо се научи, поне как се пише ГЕРБ и тогава се опитвай да "философстваш ". Посятото семенце от БКП-БСП, недоносеното изтърсаче, че в ГЕРБ са комунисти, е прах в очите на такива неграмотници като теб. При комунистическото управление, тази репресивна машина МАЧКАШЕ хората, които не ръкопляскаха за тях, които не бяха с тях! Те бяха определяни за врагове на тази партия и въдворявани в лагерите на смъртта :където намираха неизбежно смъртта си, хранейки с телата си прасетата! Това трябва да се знае от всички българи и винаги да се напомня! Тогава много хора, които бяха против това репресивно управление, ставаха по ПРИНУДА, а не по УБЕЖДЕНИЕ партийни членове на БКП, на която сега е наследница БСП, за да си купят СПОКОЙСТВИЕ и малко по-добър живот! Но, на теб,"Гербав" или "Гърбав", все тая! На теб ти е простено , че не познаваш историята на тази партия, а тя е с тъмно, много тъмно червено минало : кърваво минало незабравимо, което ще се помни ! Ти си новоизлюпено патенце с жълта човчица, което не знае какво кряка, и не може да му бъде простено за това, че изобщо не чете ...! Един съвет от мен: Не се бъркай в неща, от които не разбираш, и залягай над дебелите книги!!!

    Коментиран от #32, #33

  • 28 Хаджиментов

    12 3 Отговор
    Аха, и приготвящите предварително документите за гласуване, ще знаят кой точно в този ден ще е в карантина, болен и т.н.
    Нонсенс.
    По-добре да се предвиди дистанционно гласуване през Интернет.
  • 29 Пешо от Петърч

    15 5 Отговор
    Най големия болшевик е Бойко!!!
  • 30 Бай Шиле

    10 4 Отговор
    Този не беше ли дето "изпуснал самолета",когато трябваше да гласува срещу лобирането на Макрон срещу българския международен транспорт? За един приятел питам.
  • 31 Казуар

    16 4 Отговор
    ГЕРБ са втори ешелон комунисти.
  • 32 бузю

    3 2 Отговор

    До коментар #27 от "СКОРПИОН":

    Ти сигурно си бил репресиран по онова време. Разбираш ги нещата от първа ръка. Като някой активен борец - те не го търсят , ама той се крие.
  • 33 АБЦД

    11 4 Отговор

    До коментар #27 от "СКОРПИОН":

    Горките хора - насила влизали в БКП... Защо? За по-добър живот. Егати натиска. Да ти кажа, че до 1988 не искаха току така да приемат всеки. Не че са си уреждали живота с нещо. Да не бъркаш понятията партиен член и партиен секретар?

    Коментиран от #37

  • 34 Толуп Трети

    3 5 Отговор

    До коментар #20 от "НИКОГА":

    Никога не казвай никога мунчо герберски
  • 35 йокин

    1 4 Отговор
    И ние,ПЕТДЕСТЛЕВОВИТЕ,СМЕ,ЗА ГЕРБ.
  • 36 О хо хо

    8 6 Отговор
    ТОЗИ, ДЕТО ИЗПУСНА САМОЛЕТА!!!! ХА ХА ХА! ДАТАТА ЗА ИЗБОРИТЕ Я ПОСОЧИ МУНЧО РАДЕВ, А НЕ ГЕРБ. СЕГА П.Л.ЮЙТЕ СРЕЩУ ОРИГИНАЛА!!! МУНЧО НЕ МОЖЕ ДА МИСЛИ, ПРАВИ КАКВОТО НАРЕДЯТ НАЧАЛНИЦИТЕ!!!
  • 37 Роко

    11 3 Отговор

    До коментар #33 от "АБЦД":

    Приятелю всеки които е бил някакъв различен от прост работник до 1989 година беше член на БКП (ако не е на БКП то беше член на БЗНС или ОФ което си е същото само че с друго име. Всеки военен или милиционер също беше задължително комунист. Ако искаш да имаш кариера трябваше да станеш член на партията. Без да си член колкото и да си талантлив и знаещ никога няма да си нещо повече от прост бачкатор, а някой полуграмотен комуняга ще бере плодовете на трудът ти
  • 38 djemmil

    4 0 Отговор
    ромите са ДОГАН парти
  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 Илиев

    5 3 Отговор
    Единствените честни избори са :да се забрани на държавните и общинските служители да гласуват. Те са зависими от горе стоящите
  • 41 цЪрвул

    7 2 Отговор

    До коментар #20 от "НИКОГА":

    А те герб като гледам са само комунисти и са на власт. А и оня казват с партийната книжка управлява страната. Те ако не ви управляват комунисти ще са деца на такива, а скоро и внуци.
  • 42 1234567

    3 0 Отговор

    До коментар #22 от "КОЛКО СА 80":

    Вие, който така ожесточено говорите за комунистите и Тези от бившата ДС
    , кажете колко от техните наследници са в другите политически партии, колко са в ДАНС, колко са в съдебната система, колко от В министерствата.
    ЛУСТРАЦИЯ АМА РЕАЛНА ТРЯБВА..
    МОЖЕ ЛИ БИВШИ ОТ ДС да са са на върха на властта..а те са доста много.
  • 43 Абе Другари

    2 2 Отговор
    от сега ли почнах те да ревете, къде е чак март, спокойно!
  • 44 Цочев

    0 0 Отговор
    Този голямата уста като я отвори само змии и гушери излизат.
  • 45 Графа

    1 0 Отговор

    До коментар #22 от "КОЛКО СА 80":

    Малинов е от СДС бе лигльо. А всичко което се написал е вярно но за поиярската ти крадлива пасмина ГЕРБ
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове